Fel

Magnus Scheving jó tanácsai gyerekeknek és szülőknek

mag2

Magnus Scheving jó tanácsai gyerekeknek és szülőknek

A világszerte népszerű gyereksorozat, a LazyTown szülőatyja és főszereplője, Magnus Scheving fő célja, hogy szerepmodellt állítson a gyerekek elé, amellyel könnyen azonosulnak, és amely az aktív és egészséges élet lehetőségét kínálja. A LazyTown, jó példával elöljárva, egészséges életmódra ösztönzi a gyerekeket. A zöldség és gyümölcs (ahogy a sorozatban nevezik, a Sportcsemege) Sportakusz legfőbb energiaforrása, és sok-sok mókás, örömteli pillanatot szerez a LazyTown-ban lakó gyerekeknek, segítségével még a várost is sikerül megmenteni a lusta Rosszvér Robi ármánykodásától.

A szórakoztatva nevelés elvét követve, a LazyTown megtanítja a gyerekeknek: zöldséget és gyümölcsöt enni nemcsak hasznos, de élvezetes dolog is. Ahogy a sorozat szülőatyja és főszereplője, Magnus Scheving mondja: LazyTown-ban minden gyerek szuperhős, és ha velünk tartanak, azok is maradnak.

mag2

A gyerekek életének első hét esztendejét sokan a legcsodálatosabb időszaknak, a fejlődés “aranyéveinek” tartják. Ebben a korban a gyerekek mindenekelőtt a szüleikre figyelnek. Az ő viselkedésüket akarják utánozni. Érdemes kihasználni a nagyszerű alkalmat arra, hogy jó példával szolgáljunk a következő nemzedéknek. Olyan remek dolgokra taníthatjuk meg gyermekünket, melyek szokássá válva egy életre örömmel és egészséggel ajándékozzák meg.

 

A gyerekek talán nem értik, hogy miért annyira fontos az aktív, sportos életmód. Ha azonban látják, hogy önök, a szüleik jókedvűen mozognak, és közben remekül érzik magukat, akkor majd a gyerekek is be szeretnének kapcsolódni ebbe a vidámságba. Csokorba gyűjtöttünk néhány remek ötletet arról, hogyan töltheti el a család aktívan, együtt a szabadidejét. Az a legjobb az egészben, hogy nem kerül sokba, nem jár kemény munkával és cseppet sem unalmas. Nem kell mást tennünk, mint saját találékonyságunkat, képzelőerőnket használni, és már kezdődhet is a móka! Önök is meglepődve fogják látni, hogy milyen jól szórakozik együtt a család!

 paly1

Első ötlet: Ötvenkét mókás dolog

Üljön az egész család az asztalhoz, néhány írólapot vágjunk összesen ötvenkét darabra. Osszuk szét a papírdarabkákat a jelenlevők között, és mindenkinek adjunk ceruzát. Kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzolják a cédulákra azokat a dolgokat, melyeket szívesen csinálnának. Ilyen lehet például a tócsában ugrálás, bukfencezés a hegyoldalon vagy a papírsárkány eregetés. Csupa olyan dolog, ami nem kerül sokba, vagy éppen ingyen van.

Ha kész vagyunk, tegyük bele a papírdarabkákat egy mély tálba. Minden héten húzzunk ki egy cédulát az edényből. Nézzük meg, hogy mi van rajta, és utána a család csinálja együtt ezt a mókás dolgot. Látni fogják: remek szórakozás vár mindenkire. Biztosak lehetnek abban, hogy a sok új élmény miatt a gyerekek már előre örülnek annak, hogy közeledik a családi hétvége!

 

Második ötlet: Mozgás muzsikára

Erre szánjunk napi tíz percet (a legjobb időpont ebéd előtt van), és tanítsuk meg a gyerekeket valamilyen olyan táncra, amit mi magunk is ismerünk. Miért ne mehetnénk úgy hátrafelé, mint Michael Jackson? De úgy is ugrálhatunk, mint a napjainkban rendkívül népszerű Strictly Come Dancing Stars. Ezen felül pedig, megkérhetjük a gyerekeket arra, hogy mutassák meg, ők milyen táncokat ismernek.

– Hadd szóljon a zene – hangosan – mi pedig táncoljunk együtt!

– A közös táncolást akár videóra is vehetjük. Ki tudja, talán éppen a mi felvételünkből lesz a legújabb Gangnam style szupersláger a világhálón!

 

Harmadik ötlet: Aktív abc

A mai szülők nagyon elfoglaltak. Egy kis képzelőerővel mégis mulatságos, aktív dolgokat találhatunk ki a gyerekeknek. Mi volna, ha egyszerre tanulnánk meg biciklizni és az abc-t? Rajzoljuk le a környék térképét, és tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogyan kell a vázlatot használni.

– Menjünk el együtt biciklizni, és közben gondoljunk egy szóra (ez lehet például az, hogy “kenguru”. Egyelőre tartsuk titokban).

– Útközben időnként álljunk meg, a gyerekek pedig a menet közben látott dolgokból gyűjtsenek szavakat, amelyek a kenguru betűivel kezdődnek, majd rakják össze a kenguru szót.

– Hazatérve csináljuk valamilyen olyan dolgot, aminek köze van a kitalált szóhoz. Például húsz alkalommal kenguruként felugorhatunk a levegőbe.

– Este lefekvés előtt mondjunk mesét a gyerekeknek. Ebben szerepelhet a kiválasztott szó. Mesélhetünk nekik például a kenguruk életéről.

 

Negyedik ötlet: Játék a ruhákkal

A gyerekek imádják, ha a szüleik különleges dolgokat tesznek. Kérjük meg őket, hogy válasszanak ki ötöt a saját, gyakran viselt ruhadarabjaik közül. Ilyen lehet például a csíkos zokni vagy a piros sapka.

Minden ruhadarabhoz kössünk valamilyen vidám tevékenységet, amelyet többen is végezhetnek egyszerre. Például ha a gyerek iskolába menetel előtt felveszi a csíkos zokniját, akkor mindenki fél lábra áll és ötöt szökdécsel. Sokkal érdekesebbek lesznek a hétköznapok, és a gyerekek a reggeli öltözködés során is rengeteget fognak nevetni.

 

Ötödik ötlet: Kis szakácsok kalandjai

A gyerekek imádnak a konyhában tenni-venni. Erre azonban ritkán adódik alkalmuk. Miért ne játszhatna éttermeset a család? Így a gyerekek készíthetik el az ebédet. Hagyjuk, hogy ők állítsák össze az étlapot, majd menjünk el a boltba, hogy megvehessék a hozzávalókat! Segítsünk nekik biztonságosan elkészíteni az ételeket, utána viszont hagyjuk, hogy az apró mesterszakácsok saját kezűleg szolgálják fel az íncsiklandozó finomságokat.


Magnus ötletparádéja

Minden gyerek szereti a sportcsemegét, azaz a gyümölcsöt és a zöldséget, főleg, ha lehet vele játszani. Ebből mindig legyen egy adag a házban. Elérhető magasságban hagyjuk a finomságokat, hogy a gyerekek könnyen észre vegyék. Bátorítsuk  őket arra, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget egyenek két étkezés között.

A gyümölcs remek játékszer. Készítsünk finom szobrocskákat. A banánból kishajó, az almából pedig vár lesz. Micsoda öröm megenni a műalkotásokat!

Képzeljük el, hogy a nappaliba emberevő krokodilok költöztek. Helyezzük el a bútorokat, mintha szigetek lennének. Tegyünk párnákat a földre, hogy a gyerekek átjuthassanak egyik szigetről a másikra.

Az egyensúly és a mozgáskoordináció nagyon fontos dolog. Léggömbök és labdák segítségével könnyű ezeket gyakorolni. A léggömbbel akár teniszezhetünk is otthon. A tiszta zoknikból apró labdákat csinálhatunk, és a gyerekek megpróbálhatják őket bedobni az üres szennyes tartó kosárba.

Néhány régi ruhadarabunkat rejtsük el a házban. A gyerekek versenyezhetnek: ki találja meg leghamarabb a ruhákat? Amit találtak, azt fel is vehetik. Megnézhetjük, hogy ki volt a leggyorsabb, vagy éppen gyümölccsel, zöldséggel jutalmazhatjuk a legmókásabb összeállítást viselőt.

Tanítsuk meg a kicsiket saját gyermekkorunk kedvenc játékaira. Remek dolog együtt bújócskázni, vagy ’szobrocskásat’ játszani.

Mi van akkor, ha a kalózok gyümölcsfalatkákat rejtettek el a házban? Indulhatnak az ifjú kincskeresők. Csupán pár apróság kell ahhoz, hogy sikeres legyen a kalózok kalandja!

Vödrökből, seprűkből, hullahopp karikákból, székekből remek akadálypályát lehet csinálni, csak egy kis képzelőerő kell hozzá. Próbáljuk ki együtt ezt a házilag készített pályát. Akár családi olimpiát is rendezhetünk.

Gyakran megmérjük a gyerekek magasságát és súlyát. Miért ne jegyeznénk fel azt is, hogy milyen messze tudnak futni, vagy mekkorát képesek ugrani? Hamarosan kiderül, hogy hétről hétre mennyit fejlődtek.

Irány a piac! Vigyük magunkkal a gyerekeket is bevásárolni. Engedjük meg, hogy ők válasszák ki, milyen gyümölcsből és zöldségből készüljön a sportcsemege. Közös erővel csodafinom turmixokat is készíthetünk.

Jelmezbál minden nap! A gyerekek imádnak beöltözni. Pár ötletes ruhadarab és máris úgy nézhetnek ki, mint kedvenc hőseik. Miért ne öltözhetnének fel Sportakusznak, vagy Stephanie-nek?

Irány a természet! Ősszel leveleket rugdalhatunk, nyáron a hegyoldalon bukfencezhetünk. Egész évben labdázhatunk vagy frizbit dobálhatunk. A természet lágy ölén csodálatos dolgokat csinálhatunk. A szabadban lenni vidám dolog, és ráadásul nagyon egészséges is.

 

Magnus mindenkit vár LazyTownban, a Boomerang csatornán, de találkozhatunk vele az interneten, a www.boomerang-tv.hu oldalon is. Itt remek LazyTown játékok, videók és letölthető meglepetések várják az aktív érdeklődőket.

 

(x)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása