Fel

A KÖZÉPKORI VÁR NAPJA – Sárkányokkal repít vissza a középkorba a BTM Vármúzeum

BTM_Varmuzeum_Kozepkori_Var_Napja01

A KÖZÉPKORI VÁR NAPJA – Sárkányokkal repít vissza a középkorba a BTM Vármúzeum

Idén október 19-én rendezik meg a Középkori Vár Napját a BTM Vármúzeumban. Hagyományosan minden év októberében egy napra megelevenednek, nyüzsgő élettel telnek meg a Budai Vár terei. Ezúttal a királyi udvar, a lovagok és a sárkányok kerülnek előtérbe e jeles napon.

A főszerepet Luxemburgi Zsigmond kapja, ez pedig számtalan lehetőséget rejt magában az általa alapított Sárkány Lovagrendtől a világhírű gótikus szobrokig. Így mind a történelmünkkel ismerkedő turistákat, mind a lovagok iránt rajongó gyerekeket, mind pedig a szakembereket érdekes programokkal várja a rendezvény.

Lesz többek között látványos történelmi felvonulás, a rendezvényhez kapcsolódó pop-up kiállítás. Az igazi izgalmak azonban a múzeumon belül kezdődnek: tematikus tárlatvezetések a középkori terekben, lovagi ceremónia, szakmai előadások, sárkánykészítő workshopok, „műtárgysimogató”, valamint egy rendhagyó színházi előadás a gótikus szobrok között.

 

BTM_Varmuzeum_Kozepkori_Var_Napja02

RÉSZLETES PROGRAM

11:00-18:00

Hagyományőrzők a múzeumban

Élő történelmi bemutatókon hagyományőrzők hozzák testközelbe a középkor anyagi kultúráját. A látogató megismerkedhet a korabeli fegyverekkel, konyhával, vadászattal, halászattal, viseletekkel, textíliákkal és alapanyagokkal, gyöngykészítéssel, fésűkészítéssel, kötélveréssel és pénzveréssel.

 

Sárkánybarlang – kreatív alkotóműhely

Kedveled a sárkányokat? Szeretsz kézműveskedni? Ha igen, akkor térj be, és készítsd el saját kis csipesz-sárkányodat!

 

10:30, 13:30 és 15:30 Zenés felvonulás kard- és zászlóforgatással a Halászó gyerekek kútjától az Oroszlános udvarig

 

11:15 és 15:00 Liliom, holló, félhold – tárlatvezetés

A tárlatvezetés során a Vármúzeum alsó szintjén található középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit mutatják be. A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna, Tárnokház), várfalak és kertek a helyreállítás óta méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, épületét és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. A palota történetéhez szorosan kapcsolódnak az uralkodócsaládokat reprezentáló címeres emlékek, a Mátyás király korát felidéző reneszánsz kőfaragványok, cserépkályha-rekonstrukciók, használati tárgyak, edények. Az érdeklődő a királyi udvar életébe nyerhet bepillantást a Corvina-könyvtárat bemutató kiállításrészen, valamint belehallgathat az udvar szórakoztató zenéjébe. A Királypincében megismerhetők a korabeli higiéniás szokások, egy kőfaragóműhely és az őrség pihenőszobája pedig a mindennapok világát idézik fel. A tárlatvezetés során a látogató 3D-animációs filmek, lapozható corvina-másolat és érintőképernyős játékok segítségével repülhet vissza a középkori palota világába.

 

11:30-12:30 és 16:15-17:15 Válogatás a középkori gyűjteményünkből – bemutató

A tárgysimogatón a látogatóknak lehetőségük van a Középkori Gyűjtemény Zsigmond kori anyagaiból szemezgetve közelebbről is megismerkedni a gótikus vár mindennapjainak tárgyi emlékeivel, párhuzamba állítva a hagyományőrzők által rekonstruált tárgyakkal.

 

13:00-14:00 Zsigmond és a Budai Vár – tárlatvezetés

A tárlatvezetésen a palota megmaradt, illetve rekonstruált terei járhatók be, különös tekintettel a Zsigmond király idejében épült, látható, valamint a mára már eltűnt épületrészletekre és szobrokra.

 

14:00-15:00 Középkori pénzverésünk titkai – bemutató és workshop

Az előadás két részből áll: első felében a látogató a középkori magyar pénzverés technikai hátterével ismerkedik meg, amelyet korhű replikával mutat majd be a múzeum hagyományőrző munkatársa, majd az előadás második részében részletesebben is megismerhető a 14–15. század fordulójának magyar pénzverése, pénzügyigazgatása és Buda szerepe ebben a korszakban, különös tekintettel Luxemburgi Zsigmond uralkodására.

 

14:30-15:30 A középkori solymászat régészeti emlékei – előadás

A solymászatról leginkább képi és írott forrásaink vannak, régészeti emlékei rendkívül ritkák. Az előadás a solymászat történeti hátterét mutatja be, illetve azokat a leleteket, amelyek ehhez a foglalkozáshoz köthetők.

 

14:30 és 16:30 Lovaggá ütési ceremónia

A résztvevő gyerekek menetlevelükbe pecsétet kapnak, ők azok, akik részt vehetnek a két meghirdetett időpontban zajló ünnepélyes lovaggá ütésen a Gótikus kápolnában. Emlékül díszoklevelet kapnak.

 

17:00 Szoborhistóriák – rendhagyó múzeumi színház

Mi lehetett az apostol félbehagyott mondata? Hogyan folytatná mozdulatát a fegyverhordozó? Miről mesélhetnek nekünk 600 év távlatából? A rendhagyó vezetésen életre kelnek a múzeum szenzációs gótikus szobrai korabeli élőzenével, előadóművészettel, középkori vásári színjátékkal, miközben megismerhető a leletegyüttes és a korszak története. A szobrokat Egyed Brigitta színész és bohóc szólítja meg, hol gúnyolódik rajtuk, hol viccet csinál belőlük, esetenként mély beszélgetésbe is elegyedik velük. A műfaj meghatározhatatlan, egy több művészeti ágat magába foglaló fúzió. A történetet az 1974-ben egy pincéből előkerült több, mint hatvan összeállítható szobortorzóból és töredékből álló gótikus szoborlelet-együttes ihlette. Az európai mesterek alkotásai a szobrászműhely megszűnte után olykor félkészen kerültek a földbe, máig tisztázatlan körülmények között.

 

BTM_Varmuzeum_Kozepkori_Var_Napja03

 

Királyi palota Zsigmond korában – pop-up kiállítás

A kiállítás az ásatásokon készült fotókon és rajzokon keresztül mutatja be az elmúlt 80 év során a Vár területén előkerült, Luxemburgi Zsigmond király uralkodásához köthető emlékeket: épületmaradványokat, utakat, régészeti leleteket.

 

JEGYEK

14 éves korig és 70 éves kor felett a belépés ingyenes

early bird jegy (október 13. éjfélig): 2900 Ft

 

Október 14-től és a helyszínen megváltva:

teljesárú jegy: 4500 Ft

ifjúsági (14 év felett) és nyugdíjas (62 év felett) jegy: 3500 Ft

BTM_Varmuzeum_Kozepkori_Var_Napja04

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása