Fel

Miénk a vár!

00003

Miénk a vár!

Magyarország szinte valamennyi vára bemutatkozik és ízelítőt ad színes nyári programkínálatából a Miénk a Vár! című rendezvényen. A budapesti Városligetben, a Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvárban hagyományőrző haditornától a zenén és táncon át a történelmi játszóházig számos izgalmas program várja a családokat Pünkösdkor.

00003

Pünkösdkor várnak

A „Miénk a vár!” családi fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik meg: ettől kezdve minden évben bemutatják majd a kiemelkedő épített örökséghez, a várakhoz köthető hagyományokat, kulturális értékeket. A fesztiválon bemutatkozik többek között Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Érsekújvár, Gyula, Hollókő, Kőszeg, Léva, Nagyvázsony, Pétervárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota és Visegrád is. A szervezők távlati célja, hogy a Kárpát-medence minél több várát bemutathassák ezzel megteremtve egy határokon átívelő kulturális együttműködést. A május 18-20 között megvalósuló programok között lesznek felvonulások, viselet- és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök és fegyverek bemutatója, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek is. A programhoz kapcsolódóan konferenciát is szerveznek a történelem, örökség, hasznosítás témakörében a várakat üzemeltető intézmények vezetői, műemlékvédelmi, turisztikai, történész szakemberek számára.

00004

VIII. Kaland-Vár játékkiállítás

Megrendezik a nyolcadik Kaland-Vár játékkiállítást is, amelyen játékbemutató, játszóház és egyéb gyerekprogramok is szerepelnek. A színpadi műsorok között lesz jelmezes történelmi lovagi torna, hagyományőrző zenekarok és táncegyüttesek fellépése, nyereményjátékok és óriás társasjáték is, valamint mesemondás és bábszínház színesíti még a kavalkádot.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum vártúrája keretében látogatást tehetnek a toronyban és elfeledett kincsek nyomába eredhetnek az érdeklődők, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán pedig a többi között a 160 éves magyar honvédség történetét lehet megismerni. A mozi-kuckóban naponta folyamatosan rajz-, gyermek és ifjúsági filmeket vetítenek.

– MTI –

 

Nincsenek hozzászólások

Sorry, the comment form is closed at this time.