Fel

10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

cirkuszkiemel

10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

 

Újra Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ad otthont Budapest, január 9-13. között a cirkuszvilág nagyjai fővárosunkban lépnek fel. 

cirkusz1

Rangos esemény

1996-ban mutatkozott be a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, mely a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakembereinek koncepciója és előválogatása eredményeképpen nemsokára a cirkuszvilág nagy fesztiváljai közé emelkedett. Sokan ma már a nagy monte carloi cirkuszfesztivál mellett a világ egyik legrangosabb fesztiváljaként emlegetik. Az idei, jubileumi fesztivál a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál, közel 20 ország – köztük a legnagyobb cirkuszhatalmak, így mások mellett Oroszország, Olaszország, Kína, Kuba – legkiválóbb artistái lépnek fel. A több mint 30 produkció között az ezerarcú cirkusz valamennyi műfaja és stílusa bemutatkozik, látványos csoportszámok és művészi kidolgozottságú levegő- és akrobataszámok, állatszámok és komikus produkciók kápráztatják el a közönséget.

cirkusz3

Magyarok a fesztiválon

A jubileumi fesztiválon a modern és a klasszikus cirkuszi irányzatok legkiválóbb magyar képviselői versenyeznek a fesztivál legfényesebb díjaiért. Az eddigi fesztiválokon egyszer sem nyert magyar artista, erre azonban most minden esély megvan, hiszen a modern irányzat kiváló képviselőjeként fellép a pályája megkoronázására készülő Simet László egyedülálló óriás szemafor számával. A Cirque du Soleil sztárja a londoni olimpia záróünnepélyén is fellépett, több nagy fesztiválon is díjat nyert (a kínai Wuhan, Grenoble). A másik magyar fellépő a klasszikus magyar lovas akrobata hagyományokat a régi sztárokhoz méltó színvonalon képviselő Richter csoport. Az Ifj. Richter József vezette csoport roppant veszélyes és lélegzetelállító lovas akrobata számot mutat be, a magyar fiatalok a fesztivál titkos esélyesei közé tartoznak.

cirkusz4

Világszenzáció a nemzetközi produkciók között

A cirkuszfesztivál hivatalos programjának több mint 30 számát két különböző műsorban, összesen nyolc előadáson mutatják be az artistaművészek.

Az „A” műsor január 9-én 19 órakor és január 12-én 11 és 15 órakor látható, amelyben fellép az ukrán The Godfathers táncos-show elemekkel bővített akrobata számmal, a kanadai Duo Azelle egy nőies trapéz számmal, a Latinai Cirkuszfesztivál különdíjasai, az olasz Duo Triberti görkorcsolya páros. A brazil artista, Super Silva Pókember bőrébe bújva 14 m magasságban biztosító kötél nélkül mutatja be produkcióját.

cirkusz2

Produkciók

A fesztivál egyik legjobban várt fellépője a kínai Qingdao csoport, akik két műsorszámot is bemutatnak. Az „A” műsor részeként show elemekkel bővített lábikária számmal, a „B” műsorban matróznak öltözött tizenhárom artista bravúros kínai rúd produkcióval kápráztatja el a közönséget.

A „B” műsor fellépői január 10-én 19 órakor és január 11-én 15 és 19 órakor mutatják be produkcióikat a ligeti manézsban. Fellép a cirkuszművészet egyik legjobb lengődrót számával a kínai Huang Yang, továbbá a világhírű francia Bouglione cirkuszdinasztia ifjú zsonglőrtehetsége is bemutatja sztepptánccal színesített egyedi produkcióját. Különleges zsonglőr az ukrán Valeri Tkach, aki egyszerre pörgeti kezeivel és lábaival a karikákat. Az orosz Stynka csoport elhozza a budapesti cirkuszfesztiválra bámulatos orosz rúd számukat, amellyel hatalmas elismerésben részesültek az idei őszi Latinai Cirkuszfesztiválon. Lebilincselő mutatványokat produkálnak a rúdon: hátraszaltóznak, bukfenceznek és ugrókötélnek használják az eszközt.

A rendezvény január 13-án 15 és 19 órakor a hagyományoknak megfelelően látványos gálaműsorral zárul. Az esti díjkiosztó gálán Kris Kremo sztárzsonglőr műsorszámát is megtekinthetik.

Január 13-án 18 órakor a MACIVA a jubileumi fesztivál alkalmából látványos tűzijátékkal köszönti a fesztivál közönségét a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása