Ehető virágok – avagy mi kerül a szendvicsre?
Igaz a cím sokat sejtet, s mindenki egyfajta csodára vár. Le kell lomboznom az olvasót. Sokszor nem is tudjuk, hogy épp virágot eszünk, s épp ehetőt, mégis meglepődünk ezen a tényen. Tehát kezdjük az elején, mi az a virág? S, melyik ehető, miért ehető, s hogyan együk, vagy épp dolgozzuk fel?
A karfiol is virág???
Még az óvodás is tudja, hogy mi a virág. Amit anyunak leszedünk, s állandóan vízbe rakjuk. Ez a virág, hallhatnánk az egyszerű választ. De ha azt mondom, hogy virág a karfiol és virág a brokkoli, vagy az articsóka, akkor már kicsit elkerekedik a szemünk. Az articsóka már az antik világban is drága étel volt.
Articsóka virágát olajban áztatva, vagy csak simán megfőzve kínálják főleg a mediterrán vidéken, viszont azt kevesen tudják, hogy az articsókából készült tabletta kiváló hatású, ha zsíros ételeket eszünk, mert semlegesíti a puffadást és a rossz közérzetet. A karfiol és brokkoli is virág, bár a zöldségesnél vásároljuk – ezek az úgynevezett meghúsosodott virágok, amelyeknek ásványi anyag és vitamintartalma hatalmas.
Ehető szépségek
Talán a legszebb ehető virágunk egyike az ibolya, amelyről ilyenkor áprilisban már majdnem lekéstünk, de érdemes kipróbálni majd jövő márciusban. A kis virág: enyhe hashajtó, kiváló köhögés és hörghurut ellen, alkalmazzák álmatlanságra és idegnyugtató is. Készíthető belőle szörp, lekvár, vagy kandírozva igazi csemege, ha viszont díszként akarjuk a salátánkba tenni, akkor csak bátran !
A másik gyönyörű virágunk, a rózsa. A régi ókorban a virágok királynőjének tartották. A déli világban – az arab, török konyhában – a mai napig készítenek rózsavizet, rózsaszörpöt, és számtalan kölni alapanyaga is a rózsa.
Szintén szépsége miatt ültetjük az árvácskát, amelynek enyhe menta íze van.
Erdőszélek kedves kis sárga virága a kankalin, amely a szívgyógyszerek egyik alapja. De ugyanúgy használhatjuk ételeink díszítésére is.
S persze a körömvirágról sem feledkezzünk meg, ami szintén ehető. Sőt krém is készíthető belőle.
Bodzaszörp és társai
Talán a legelterjedtebb szörp ilyenkor tavasszal a bodzavirágszörp. A gyönyörű, tányérnyi nagyságú virágokból hetekig készíthetjük a friss bodzaitalokat. Elkészítése roppant egyszerű: egy hagyományos limonádéba kell beletenni a kinyílt, tiszta virágokat, majd állni hagyjuk egy éjszakát. A finom szörp másnap már fogyasztható is. Viszont, ha télire szeretnénk eltenni, akkor már sokkal több virágot és sokkal több cukrot kell beletenni, s nem árt egy kis tartósítószert is belecsempészni. A bodza amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett enyhe hashajtó is.
Akácból is bátran készíthetünk szörpöt, ugyanazzal az eljárással, mint a bodzaszörpöt. Itt csak arra figyeljünk, hogy mindenképp csak az akác virágját tegyük bele. Mert az akác többi része sajnos mérgező!!!
Fontos!! Ha virágokat szeretnénk enni, vagy eltenni, akkor mindenképp tiszta helyről szerezzük be, tehát ne út mellől, ne permetezett területről!
Tipp:
Bodza szörp recept – télire: 30-40 vagy még több bodzavirágot beleteszünk egy 6 literes üvegbe, rá 1-2-3 kg. cukor, citromsav vagy borkősav és víz. Majd állni kell hagyni 1-2 napig, míg a cukor fel nem oldódik. Naponta kell kevergetni, s mikor kész, akkor üvegekbe leszűrve eláll télig is, ha meg nem isszuk hamarább. Tartósítószerként én a natrium–benzoátot ajánlom, akkor kell belerakni, amikor üvegbe tesszük – de mindenki ízlése szerint dönt.
Rózsaital: 3 kinyílt friss virág, 1 liter víz, 1 evőkanál citromlé, 3 ek. cukor. Forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a virágokat, a citromlét. Majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 6-10 órát állni. Mikor kancsóba öntjük, akkor tegyük hozzá a cukrot. Isteni ital!
Forrás: Kati-patika blog