Fel

Mit fejlesztenek a mondókák?

51_tipp_ha_nem_akar_beszelni_a_gyerek_2

Mit fejlesztenek a mondókák?

Te mennyit mondókázol a gyerekekkel? Vajon részesei a mindennapjaidnak a mondókák? Tudod, hogy miket fejelsztenek ezek az egyszerű rímek? Íme néhány főbb terület, melyre kedvezően hat, ha sok-sok mondókát mondotok együtt  a gyerekkel. 

  • Szülő – gyerek kapcsolata mélyebb lesz: hiszen mondókázás közben ránézel a gyermekedre, egy-egy mondókához tartozó mozgást is eljátszhatjátok, s együtt különböző hangsúlyokban mondogathatjátok az ismert mondatokat. Emellett sokkal szorosabb lesz a kapcsolatod a gyermekeddel, főleg ha ringatós mondókákat tanultok meg együtt! Nem beszélve a közös élményről, ahogy látod, hogy gyermeked milyen aranyosan tanulja az új szavakat, mondatokat.
  • Tanulás könnyedén: mondókázás során  fejlődik a gyermek képzelőereje, ismerkedik a környező világgal, a természettel, az évszakokkal, az állatokkal, de legfőképpen anyanyelvével. Új szavakat tanulhattok meg együtt, új kifejezéseket, amelyeket akár a mindennapokba is becsempészhettek. Érdekesség, hogy sokszor mi szülők sem vagyunk tisztában egy-egy szó jelentésével. Jobb, ha mi is utánanézünk ezeknek, hogy ne jöjjünk zavarba, ha megkérdezik tőlünk. 🙂
  • Mondóka egyenlő anyanyelvi fejlődés: Ahogy írtam feljebb, fejlődik a nyelvi szókincse a gyermeknek, ha minél több mondókát tanul meg. De emellett az anyanyelvi készsége is fejlődik, a nyelv ritmikájának a megismerésével, a rímek, az ütemesség megtanulásával. Sőt egy-egy nyelvi játék is segíti, hogy még jobban megismerje az anyanyelvét!
  • Figyelemfejlesztés: A mondókák mellett a dallamok, az énekek is segítik a nyelvi fejlődést, de fontos az emlékezetre is, a figyelmére is, a koncentrációjára, hogy egy-egy dallamot, mondókát vissza tudjon mondani, meg tudjon ismételni!
  • Agyi területek összekapcsolása: mondókázás közben a különböző agyi területek összekapcsolását (integrációját) segíthetjük. A mozgás- ritmus- beszéd összerendezése a későbbi tanulási folyamatok alapozását szolgálja.
  • Egyensúlyérzék, mozgáskoordináció fejlesztése: a mondókák alatti egyensúlyi (vesztibuláris) ingerléssel (hintáztatás, höcögtetés, lovagoltatás, ringatás, tapsolás…) a gyermek mozgáskoordinációját és egyensúly észlelését javítjuk.
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása