Fel

Biztonság télvíz idején az autóban

vereistes-auto

Biztonság télvíz idején az autóban

Lassan vége a kánikulának, a meleg időszaknak és elindul a téli szezon, amikor megváltoznak az utazási szokásaink. Gondoljunk csak arra, hogy sokszor milyen nehézkes kabátban, csizmában és még ezernyi más ruhában kényelmesen utazni, melyek a legjobb biztonsági ülések és főleg arra, hogy miképp kell biztonságba tenni az autónkat télre.

Nyugalom és biztonság

Gyerek az autóban autóülés nélkül semmiképp sem ülhet be! Ez a legfőbb szabály! Ma már nem olyan nehéz megbízható biztonsági ülést vásárolni, s a kisgyerekek, ha születésük kora óta használják már könnyedén meg is szokják ezt a fajta utazást. A biztonsági ülések elhelyezésénél mindenképp figyelni kell arra, hogy hova kötjük be. Sok autónál az első ülésre, az úgynevezett anyósülésre nem is lehet betenni, mert veszélyes lehet az esetlegesen kinyíló légzsák miatt. A hátsó ülésen viszont biztonságban vannak a gyerekek.

 

Fotolia_172801116_Iryna

Biztonsági öv használata

Ha már nagyobb gyerekekkel utazunk, akkor is fontos a biztonság. A 150 cm alatti gyerekek kötelezően csak a gyerekülésben utazhatnak, vagy magasítóban, de az ennél magasabb gyerekeket már nyugodtan vihetjük hátul bekötve. S itt a bekötőövön van a hangsúly. Az őszi, téli időszakokban mikor esős, vizes utakon közlekedünk, akkor hamarabb előfordulhat csúszásveszély, s ilyenkor a kisebb balesetek elkerülése végett kimondottan hasznos a bekötőöv használata. Erre mindig figyelmeztessük a gyerekeket, legyen ez számukra evidencia!

 

bild_tuev_kindersicherung

 

Biztonságos autó

Ahogy a gyerekeinkre odafigyelünk, ugyanolyan gondoskodással forduljunk az autónk felé is. Őszi időszakban már érdemes lecserélni a nyári gumikat télire, vagy a ma már divatosabb négy évszak gumikra. Mindig ellenőrizzük le a gumik állapotát, mert hiába történik meg a csere, ha a gumik elhasználódtak, lekoptak. Így nőhet a csúszásveszély! A téli gumi mellett fontos, hogy ellenőrizzük az autó fűtését is, hogy működik-e. Nincs is annál rosszabb, mikor a mínuszokban még az autóban is fázni kell.

Sokan az autójukban tartanak egy-egy kis kekszet, italokat, vagy takarókat. Érdemes ezeket a készleteket is télen újra feltölteni. Hiszen egy-egy hosszú út során sokszor jól jöhet egy kis plusz elemózsia, vagy épp egy takaró, ha elaludnának a gyerekek.

 

images (17)

+ tippek

Néhány egyszerűen betartható szabály figyelembevételével még biztonságosabbá tehetjük az utazásunkat. Télen, ködös, havas időben mindig takarítsuk le a fényszórók felületét. Illetve a havat az autóról. Ez az egyszerű mozdulat növelheti a biztonságunkat, hiszen ezzel jóval láthatóbbá válunk, illetve mi is jobban belátjuk az előttünk lévő útszakaszt. A téli jeges időszakban a zárjegesedést gátló spray is jól jöhet. Viszont ezt soha ne az autóban tároljuk, hanem a kabátzsebünkben, mert erre a nyitáskor lesz szükségünk. Ugyanúgy jó szolgálatot tehet még a kocsiban a jégoldó spray a szélvédő és a tükrök megtisztítására.

Jó készülődést és jó utat kívánunk!

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása