Fel

A Disney-mesék hatása az önbecsülésre, magánéletre és gyerekeinkre

disney-herc2

A Disney-mesék hatása az önbecsülésre, magánéletre és gyerekeinkre

 

A Disney meséket gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik! De azon ritkán gondolkodunk, hogy milyen pszichológiai hatást gyakorolnak ránk, illetve a kicsikre!

pixel

pixel

disney-herc1

A Disney mesék fő üzenete „a jó mindig győz” illetve a dalokban is mindig valami szép üzenetet zenésítenek meg. Sajnos azonban hatását tekintve úgy tűnik vannak olyan rejtett üzenetetek is amiknek eddig nem voltunk tudatában.  Általános iskolában a lányok több mint kétharmada magát kövérnek és csúnyának érzi a Disney-hercegnőkhöz képest, ami egy elég megrázó adat.

 

disney-herc4

Sajnos nem számít, hogy mennyire bájos egy kislány, a Disney-hercegnők irreális kinézetével nem versenyezhet. Ez főleg azért probléma, mert ezekben a mesékben a szépség a moralitás legfőbb valutája. A hősök, és a jók általában szebbek mint a rossz karakterek.

A legbiztosabb módja hogy megtudjuk ki a jó, ha megnézzük, hogy ki a legszebb és legfiatalabb. A legszebb gyakran külön megkülönböztetést is kap, őt mindenki, az egész birodalom a legszebbnek tartja.

Ez a kezdetektől akadályozhatja a lányok egészséges önbecsülésének kialakulását. Az ideál elérhetetlensége egy életre állandósíthatja az elégedetlenség és a másokhoz hasonlítgatás káros szokásait.

Ha pedig sikerül is elérnie, hogy magát szépnek érezze, még mindig ott az érem másik oldala, az attól való félelem, hogy ezt a státuszt elveszíti.

Az attól való félelem, hogy jön egy szebb vagy fiatalabb trónkövetelő, a klasszikus meséből is jól ismert „tükröm tükröm” jelenség.

A fiúk sem ússzák meg azért némi útravaló nélkül. A különbség csak annyi, hogy a szépség náluk nem a legfontosabb, ám ettől még nincs könnyebb dolguk. Nekik a boldogsághoz alapvetően hercegnek kell lenni. Ez, ha dekódolom akkor a hírnév, a hatalom és a vagyon trióját jelenti… és legyünk őszinték, ha szétnézünk hány férfi kergeti a fentiek valamelyikét akár a kapcsolatai és saját egészsége kárára is.

Ráadásul nekik még ott a kettes számú kitétel, a „szerezz be egy hercegnőt” is. Ha ezt is komolyan vesszük, az üzenete nem jelentéktelen, mert ugye a hercegnő fő ismérve, hogy szép, pontosabban ha több szereplő is van mindig a szebb, a fiatalabb a megfelelő.

 

disney-herc5

Végül, de nem utolsó sorban mindkét nem képviselőinek betesz a happy end.

Az a koncepció, hogy egy tökéletes pár oldalán egy csók/házasság után boldogan élhetsz míg meg nem halsz. Ennyi. Tenni nem is kell érte.

És ha a való életben nem minden happy, akkor az könnyen a pár vagy a kapcsolat „hibája” lesz.

Így lehet hibáztatni, szakítani, és boldogtalan kapcsolatok végtelen körtáncát járni.

A gyermekek általában fogékonyabbak, így rájuk fokozottan hathatnak az említett üzenetek. De ezen könnyen segíthetünk ha beszélgetünk velük. Egyszersmind magunkban is érdemes egy ellenőrzést tartani, hogy kedvenc gyermekkori történeteink milyen üzeneteket hagytak bennünk.

Ha szeretnél többet megtudni erről a témáról nézd meg az alábbi rövid videómat.

Pszichológus Pasi – Tóth Dániel 

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása