Fel

A jövő most van

zsofi

A jövő most van

A gyerekirodalmárok gyerekei kivételezett helyzetben vannak. A legjobb, legfrissebb könyvekhez is hozzájutnak, és alaposan kihasználják a lehetőséget. A (néha) szűkszavú kamaszválaszokból azért kiderül, milyen könyveket kedvelnek a jövő olvasói. Mai válaszadónk, a 11 éves Osgyányi Zsófi. Édesanyja: Gombos Kata, a Kisgombos könyvesbolt tulajdonosa.

Osgyáni Zsófi

Melyik volt a kedvenc mesekönyved óvodás korodban?
Zalán Tibor: Királylányok könyve

Meséltek fejből és/vagy könyvből a szüleid?
Fejből mesélt Mama is és Papa is. Mama főleg bábozásban adta elő a meséit, Papa meg átköltötte az ismert meséket, mondókákat, ami nagyon vicces volt. De főleg olvastunk, nagyon sokat. A kedvenceket százszor is, amíg fejből nem tudtam az egészet. Vannak olyan sorozatok, amiket most is közösen olvasunk fel esténként, mert úgy a legjobb, például a Rumini, A Három Barlang Hegye vagy a Rév Fülöp.

Hány évesen tanultál meg olvasni?
Azt hiszem 6 évesen. Óvodában már biztos, hogy tudtam betűzgetni, de nem emlékszem pontosan.

Melyik volt az első önállóan elolvasott könyved?
Csiperke bácsi az összes ruháját felveszi

Mennyi időt töltesz olvasással?
Minden nap kb. 1 órát (kivéve, ha nagyon sok a házi), de hétvégén, szünetben ennél többet.

Melyik volt az eddigi legkedvesebb könyved?
A Maléna kertje.

Hány könyvet olvastál tavaly? Emlékszel még a címükre?
Rengeteget, mert anyukámnak könyvesboltja van és ott dőzsölök. Néhány cím, amire emlékszem: Tükörnapló, Kétévi vakáció, A Pál utcai fiúk, Gengszter nagyi, Sárkánylovasok, Feladó: Fekete Szivárvány, Ottolina és a Sárga Macska, A padlásszoba kis hercegnője, Idődetektívek sorozatból, Tüköry Lédák, Shelby bácsi állatkertje, Harisnyás Pippik. Sok kisebbeknek szóló könyvet is leveszek a polcról, mert vicces vagy érdekes, ezeket most nem sorolom fel. Este a húgomnak is szoktam olvasni fent a galérián, ha nem tud elaludni. Főleg népmeséket, vagy egy ideje Asterixet, mert azon jókat tudunk nevetni.

Gombos Kata

Írtál már valaha mesét?
Nem, legfeljebb iskolai fogalmazásként.

Szerinted miért jó olvasni?
Mert pihentet és szórakoztat. Jó beleképzelni magam érdekes helyzetekbe, megismerni másféle embereket, világokat, gondolatban máshol lenni, átélni kalandokat.

Mi leszel, ha nagy leszel?
Vagy Mamával szeretnék dolgozni a Kisgombosban vagy szülész orvos leszek.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása