Fel

A terhesség alatti hányingerről

terhes4

A terhesség alatti hányingerről

 

Hogyan szabaduljak meg a terhesség alatti hányingertől? Majdnem minden kismama megküzd a hányinger okozta kellemetlen érzésekkel, de azt kevesen tudják, hogy mit tehetünk ellene? Te hogyan segítettél magadon?

pixel

pixel

terhes1

Különösen a megtermékenyítés utáni első idők okoznak ilyen téren problémát. Minden negyedik nő szenved hányingertől a terhesség első trimeszterében, ám a jó hír az, hogy a hányinger jót jelent. Azért érezzük, mert a megtermékenyítést követően a baba számára elengedhetetlen hormonok termelődnek, melyekre a mama szervezete így tud reagálni. Létezik még több terhes tünet is, amely valójában jót jelent!

A panaszok általában a várandósság 5. hetén kezdődnek és a 12-16. hét környékén csillapodnak. Sok esetben hallani a reggeli rosszullétekről, de olyanok is akadnak akik nem csak reggel érzik magukat rosszul, hanem napközben, esetleg esténként is.

 

terhes3

Mit tehetek ellene?

Nem jöttél még rá mi okozza a hányingert? Beletörődtél, hogy ez a babával jár és kész?! Nem minden esetben van így! Sokszor valamilyen szagingerrel való összefüggés következtében lesz hányingerünk.

Vagyis megérezzük azt a bizonyos szagot és azonnal úgy érezzük ” mindjárt kidobjuk a taccsot “. Érdemes megfigyelni magunkat, hogy megtudjuk minek a szaga az, ami ilyen hatással van a ránk, mert ha tudnánk mi az, akkor könnyen el is kerülhetnénk.

Tipp: Indulás előtt együnk egy kis kekszet vagy pirítóst és igyunk mellé kamilla vagy borsmenta teát.

 

terhes2

Ha napközben sem hagy nyugodni…

Akkor stratégiát kell váltani!

  • Ha eddig nem volt szokásod a sokszor kicsit evés, akkor most muszáj lesz kipróbálnod. Soha ne egyél annyit, hogy teljesen jól lakjál, csupán annyit, hogy ne legyél éhes.
  • Tartózkodj a zsíros, savas, fűszeres ételektől, italoktól, mert azok a gyomorsavtermelést serkentik, ami hányingert okoz nagy mennyiségben.
  • Legalább napi 2 liter folyadék a javallott, mely lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz legyen és igyál meg napi két csésze gyógyteát is.
  • Gyömbér tea, gyömbér fűszer vagy gyömbér tabletta. Miért? Mert a gyömbér segít a hányinger ellen!
  • Ha ez mind nem hat, akkor jöhet a reflexológia és az akupunktúra, de ez csak nagyon ritkán fordul elő. A legtöbb esetben elengedő az életmódváltás és a helyes táplálkozás.

 

terhes4

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ezek a technikák általában segíteni szoktak, de vannak ritka esetek amikor orvosi közbenjárásra van szükség. Akkor keressük fel orvosunkat, ha már nem tudjuk normálisan élni a hétköznapjainkat a rosszullétek miatt. Ha többször vagyunk rosszul, mint jól, és semmi nem képes enyhíteni az érzést.

Ilyen esetekben az orvos speciális hatóanyagú gyógyszert, vagy B6 vitamint ír fel, amely segít magunk mögött hagyni ezt a kellemetlen időszakot.

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása