Fel

A BerGer Szimat Szolgálat bevetésre kész!

berger-1

A BerGer Szimat Szolgálat bevetésre kész!

Nyulász Péter legújabb meseregénye most a kisiskolás korosztályt varázsolja el.

Adott kilenc magyar kutyafajta, egy IBBY-díjas író, és egy  fantasztikus illusztrátor. Az eredmény pedig egy kiváló könyv, melynek első része már a kisiskolások kezében! A fürdők réme c. könyv Nyulász Péter és Ritter Ottó új könyve, amely egy pillanat alatt meghódította a kis olvasók szívét.

pixel

pixel

berger-6

 

Miért pont kutyák a főszereplők? Honnan az ötlet?

 

A válasz egyszerű, mert a kutyák jó fejek. – mondja a szerző, Nyulász Péter, IBBY-díjas író. S mert nagyon sok emberi tulajdonságuk is van, úgy, ahogy hasonlítanak egyes kutyák a gazdájukhoz. Másrészt a kutyafejeket könnyen lehetett behelyettesíteni egy-egy szerepbe. Illetve érdekesnek tartottam a gondolatot, hogy kilenc magyar kutyafajta létezik, amelyek mind-mind nagyon jó karakterek, s amelyeket szerettem volna, hogy a gyerekek megismerjenek.

 

 

berger-5

 

Így lett mindegyik kutya “valaki”, akinek különböző a karaktere, személyisége?

 

Minden egyes kutyafajtának saját személyisége van, hiszen minden kutya nagyon eredeti. Az alapító nyomozók a két nagy öreg, Prof. Kennelvári Bernát, aki egy magyar vizsla, és Dr. Szalonkavadász Gerzson, aki drótszőrű vizsla. A BerGer Szimat szolgálat új vezetője pedig az unokaöccsük, Bugac Pongrác, aki egy fiatal, tehetséges, friss diplomás mudi. S , hogy stílusos legyen a történet, az irodájuk  a Harap utca 3/b-ben található. De nem mehetünk el szó nélkül Juli Puli mellett sem, aki a titkárnők gyöngye, gyönyörű zsemleszínű szőrével, s még sorolhatnám a többi szereplőt is, de őket inkább az olvasók fedezzék fel maguknak.

 

 

berger-4

 

Amikor megszületett az ötlet, hogy a kutyákról írsz, akkor milyen stílusban, milyen irányba kezdtél el haladni?

 

Célom az volt, hogy a kisebb korosztálynak írjak most, a nagycsoportos óvodásoktól az általános iskola harmadikos osztályáig. S, ha már kutyák a főszereplők, akkor adott volt a téma is, valamit ki kell szimatolniuk, azaz nyomozniuk, így alakult ki a detektívregény. Amikor készült a könyv, kisiskolásokkal teszteltük, hogy ők milyennek szeretnék látni, mi hiányzik még belőle, mitől lesz még jobb a kiadvány. Ők mondták például, hogy legyen minden oldalpáron kép, vagy valamilyen grafikai elem. A könyv illusztrátora Ritter Ottó, akinek a képei, figurái tökéletesen illeszkedtek a történethez. Kiválóan formázta meg az egyes kutyákat, így szinte mindegyik karakternek megmaradt a különlegessége, ami a fajtára jellemző, de emellett a mesebeli szerepük is kidomborodik. Rajzfilmszerű világot varázsolt a könyvhöz, amely még jobban segíti az olvasást!

 

berger-cim

 

A sok gyerekbarát szempont mellett alsós tanítóktól is kértél segítséget. Milyen tanácsokat kaptál?

 

Abban segítettek elsősorban, hogy a könyv jól olvasható legyen azoknak a gyerekeknek, akik éppen megismerték a betűket. Ezért nagy betűvel és sok-sok grafikai elemmel készültek az oldalpárok. Vigyáztunk, hogy ne vigyük túlzásba a kiemeléseket, így a betűsorok egyenesek maradtak, és csak kétféle betűtípust használtuk, színes betűket is csak óvatosan használtunk. Fontos, hogy az ismeretterjesztő elemek a történetből kiemelve, kiskeretes formában jelennek meg, így ezek a kis tudásmorzsák nem akasztják meg a kalandok sodrását. Így nyerhettük el a Tanítók Egyesületének ajánlását a könyvhöz, Knézics Anikó vezető tanítónő pedig foglalkoztató feladatgyűjteményt készített a történethez. Ez a www.bergerszimat.hu „pedagógusoknak” menüpontja alatt megtalálható, és ingyenesen letölthető. Így a  könyv sikeres olvasása után, a gyerekek még folyamatosan jelen lehetnek a BerGer Szimat Szolgálat életében, egy-egy játék, színező, feladatlap megoldásával, amelyeket Juli Puli postáz majd ki nekik.

 

A fürdők réme detektívtörténet, mely tele van érdekességekkel, kis információkkal. Újfajta szerkezete van a könyvnek, játszva edukálod a gyerekeket. Ez tudatos volt?

 

Nagyon! A nyomozás helyszíne Budapest, ahol a kutyák járkálnak, s velük együtt az olvasó is, így adott volt a téma, hogy egy-egy kis keretes részt beszúrjak a mesébe. Így ismerik meg a kicsik a Margitsziget történetét, vagy azt, hogy mit jelent a zumba, de voltak olyan információk is, amelyek számomra is újdonságok voltak. Ilyen például, hogy a Gellért  tér alatt hullámzik a gyógyfürdő egykori ősforrása, és ez egy alagút rendszeren keresztül összeköttetésben van más, közeli fürdőkkel, a Gellért-hegy  Sziklakápolnájával. S így már adott volt a helyszín is, hogy merre kalandozzon Pongrác, az újdonsült a kutyadetektívünk.

 

berger-3

Az ellopott Mikulás-szán

 

Folytatás lesz?

 

Igen, mindenképp! Nagyon bízunk benne, hogy a kis olvasók szívét elnyerjük ezzel a sztorival, így már nyomdában Az ellopott Mikulás-szán c. következő rész, mely november végén érkezik a boltokba.

 

Nyulász Péter- Ritter Ottó:

A fürdők réme

Berger Kiadó

www.bergerszimat.hu

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása