Fel

Disputa: vitán belül jó verseny

Disputa: vitán belül jó verseny

 

Egy probléma kulturált megvitatása ott kezdődik, hogy nem vágunk a másik szavába, s azzal folytatódik, hogy érvelni is csak meghatározott ideig lehet. Nem tűnik könnyűnek – de nem is lehetetlen. Ezt mutatja be, s ennek elsajátítására ösztönöz a Szóval?! országos vitakulturális vetélkedő sorozat, ami január 10-én indult és április 30-ig tart. A nyertesek az EU központjába, Brüsszelbe utazhatnak.

 

Vannak, akik válogatott „finomságokkal” oldanak meg egy vitás kérdést, azaz „letorkolják” a másikat. Ám az nem feltétlenül vezet eredményre, ha a szalonképtelen magatartás győz. Vannak viszont olyanok, akik meghatározott szabályok szerint, következetesen felépített érveléssel igyekeznek a másikat meggyőzni az igazukról – és ezért még díjat is kapnak! A lényeg: vitázni kulturáltan is lehet, és ha létezik a vitázásnak tudománya, akkor az úgynevezett „disputa” biztosan az. Januártól április végéig a magyar középiskolások összemérhetik erejüket a kulturált „európai” szóforgatás eszközeivel, a Szóval?! Országos Vitaversenyen, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar Külügyminisztérium közös programján.

 

Miért jó disputázni?

 

Először is azért, mert egy szórakoztató stratégiai játékról van szó, melyben a sikerhez nem kell született szónoknak lenned. Másodszor pedig azért, mert a résztvevők rengeteget tanulhatnak disputázás közben – sokkal szórakoztatóbb módon, mint az iskolapadban. Számos amerikai filmben láthatjuk, amint középiskolás diákok súlyos érvelések és kemény viták alapján döntik el, melyik iskola viheti haza a legjobb vitázónak járó díjat.

 

Menetrend és jelentkezés

 

Ezek a viták meghatározott szabályrend alapján zajlanak, sokszor a felnőtt nézők számára is izzasztó témákkal és szituációkkal. Vajon milyen lehet úgy vitázni, hogy nem szabad a másik szavába vágnunk, hogy csak meghatározott ideig kaphatunk szót? Lehet csapatban vitázni? Milyen lehet olyasmi mellett érvelni, amivel személyesen nem értünk egyet? A Vitaversenyre középiskolás (14-18 éves) csapatok jelentkezhetnek 2011. február 10., 12.00 óráig a www.szoval.eu oldalon található. Minden csapatnak három vitázóra és egy tartalék vitázóra van szüksége, valamint egy felkészítő tanárra, aki segíti a csapatot a versenyzésben és a felkészülésben.

 

Rap-szódia, kisfilm bajnokság, kalandjáték

 

A 2011. január 10. és 2011. április 30. között zajló Szóval?! vitaverseny összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat kapnak a versenyzők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. Egyrészt annak okán, hogy Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, másrészt mert a magyar fiatalok nagyon keveset tudnak az Európai Unióról. Az Országos Vitaversenyt ugyanakkor rengeteg izgalmas program kíséri, például a Disputa-rap-szódia rap-szövegíró verseny a kulturált vitázásról, amely februárban indul, a Szóval?! Kisfilm Bajnokság videó-verseny, valamint az online Érvelési Kalandjáték a vitázás és érvek világában azok számára, akik szívesen próbára tennék vitatudásukat.

Nyeremények:

A Szóval?! Országos Vitaverseny első és második helyezett csapata és felkészítő tanáraik négynapos tanulmányutat nyernek Brüsszelbe. Az első helyezett csapat tagjainak és felkészítő tanárának további jutalma egy-egy notebook. Emellett az Országos Döntőbe bejutott valamennyi csapat és felkészítő pedagógus tárgyjutalomban részesül.

A több hónapos kampányt a www.szoval.eu oldal segíti, amelyen a tanárok, a diákok és a kulturált vitázás iránt érdeklődők minden hasznos és szórakoztató információt megtalálnak.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása