Fel

GYERMEKÜNK ÖNÁLLÓSODÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI

onallo

GYERMEKÜNK ÖNÁLLÓSODÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI

A teljesen kiszolgáltatott csecsemőből egy szép napon izgő-mozgó, pakolászó, pohárból kortyolgató, egyedül vetkőző tipegő lesz. Persze ez a folyamat nem egyik napról a másikra zajlik; hogyan, milyen lépésekkel kezdődik a lurkók önállósodása?

pixel

pixel

Hány éves kortól?

Nagyjából egy éves kor körül kezdenek el a kicsik gondoskodni magukról. Ez csupán annyit jelent, hogy fürdetésnél megpróbálnak egyedül levetkőzni, a kézmosást kisebb-nagyobb sikerrel abszolválják, az étkezések bizonyos részeit önállóan végzik. Nincsenek kőbe vésett időbeli korlátok; azaz minden lurkó fejlődési folyamata egyéni, 1-1,5 éves kortól 4 éves korukig tökéletesítik az önellátó mozdulatokat (evés, ivás, öltözés, pisilés, fogmosás…).

 

GYERMEKÜNK ÖNÁLLÓSODÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI

 

A különböző cselekvések elsajátítását ne úgy képzeljük el, hogy egy többéves összefüggő fejlődési szakasz; van, hogy a gyerek hetekig „nem produkál” semmi újat, aztán hirtelen egy nagyot ugrik a tanulásban. Háromnegyed éves koruk körül kezdik felfedezni a tárgyak és a testük közötti összefüggést, de előfordul, hogy kezdetben nem rendeltetésszerűen használják azokat. Nagyjából másfél évesen pedig megértik a tükörképüket is és nem akarják többé megérinteni „azt a másik gyereket” a tükörben.

Ezt követően pedig eljön a „nem”-ek ideje: lurkónk saját függetlenségét úgy próbálgatja, hogy nem engedi, hogy segíts Neki.

 

onallo1

 

Az independencia 7 lépcsőfoka

Az elkövetkezendő 3 évben gyermekünk finom-motorikus képességei fejlődnek, melynek során az alábbi tevékenységeket sajátítja el:

  • Kés- és villahasználat: míg egyes babák már 13 hónaposan, a legtöbb pici 17-18 hónapos korában kezdi el használni az evőeszközöket, és 4 éves korára éri el a „felnőtt” szintet.
  • Vetkőzés: 12-24 hónapos kor között elvárható a ruháktól való megszabadulás képessége.
  • Fogmosás: a legtöbb csemete 16 hónapos kor körül már kisebb-nagyobb segítséggel (de még nem teljesen önállóan!) tud fogat mosni, ám elfordulhat, hogy még 3-4 évesen sem tökéletesedik a technika.
  • Kézmosás, kéztörlés: körülbelül két éves korban lehet számítani arra, hogy a kicsi már képes lesz egyedül is megtisztogatni a kezeit.
  • Öltözés: a vetkőzésnél bonyolultabb mozdulatokkal jár a póló helyes felvétele, ezért plusz még egy évet rá kell szánni ennek megtanulására.
  • WC-zés: nagyjából két éves kortól lehet várni az „áttörést”. Hogy készen áll-e a gyerkőc az önálló bili használatra azt abból tudhatjuk, hogy képes-e egyedül fel és lehúzni a nadrágját, bugyiját, illetve hogy jelzi, ha pisilnie, kakilnia kell –mielőtt az bekövetkezne.
  • Reggelizés: 3 évesen már a legtöbb gyerek előkészíti a tálkáját, illetve, ha kezébe adod, tölt magának a reggeli zabpehelyből, tejből. A teljes önállóságot 4 és 5 éves kor között érheti el, amit nagyban segít, ha kiadagolva találja meg a hozzávalókat.

Kulcsfontosságú a szülői támogatás: hagyd, hogy magától csináljon dolgokat, amikor eltolja a kezed (persze kellő odafigyeléssel), ne rohanj azonnal a segítségére, hadd próbálkozzon. Dicsérd, bíztasd és légy rugalmas – egy kis vízpazarlás belefér, ha arról van szó, hogy egyedül akar kezet mosni.

Plézer Panna , 2017. szeptember 03.
forrás: https://babanet.hu/gyerek/gondozas-apolas-taplalas/gyermekunk-onallosodasanak-elso-lepesei/
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása