Fel

Jelnyelven a Mese.tv

avatar-jelnyelv

Jelnyelven a Mese.tv

Új kezdeményezést indítottunk útjára – Jelnyelven is láthatóak már a mese.tv nagy sikerű rajzfilmjei, melyre új csatornát is nyitottunk. Az indulásnál 10 db. filmet készítettünk el jelnyelves, illetve jelesített változatban. Reméljük kezdeményezésünk sok kisgyerek számára nyújt majd segítséget, hogy megismerjék, megtanulják ezeket a gyerekdalokat.  

 

A kezdeményezést Hegedűs -Nagy Katalin jeltolmácsnak köszönhetjük, aki vállalta, hogy nemcsak jelnyelven, hanem jelesített változatban is elmutatja az ismert gyerekdalokat. A sorozatnak új csatornát nyitottunk – Mese.tv Jelnyelven címmel, melyet itt találtok meg: https://www.youtube.com/channel/UCKa86CZ-yWeH1xwdM7zEIdQ . A mese.tv szerkesztősége számára fontos, hogy ezek a filmek siket vagy épp nagyothalló gyerekekhez is eljussanak, hogy a mesék, dalok számukra is élvezetes legyen. Reméljük kezdeményezésünk sikeres lesz, s sok gyereknek, szülőnek, pedagógusnak segíthetünk.

 

jeles22

A most induló csatornán láthatóak lesznek Gryllus Vilmos ismert Félnóta c. sorozat sikeres filmjei, illetve a Halász Judit dalához készített rövid animációnk is. Terveink szerint szeretnénk bővíteni a repertoárt rövid mesékkel, újabb animációkkal.

S, hogy mit jelent a jelelt nyelv és a jelesített nyelv? Ebből a rövid összefoglalóból megtudhatjátok: “A jelelt magyar nyelv a magyar jelnyelv jelkincséből építkezik, de a magyar hangzó nyelv grammatikai szabályait követ, mégpedig a névelőket, toldalékokat és igekötőket is figyelembe véve, és emellett folyamatos artikuláció kíséri. A jelelt magyar nyelv használatakor a magyar hangzó nyelv szó szerinti fordításáról beszélhetünk. A jellel kísért ( vagy jelesített) magyar nyelv szintén a magyar hangzó nyelv grammatikáját követi, ebben is fontos szerepet tölt be az artikuláció, de ez a változat a toldalékokat és a névelőket figyelmen kívül hagyja (Henger- Kovács 2005:16) ”

 

Ha kíváncsiak vagytok a jelnyelvre, vagy szükségetek lenne jelnyelvi tolmácsra, akkor a Sinosz – Siketek és Nagyothallók  Országos Szövetségét keressétek – sinosz.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása