Fel

Kalandra fül!

hopp

Kalandra fül!

Nemsokára itt a Húsvét, s erre az ünnepre készülődve Hollywood is elénk tár egy kalandos filmet. Az elmúlt évek során láthattunk már olyan alkotásokat, melyekben a főszereplő egy véletlen folyamán Mikulássá változott; már számos karácsonyi történet megszületett, de húsvéti nyuszi még soha nem hódította meg a filmvásznat. Tapsi Hapsi után most újabb nyuszi ugrál a vászonra, megérkezett Husi, a lázadó, vagány húsvéti nyúl.

Hagyomány és ünnep

Azoknak, akik a húsvéti nyúl báját keresnék ebben a filmben, annak sajnos csalódást kell okoznom. Ez a film nem erről szól. Itt nincs áhitat a szent ünnep körül, itt nincs hagyomány a tojásfestésről, innen hiányzik a meglepetés öröme. A nyuszik lakhelyének talán köze lehetne a ünnephez, hiszen Húsvét –szigetén laknak. A film készítői úgy gondolták, ideje rendet rakni a fejekben, s tisztázni kell, hogyan is kerülnek a csokitojások a bokrok alá, ezért megalkották a húsvéti nyuszi „tojásszánját”, amelyet számos kis, bolyhos pipi reptet.

Ahol minden álom valóra válhat

Husi története talán egy kicsit szokatlan lehet a gyerekek számára, de hiába, mostanában ez a sikk a filmvilágban. Vagy régi sorozatokat, filmeket élesztenek fel CGI animációval (és legtöbbször 3D-ben) vagy egy teljesen új agymenést alkotnak. Az első esetre példa a nemsokára bemutatandó Maci Laci c. film, illetve a szintén moziba kerülő Hupikék Törpikék c. alkotás.

A Hopp a második csoport része, azaz egy teljesen új ötletet vitték nagy vászonra.

A történet főhőse Husi, a leendő húsvéti nyúl, aki nem akarja apjától átvenni a stafétabotot, hanem inkább az életcéljának tekintett zenei karrierjét szeretné célba vinni. Apja intő szavai ellenére is elszökik Hollywoodba, “a hely, hol minden álom valóra válik”.

Ez az állítás nem igaz másik főszereplőnkre, Fredre, aki családjával él és próbál munkát keresni elég kevés sikerrel. Miután kipenderítik őt a családi fészekből, húga segítségképpen a főnöke, egy hétre üresen maradt, háza kulcsát adja neki, de odamenet véletlenül elüti Husit, akit magával visz, ameddig a nyúl fel nem épül. S innen kezdődik a kalamajka. Hiszen Husi eltűnése hamar feltűnik apjának és utána küldi a Húsvét-szigeti titkos fülönítményt (a film tele van hasonló – kétséges – szóviccekkel) hogy keressék meg a ellógott nyuszit.

Technika és látvány

Az igazat megvallva én sokkal gyengébb filmre számítottam, de most már elmondhatom, hogy (részben) kellemeset csalódtam! Az ilyen technikát (élő szereplők és animált állatok) már többször is láthattunk, például a Bolondos Dallamok c. filmváltozatában, de ez – az előzővel szemben – sokkalta szebb grafikát és jobb filmélményt nyújt. De sajnos a látványon kívül nem igazán lehet mást ennyire méltatni.

A készítők nem csak gyerekeknek szántak ezt a filmet, ez meglátszik David Hasselhoff feltűnéséből. Ez a húzás már bevált más filmekben is (Spongya Bob Kockanadrág-A film), igaz akkor még Hasselhoff kockahasú akciósztár volt.

Összességében a Hopp élvezhető alkotás, melynek mindkét főhőse saját hibáiból tanul és igyekszik felelősséget vállalni és megpróbál felnőni a feladataihoz. A film a 90 perces játékidőt kevés üresjárattal ki is tölti, de úgy érzem, hogy ebből az ötletből sokkal jobb filmet is ki lehetett volna hozni, ezt jelzi a sok kidolgozatlan karakter és a kevés humorforrás.

Mindezek ellenére a történetet csak a gyerekek fogják élvezni, mert a filmben elcsattogtatott közepes poénok csak a fiatalabb korosztályt fogják megnevettetni.

Piligrim

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása