Fel

Karácsonyi koncert és lemezbemutató az Óbudai Danubia Zenekarral – Aranyszárnyú angyal –

1080x1080

Karácsonyi koncert és lemezbemutató az Óbudai Danubia Zenekarral – Aranyszárnyú angyal –

 

 

 

Karácsonyi meglepetés lemezt készített idén az Óbudai Danubia Zenekar. Aranyszárnyú angyal címmel december közepén jelenik meg legújabb lemezük. A lemez koncepciójáról, az elkészítéstől a megjelenésig vezető útról beszélgettem Hámori Mátéval, a zenekar művészeti vezetőjével és karmesterével.

 

Honnan jött az ötlet, hogy karácsonyi lemezt készítsenek?

 

Amikor elkezdtük a munkát, két dolog inspirált bennünket. Egyrészt, hogy nagyon rég készült Magyarországon klasszikus értelembe vett karácsonyi lemez, amelyben zenekari felvételek vannak és magyar karácsonyi dalok hangzanak el. Másrészt sok olyan kiadványt találhatunk a piacon, amelyek inkább külföldi dalok átiratával van tele, tehát még fontosabbnak tartottuk, hogy el kell készítenünk a saját lemezünket.

 

hamori mate3_foto_emmer laszlo

 

Milyen szempontok alapján választották ki a lemez tartalmát?

 

A művek kiválasztásánál fontos volt, hogy olyan dalokat dolgozzunk fel, amelyeket akár a karácsonyfa alatt is énekelhetnek a családok, de csak úgy, háttérzenének is kiváló lehet. Sokféle művet válogattunk össze a lemezre, ebben Ott Rezső segített nekem, aki a leggyönyörűbb klasszikus karácsonyi énekeket dolgozta át a mi zenekarunkra és a Nemzeti Énekkarnak. A művek között megtalálhatóak a régi magyar karácsonyi dalaink, például a Mennyből az angyal vagy a Pásztorok, pásztorok. Az átiratoknál viszont érdemes lesz majd figyelni Ott Rezső munkájára, aki különböző stílusokban dolgozta át a műveket, s például a Karácsonynak éjszakáján című dalba egy kis James Bond zenei utalást rejtett el.

 

Egy másik érdekesség a lemezzel kapcsolatban, hogy mindezt nyáron rögzítették, a legnagyobb hőségben. Hogyan tudtak júliusban ráhangolódni a karácsonyi hangulatra?

 

Lemezt készíteni hosszú idő, legalább fél év kell ahhoz, hogy minden technikai háttérrel együtt elkészülhessen a kiadvány. A nyári felvétel valóban furcsa volt, de szerencsére ezek a dallamok annyira magukkal ragadják az embert, s persze a zenészt is, hogy rögtön rá tudtunk hangolódni a dalokra, művekre.

 

Mikor lesz a lemezbemutató?

A lemez már december közepén kapható lesz, illetve különböző ajándékcsomagok keretében meg is vásárolható majd. A bemutató pedig a Klasszikus Karácsony koncerten lesz december 23-án a Budapest Kongresszusi Központban, ahol többek között a lemezről is játszunk műveket, de műsoron lesz Händel Messiása is, részletek hangoznak fel Csajkovszki: Diótörőjéből és meghallgathatjuk a Frozen című film betétdalát is.

 

odz_PJ034

 

– AK –

 

A koncertre jegyeket itt tudtok venni: https://utazenehez.hu/events/klasszikus-karacsony-2021-12-23-200000

A koncert műsora:

 

Händel
Messiás – Hallelujah

Mozart
Così fan tutte – nyitány

Hark! The Herald Angels Sing

Stille Nacht

Csajkovszkij
A diótörő – részletek

Frozen – Legyen hó!

Reszkessetek, betörők! – Somewhere in my memory

Schubert
Ave Maria

A legszebb magyar karácsonyi énekek Ott Rezső átdolgozásában

All I want for Christmas

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása