Fel

Kezdődnek a nyári táborok

tabor5

Kezdődnek a nyári táborok

 

Iskolás gyermekeink számra az ünnepek ünnepe, amikor tanévzáró után maguk mögött hagyhatják az iskolát. A szülők számára már kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen a legtöbb családban komoly problémát jelent, a gyerekek nyári felügyelete.

tabor2

Hosszas tervezést igényel, hogy ki, mikor megy szabadságra, esetleg mikor, melyik nagyszülő tud vigyázni a gyerekekre, illetve milyen nyári táborokba fizessük esetleg be a gyerekeket? Manapság már számtalan táborozási lehetőség közül választhatunk, mégis nagyon nehéz a döntés. Alaposan járjunk utána, hogy kinek, mire és mennyi pénzt adunk ki a táboroztatásért.

 

tabor4

Ottalvós vagy napközis?

Az első eldöntendő kérdés, hogy napközis, vagy ott alvós táborba szeretnénk-e küldeni gyermekünket? Ebben nincs követendő példa, minden családnak maga kell eldöntenie, hogy gyermeke elég érett-e már ahhoz, hogy akár egy hetet a családtól külön, idegen helyen töltsön? Ha igen, sok tematikus tábor közül választhatunk, de napközis táborok közt is találunk ilyeneket.
Mindenképpen szerencsésebb olyan tábort választani, ahol a foglalkozások nagyrészt a szabadban zajlanak. A gyerekek az év nagy részét a négy fal közt töltik, legalább nyáron legyenek minél többet a levegőn. Természetesen fontos, hogy a tábor rendelkezzen zárt területtel is, rossz idő esetére, illetve legyen fedett része, ahol árnyékos helyen játszhatnak a gyerekek. Nézzük meg a tábor területét. Ne legyen sem túl kicsi, sem túl nagy. Legyen átlátható és megfelelően zárt. Ne tudjanak a gyerekek elcsatangolni.

tabor1

Korcsoportok szerint

Érdeklődjünk, hogy milyen korú gyerekeket szerveznek egy csoportba. Szerencsés, ha a különböző foglalkozások korcsoportok szerinti bontásban kerülnek megtartásra, így elkerülhető, hogy a kicsik kiszoruljanak a nagyok játékából, vagy éppen a nagyok unatkozzanak a kicsiknek való tevékenységek közben.

 

Programkínálat

Ha már tetemes összeget fizetünk a táborozásért, fontos, hogy gyermekünk élményekkel gazdagon térjen haza. Próbáljunk olyan tábort keresni, ahol olyan tevékenység zajlik, amilyet év közben nem csinálunk. Ilyen lehet egy lovas, tánc vagy alkotótábor. Fontos, hogy a gyerek élményeket szerezzen, amikről aztán szívesen és sokat mesélhet majd. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a gyerekek az egész tanév alatt különböző elvárásoknak próbálnak megfelelni, nem biztos, hogy nyáron is erre vágynak! Éppen ezért nem szerencsések a különböző tanulmányi vagy iskolaelőkészítő táborok.

tabor3

Ár-érték arány

Az árat nagymértékben befolyásolja a táborban zajló foglalkozás. Vannak költséges tevékenységek, pl.lovaglás, de ne feledjük el, hogy pl.egy alkotótáborban az anyagköltségek növelhetik az árat. Alaposan nézzünk utána az étkezésnek is. Tudakoljuk meg, honnan kapják a gyerekek az ételt és nézzünk utána, az adott konyha rendelkezik-e a megfelelő hatósági engedélyekkel. Figyeljünk arra is, hogy naponta legalább egy meleg ebédet, tízórait, uzsonnát és korlátlan folyadékfogyasztási lehetőséget kell a tábornak biztosítani a gyerekek számára.

 

Pedagógus-gyerek arány

Általában nem szerepel a táborok leírásaiban, hogy egy felnőttre hány gyerek jut, pedig nagyon fontos információ, ezért kérdezzünk rá bátran. Egy kézműves táborban egy pedagógus nem tud egyszerre tizenöt-húsz gyerekkel foglalkozni, de egy sporttáborban is nagyon fontos, hogy egy-egy pedagógusnak hány gyerekre kell figyelnie. Lényeges információ lehet még, a táboroztatók szakképzettsége is, hiszen ha borsos árat fizetünk valamilyen tematikus táborért, elvárható, hogy a táboroztatók képzett szakemberek legyenek.

 

forrás: http://www.teunneped.hu/cikkek/kezdodnek-nyari-taborok

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása