Fel

Ne becsüld le az almát!

alma

Ne becsüld le az almát!

Azt gondolod, hogy az almának nincsenek pozitív hatásai? Simán csak egy gyümölcs, amely bárhol kapható? Tévedsz!
pixel

pixel

alma4

Logikusan belegondolva sajnos érthető, hogy miért nem hallani annyit az alma csodálatos tulajdonságairól. Sok trópusi, ritka gyümölccsel ellentétben az alma itthon is elérhető, ráadásul baráti áron. Azonban ha tudjuk mi mindenre használható ez a gyümölcs, akkor nem fogjuk a drága társait választani.

Most viszont elmondjuk mindazt, amit tudni érdemes az almáról!

 

alma1

2004-ben végeztek egy kutatást, melyben számos élelmiszer ( több, mint 100 féle ) vett részt. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyeknek van a legmagasabb antioxidáns tartalma. Meglepő módon, az alma ezen a listán a 12. helyen szerepel. Azért ez elég jó arány, egy ilyen könnyen elérhető és fogyasztható gyümölcstől. Azért az antioxidánstartalmat vizsgálták, mert ez a vegyület számos betegséggel képes felvenni a harcot.

Az alma nagy mennyiségű rostot, úgynevezett pectin-t tartalmaz, kb. 4 gramm/ egy alma. A pektint egy oldható, fermentálható viszkózus rostként tartják számon, amely ezen kombinációknak köszönhetően az alábbi betegségekkel szemben tud a segítségünkre lenni.

 

alma2

Szebb, fehérebb fogak

Örömünkben ne cseréljük le a fogkefét almára, hiszen az alma nem mágikus szer. Egyszerűen az alma fogyasztása megnöveli a nyál mennyiségét a szánkban, amely gátolja a fogszuvasodást azáltal, hogy visszafogja a baktériumok szaporodását.

 

Alzheimer-kór

Egereken végzett kísérletek szerint, az almalevet fogyasztó állatok jól ellenálltak az Alzheimer-kórnak, valamint az öregedéssel járó leépülő hatásoknak is az agyban. Az almadiétás életmód ráadásul magasabb acetilkolin kibocsátást is eredményezett, (amely számos agyi funkciónkért felelős) és ezek az egerek a labirintus tesztet is sokkal jobban teljesítették.

 

alma3

Segít a rákkal szemben

Az amerikai rákkutató intézet munkatársai rájöttek, hogy a flavonoid-dús alma fogyasztása 23%-kal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát. Továbbá az alma héjában lévő anyagok a rákos sejtek elleni harcban segédkeznek így csökkentve további rákos megbetegedések kialakulását, például máj, vastagbél, emlő.

 

Cukorbetegség

Megállapították, hogy azok a nők, akik napi 1 almát fogyasztanak, 28%-kal kisebb eséllyel szenvednek 2-es típusú diabetestől. Ez a magas rosttartalomnak köszönhető, amely gátolja a vércukorszint ingadozását. Sajnos férfiakkal kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok.

 

Segíti a szív munkáját

Az alma héjában található fenol tartalmú vegyület megakadályozza a koleszterin lerakódását, szilárdulását az érfalban, így például a szív koszorús ereiben is. Ez nagyon fontos, hiszen a koszorús erek feladata a szív táplálása.

 

Nincs több epekő

Ugyanígy a túlzott koleszterin mennyiség szokott epekövet okozni, mert az epe nem tud belőle folyadékot képezni, így megszilárdul és lerakódik. Az orvosok nem véletlenül tanácsolják ilyen esetekben a magas rosttartalmú ételek fogyasztását, mert ezek segítenek irányba tenni a koleszterin mennyiségét.

 

Máj méregtelenítés

Sajnos be kell látnunk, hogy a különféle ételek által sokkal több toxint viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit el tudunk képzelni. Éppen ezért egyre többen állnak neki tisztítókúráknak, diétáknak melyekkel kapcsolatban az orvosok eléggé szkeptikusak. Attól tartanak, hogy többet árt, mint használ a diéta, ehelyett inkább sok gyümölcsöt kellene fogyasztani, mint például az alma.

 

Fokozza az immunrendszert

Egy új kutatás szerint a piros alma egy kvercetin nevű anyagot tartalmaz, amely rendszeres bevitel esetén segít az immunrendszert talpon tartani, esetleg felállítani egy kisebb betegségből.

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása