Fel

Nyári fesztivál a Városmajorban

A rátóti csikótojás

Nyári fesztivál a Városmajorban

Újra megnyitja kapuit a nyári szabadtéri színpad a Városmajorban. Minden hónapban a vasárnap délelőttök a kicsiké, bábszínházak, gyerekelőadások várják őket. 

Júniusi programok

Júniusban a Rátóti csikótojás c., Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története, és A székely menyecske meg az ördög című meséket láthatják a gyerekek. 

Előadások időpontjai:

2014. június 15. vasárnap 10:30

2014. június 22. vasárnap 10:30

2014. június 29. (vasárnap) 17:00

Topolcsányi Laura: A rátóti csikótojás gyerekelőadás magyar népmese alapján Városmajori Szabadtéri Színpad

A Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház előadása. (5 éves kortól, 60 perc)

Aki még nem látott csikót tojásból kikelni, az bizonyára sosem járt Rátóton. Ezt azonban könnyedén pótolhatja, mert éppen arrafelé vesszük az irányt, és odakalauzoljuk az érdeklődőket. Megéri a fáradságot, mert nincs a világnak még egy sarka, ahol a bírót és a vének tanácsát akkora ésszel áldotta volna meg a teremtő, mint abban az aprócska faluban. Már a fél ország rajtuk kacag, de ők nem tágítanak a hiedelmüktől, miszerint az a hatalmas úritök, amit egy jámbor falubéli hozott be nekik a mezőről, az bizony egy csikótojás, és megfelelő melengetés után érett lovacskát fog „elleni”. Jobb jelöltet nem találván ők vállalkoznak a feladatra, felülnek a tökre, felváltva költögetik naphosszat. Lesz is ebből valami: ha ló nem is, hát egy fergeteges mese – kacagással, nótával, harmonikaszóval.

Fabók Mancsi: A székely menyecske meg az ördög

népmese bábokkal (5 éves kortól, 40 perc)

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… A mese fonalát ördög-szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza a történetbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!

Pallai Mara: Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története

A Vaskakas Bábszínház előadása.

Valamikor réges-régen, a kapuvári halászok fönt a Hanyban egy gyereket fogtak ki a Király tóból, aki ugyan teljesen meztelen volt, de mégsem fázott, mert testét halpikkelyek fedték. Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült. Főtt ételt nem evett meg, kígyókkal, békákkal táplálkozott. Behozták a kapuvári várba, s mivel nem tudták, hogy meg van-e keresztelve, hát megkeresztelték. A keresztapaságot maga a tiszttartó vállalta. A keresztségben az István nevet kapta, s mert a Hanyban találták, hát elnevezték Hany Istóknak.

Mese a magányról, a kirekesztettségről és a másságról. Meg az elfogadásról. A lápi lény legendája a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Az előadásban részletek hangoznak el Jean-Philippe Rameau Les Indes Galantes című operájából.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása