Fel

Süni a kertben

igel-im-garten-süßes-baby-tipps-füttern

Süni a kertben

 

Varrni még senki sem látta. Mégis csupa tű a háta. Mi az?

Ha kitaláltad, akkor máris tudod, hogy egy nagyon kedves, viszont kissé szúrós állatról lesz szó. A süniről, ami ilyenkor nyár elején rendszeresen beköltözik a kiskertekbe. Igazán nagyszerű élmény, ha pont a te kertedet választotta. De ha elkerülne, akkor adunk egy pár tippet, hogy esetleg hozzád is eljöjjön a kis szúrós állat.

pixel

pixel

 

Amit a sünik szeretnek 

A sünik az izgalmas, bújóhelyekkel teli kerteket szeretik. Régi fadarabokat, ágakat, kőhalmokat, egyszóval olyan helyeket, ahová elbújhatnak. A legjobb az lenne, ha ti magatok építenétek kis sünvárakat, s oda csalogathatnátok be a süniket. Ezeket a lakhelyeket a sünik főleg nappal használják, mert ők bizony éjszakai állatok. Illetve kiváló lehet a kicsik fészkének is, akik ilyenkor nyáron születnek meg.

 

süni3

Hogyan válaszd ki az ideális sünlakóhelyet? 

A sünik a nyugalmas, csendes zugokat szeretik, tehát a kert ilyen részét válaszd ki.  Fontos, hogy ez a hely kutya és macska mentes legyen. Sajnos az olyan kertekben, ahol kutyák vannak nem szívesen költöznek be a sünik. De ha szerencséd van, mégis találkozhatsz velük. A kerteken szívesen mennek keresztül, s ha a kutya észreveszi őket, akkor nagyon hangosan megugatja. Érdemes tehát figyelni, hogy vajon miért ugat a kutya?

süni4

A lakásuk soha nem legyen nedves, ezért érdemes akár az aljára száraz ágakat, homokot, szalmát tenni. Persze nem kell berendezned a lakást, ezt ők maguk is elvégzik, hiszen ők is begyűjtik a nekik megfelelő terméseket, s elkészítik az ideális fekvőhelyüket. Azt is kipróbálhatod, hogy szalmát, elszáradt füvet elöl hagysz, hátha megtalálja a süni, s elviszi az odújába.

Kell-e etetni a sünit? 

Ha már észrevettétek, hogy süni lakik a kertben, akkor érdemes kirakni neki vizet és ennivalót.

 

Fontos! 

A sünik húsevő állatok. Téves hit, hogy gyümölcsöket esznek. Ezért a legideálisabb étel számukra: a csiga, bogarak, lárvák, giliszták.

Ha esetleg egy sérült sünit találtok, akkor semmiképp se feledjétek el ezt az információt! Érdemes ilyenkor macskaeledelt adni neki, vagy darált húst egy kis főtt tojással összekeverve.

süni2

 

Amit semmiképp ne adj a süninek! 

Tejet ne adjatok a süninek! Sokan gondolják, hogy szeretik a tejet, de ennek pont az ellenkezője igaz. A sünik akár bele is halhatnak a tejivásba, mert nem tudják feldolgozni.

 

Simogatható-e a süni? 

Persze, de csak óvatosan! Hiszen tudjátok, szúr! S ez bizony fájdalmas! Egyet viszont ne feledjetek: bármennyire is kedves, aranyos állat, mégis csak vadállat, aki a természetben szeret élni. Ha sérült sünit ápoltok, akkor fontos, hogy engedjétek el, mikor már meggyógyult. Hiszen neki a természetben van a tökéletes helye.

sün

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása