Fel

Történelmi kiruccanás a Balaton-felvidéken

nagyvazsony6

Történelmi kiruccanás a Balaton-felvidéken

 

A hosszú hétvége kiváló lehetőséget teremt, hogy természetjárással kapcsoljuk össze a 1848-49-es megemlékezést, felidézzük a régvolt korok hőseit, azokat az ikonikus személyeket, akiknek tettei ma is említésre méltók. 
pixel

pixel

 

nagyvazsony

A Balaton-felvidéken található nagyvázsonyi Kinizsi vár a kisgyerekes családok egyik legkedveltebb kiránduló helye, évente több tízezren zarándokolnak el a festő panorámával rendelkező várba.  A várban felidézhetjük Mátyás Fekete seregének tetteit, bejárhatjuk a vizesárkot, megmutathatjuk Kinizsi címerét és mesélhetünk a legerősebb, verhetetlen magyarról, Kinizsi Pálról. A múltban való időutazást a várban lévő Történelmünk nagyjai című kiállítás teszi még élvezetesebbé, ahol királyaink, hadvezéreink és híres magyarokról tanulhatunk, elmélkedhetünk.

A vár kápolnájában látható a neves keszthelyi szobrászművész, Túri Török Tibor 33 híres magyart megformázó és bemutató alkotása. A kiállítás igazi időutazás, mely a honfoglalástól napjainkig rövid életrajzzal és a történelmi események felsorolásával bemutatja többek között Árpád fejedelem, István király, Széchényi, Petőfi, Kossuth alakját, kiemelkedő tetteit. Tisztelgés a „nagyok” előtt, gyökereink, múltunk megismertetése a fiatalokkal, szerethető környezetben, ez a missziónk. – fogalmaz Mekler Norbert, várkapitány. Ennek érdekében idén is több fesztivált szervezünk, április végén a Csirke-csülök Fesztivált, míg nyáron a Kinizsi Napokat.

 

katonajelmez1

A látogatók számára számtalan érdekes program kínálkozik a várban és környékén; megmászhatják a vártornyot, ellátogathatnak a vártömlöcbe és kisgyerekek számára is teljesíthető kirándulásként a vár közelében található Pálos romokhoz is.

A környék számtalan vonzó turista útvonallal, látogatóközponttal rendelkezik – tihanyi Levendula Ház, bazaltvulkán Hegyestű vagy akár a jól ismert Tapolcai-tavasbarlang, melyeket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park programkínálatából érdemes kiválasztani.

 

solyom

A Kinizsi vár a március 15-i hosszú hétvége minden napján nyitva tart, és aki úgy dönt, hogy ezt a négy napot a természetben szeretné eltölteni, azoknak szíves figyelmébe ajánljuk a Kinizsi Turistaszállót, mely csillagtúrák romantikus és praktikus kiindulópontja lehet.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása