Fel

Zenél a világ! – A sokszínű Kolumbia

dob1

Zenél a világ! – A sokszínű Kolumbia

 

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben világot járunk. Különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon.
pixel

pixel

dob1

A kolumbiai zene nélkülözhetetlen eszköze a dob. A tambora alegre és a tambora llamador különböző méretű, kúp alakú dobok, egyik oldalukon nyitottak, a másikon borjú-, szarvas-, kecskebőrből, vagy aligátor gyomrából készült membrán van kifeszítve faékek segítségével. A játékos tenyérrel játszik ezeken a hangszereken.

 

gaita

A gaita indiánok által használt fúvós hangszer, amelynek csöve egy kaktuszféle üreges szárából, fejrésze méhviaszból és kacsatollból készül. Két típusa van: a dallamot játszó, öt hanglyukkal készülő női (hembra) és a kísérő szólamot játszó, kétlyukú férfi (macho) gaita. Eredetileg kultikus célokra használták, de a bennszülött és a spanyol, illetve afrikai eredetű népcsoportok kulturális keveredése folytán mára a karibi térség zenéjének számos műfajában fontos szerepet játszik.

A sorozat megvalósításában partnerünk az Ethnosound világzenei hangszerbolt.

 

kolumbia1

2015. október 17. szombat 11.00 (11.00-12.00)

Üvegterem

HANG-SZER-SZÁM

Zenél a világ! – A sokszínű Kolumbia

 

mupa-kolumbia1

Közreműködők:

Shangó Dely

Claudia Dely

Takács Márton

 

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 8-12 év

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása