Fel

Zoknimanó karácsonya

Zoknimanó karácsonya

Hova tűnt a fél pár zokni? Nincs az a család, ahol ne volna ez egy mindennapos probléma. A titokzatos történések hátterére azonban fényt derít egy új képeskönyvsorozat. Az első, Zoknimanó karácsonya című kötetéből máris kiderül, a zoknimanók számára a karácsony az év legszomorúbb napja.

Mikula, a zoknimanó történetei Miklya Luzsányi Mónika tollából származnak, aki öt gyermekes anyuka, így nem kevés tapasztalattal rendelkezik a zoknik körüli páratlan eseményekről. Nem kevésbé mozog otthonosan a témában Szalma Edit a kötet illusztrátora. Nem volt hát nehéz válaszokat kapni tőlük az új sorozat kapcsán.

 

 

 

 

 

Aki szülőként ismeri meg Mikula, a zoknimanó meséjét, abban rögvest feléled a gyanú, hogy ezt a mesét a szerző csakis és kizárólag saját tapasztalatai nyomán írhatta. Helytálló ez az érzés?

 

Miklya Luzsányi Mónika: – Teljesen. Nálunk mindig is igen aktív volt a zoknimanó-jelenlét. Egy év alatt képesek akár egy teljes szemeteszsáknyi zoknit is zsákmányolni. Több mint egy évtizeden keresztül próbáltam megfejteni a félpár zoknik titkát, hiába. Csak akkor lett világos előttem, hogy zoknimanók lehetnek a dologban, amikor egyszer saját kezűleg raktam be tíz pár frissen vásárolt zoknit a mosógépbe, mosás után viszont kettőnek már nem volt meg a párja. Ekkor írtam meg az első zoknimanó-történetet. Azután jó darabig csendben üldögéltek a fejemben a zoknimanók. 2008-ban Zsoldos Júlia, a Dörmögő Dömötör akkori szerkesztőjének kérésére írtam meg a többi történet. Így jártuk körbe, hónapról-hónapra Mikulával azt az évet, amikor az ovis Somából nagy, iskolás fiú válik.

 

A kötet képeiről Mikula oly természetességgel köszön vissza, mintha csak egy régi jó ismerős portréját rajzolta volna meg Szalma Edit. De vajon tényleg volt-e kéznél házi Zoknimanó, aki modellt állt, hogy meg lehessen festeni?

 

Szalma Edit: – Természetesen volt, szerintem nálunk laknak a legtöbben és pont így néznek ki. Modellt ülni viszont egyáltalán nem szeretnek, örökmozgók, alig lehet őket elcsípni.

 

 

 

A kötet különlegessége – s ez a mese teljes szövegére igaz- , hogy a betűk egy kompozíciót alkotnak a festményekkel. Mennyiben jelentett ez más munkát azokhoz képest, amikor a szöveg mellett szerepelnek az illusztrációk? Szorosabb együtt dolgozást igényelt az íróval?

 

Szalma Edit: A könyv tördelését nem én készítettem, hanem Novák Tamás. Megbeszéltük, hogy színesebb, játékosabb tipográfiát szeretnék, és Tamás elküldte az ötleteit. A munka folyamatát az Egmont kiadó tartotta kézben, az internet segítségével pedig ez mindannyiunk számára nyomon követhető volt.

 

Öt gyermekes anyukaként nyilván mód nyílik összehasonlításra is. Minden gyermekben – bocsánat, a gyermek fantáziájában – ott él egy zoknimanó, aki oka és eredője mindennemű csínytevéseknek?

 

Miklya Luzsányi Mónika: Ilyen típusú manók nálunk nem laktak, de törpék igen, mint például Törpe Muszti államtitkár, aki köré egy teljes mesedrámát írt Anna lányunk. És volt Pirosovink, a nemszeretem sárga helyett, Zöld bocink, és Nincsennekineve kisfiúnk, akivel akár világgá is lehet menni. Volt egy Tomink is, aki mindig, mindenbe beleszólt, és Emese lányunk szájával rendszeresen tolmácsolta kritikai megjegyzéseit. Gyerekeink a csínyeket általában testvéri közösségben követték el, hihetetlen ötletgazdagon. Ha kérdezték, mindig is azt mondtam róluk, hogy nem rosszak ők, csak kreatívak, és alkalmazni is tudják a kreativitásukat. Vagyis, megcsinálják, amit kitalálnak.

 

A Zoknimanó karácsonya című mesében persze minden jóra fordul – nem különben maga Soma, a kisfiú – ebből pedig arra lehet következtetni, hogy ennek a történetnek folytatása is lesz. Így van-e ez?

 

Miklya Luzsányi Mónika: Igen, hiszen Mikula történetei hónapról hónapra követik Somát oviból az iskoláig. Tizenkét történetből áll a teljes mese, akár egy könyvben is megjelenhetett volna. Az Egmont Kiadó szerkesztői viszont úgy gondolták, jobb lenne minden történetet külön kötetben kiadni, és egy mesekönyv-sorozatot csinálni belőle. Így a kiadó tervei szerint a következő évben elkísérjük Somát az iskolába, valamint megtudhatjuk azt is, hogyan születnek a zoknimanók.

 

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása