Fel

10 tény, amit mindenkinek tudnia kell a Tom és Jerryről

tom-jerry_

10 tény, amit mindenkinek tudnia kell a Tom és Jerryről

  1. Tom és Jerry újra és újra meghódítja a képernyőt – a világ leghíresebb macska-egér párosa immár 78 éve ejti rabul a legkisebbek és a családok szívét. Korunk ízlésére szabott Tom és Jerry-show új epizódjai február 12-étől láthatóak a Boomerangon.

    A világ leghíresebb macska–egér-párosáról 1940 óta összesen hét sorozat készült. A legújabbat, a  Tom és Jerry-show-t 2014-ben mutatta be a Boomerang csatorna, Magyarországon egyedül, ebből láthatók most vadonatúj részek. Az új sorozat a klasszikushoz hasonlóan hétperces epizódokból áll. A modern 2D-s animációs sorozat epizódjai minden eddiginél pörgősebbek lettek, hamisítatlan Tom és Jerry-hangulatot és véget nem érő csetepatékat ígérve.

    ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=YF-rnIi_w8w&feature=youtu.be

pixel

1. Tom és Jerry neve eredetileg Jasper és Jinx lett volna. A legelső, Elbocsátás című részben még hallani, ahogy Tom gazdája Jaspernek szólítja őt. A végleges nevek John Carr animátor fejéből pattantak ki, aki 50 dollárt kapott az ötletéért.

 

 

2. Bár az emberektől kezdve a kutyákon át a többi macskáig és egérig szinte minden mellékszereplő beszél, Tom és Jerry nagyon ritkán tesz így. Az 1992-es mozifilmben azonban be nem áll a szájuk.

 

 

3. A Tom és Jerry: Blue Cat Blues / Búbánatos szerelem  c. epizódot betiltották, mert ebben az epizódban Tom és Jerry alkoholisták és depressziósok. A rész végén egy öngyilkossági kísérletre is sor kerül egy szerelmi csalódás miatt.

 

 tom_and_jerry.jpg.CROP.promovar-mediumlarge

4. A sorozat ötlete a világ ikonius rajzfilm alkotópárosa, Hanna-Barbera fejéből pattant ki. Bár a macskát kergető egér ötlete eredetinek tűnt, sok kritikát kapott sablonossága miatt.

 

 

5. A zene kiemelkedően fontos szerepet tölt be az eredeti Tom és Jerry-sorozatban. Kihangsúlyozza az akciójeleneteket és kifejezi a szereplők gondolatait, így sokszor beszédre sincs szükség. Néhány epizód konkrét zeneszámra épül. Ilyen azEgyszer fent, aztán lentcímű rész, amelyben Tom a Figarót próbálja előadni, miközben Jerry aludni próbál.

 

 

 

 tom_and_jerry_mouse_cat_tom_jerry_99518_3840x2400

6. A macska–egér-páros tizennégy filmmel és számos sorozattal örvendeztette meg a rajongóit. A 2014 óta futóTom és Jerry-showa hetedik sorozat.

 

 

7. ATom és Jerryt tizenhárom alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből hetet be is zsebelt. A díjnyertes epizódok az 1943-asJerry, a jó hazafi; az 1944-es Egerész-ötperc; az 1945-ös Csendet kérünk!; az 1946-os Zongorakoncert; az 1948-as A kis árva; az 1951-es A két muskétás; valamint az 1952-es A bécsi egér.

 

 

8. A Simpson családban Bart és Lisa gyakran nézik aFrinci és Franci (Itchy & Scratchy) című rajzfilmet, amely a Tom és Jerry paródiája, ám a klasszikussal ellentétben a Frinci és Franciban gyakran folyik vér, és a szereplők szó szerint mindent bevetnek, hogy elintézzék egymást.

 

 

9. Tom és Jerry viszonya nem merül ki az ellenségeskedésben. Az 1975-ösTom és Jerry új kalandjaicímű sorozatban barátok lettek, együtt utazták körbe a világot. Az 1992-es mozifilmben is félretették az ellentéteiket, hogy egy kislánynak segítsenek.

 

 

10. A Tom és Jerry különböző sorozatai tizenegy magyar tévécsatornán voltak láthatók. A sorozatot elsőként az egykori TV-1 mutatta be 1988 és 1989 között, ám számos klasszikus epizód a mai napig nem rendelkezik magyar szinkronnal. Manapság a Boomerangon csíphetők el a klasszikus részek (február 26-ától hétköznap 11:30-kor).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása