Fel

220 film a Gyerekszem Filmfesztiválon

00004

220 film a Gyerekszem Filmfesztiválon

 

Különleges filmfesztivál a Nemzetközi Gyerekszem filmfesztivál, hiszen itt az alkotók kivétel nélkül gyerekek. Március 18- 20 között már a harmadik ilyen seregszelét rendezik meg, melyre 220 filmmel neveztek a filmkészítő gyerekek. Az alkotások több mint a fele külföldről érkezett.

 

A Gyerekszemen a világ gyerek szeme

Szinte hihetetlen, hogy a Gyerekszem fesztivál híre milyen messzire jutott, hiszen dél-koreai, és finn gyerekektől is érkeztek bájosan elkészített filmek, Horvátországból és Belgiumból pedig animációs remekekkel örvendeztették meg a zsűrit a gyerekek. A Studio DA nevű filmes csoport rákos gyerekeknek tart animációs foglalkozásokat, filmjeik mindegyike bekerült a fesztivál versenyprogramjába. Ezen kívül Spanyolországból, Görögországból, Finnországból, Szlovákiából és Erdélyből érkeztek nevezések.

Filmek százával

A korábbi két fesztiválon összesen 360 alkotás érkezett, melyek közül 110 munkát díjazott a szakmai és a diákzsűri. Idén a Schwechtje Mihály vezette előzsűri 136 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, 84 filmet pedig az információs kategóriában vetítenek. A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén Tóth Tamás filmrendező által vezetett, magyar és külföldi filmes, pszichológus és animációs szakemberekből álló zsűri ítél oda, de az elmúlt évekhez hasonlóan a diákzsűri is oszt ki díjakat.

 

A közönség is alkothat

A fesztiválon a vetítések mellett a már megszokott módon – szombaton és vasárnap animációs filmkészítés lesz, ahol a gyerekek kipróbálhatják a homok és papírkivágásos animációt Szoboszlay Péter és a Képről Képre Műhely vezetésével, lesz maszk- és jelmez-bemutatók, ahol Breckl János válogatott jelmezeibe bújhatnak az érdeklődő gyerekek, valamint kiállítás, filmes szakmai konzultáció az alkotókkal és szakmai konferencia. A 18-án pénteken megrendezésre kerülő konferencia idén a gyerekekkel való filmes munka lehetséges pedagógiai és terápiás irányaival foglalkozik.

Az érdeklődök a szlovák Early Melon és a horvát Fourrivers Filmfesztivál válogatott filmjeit is láthatják vasárnap délelőtt. Szintén vasárnap kerülnek vetítésre a Busho, az Anilogue és az Egyszervolt.hu filmjei. A verseny- és információs filmeket péntek délután és szombat egész nap láthatja a közönség. A versenyfilmeket angol felirattal vetítjük, de az angolul nehezebben értő és olvasó gyerekek tolmácsgépen keresztül, magyar nyelven is követhetik.

 

Macskássy Katalin díj Szoboszlay Péternek

Idén első alkalommal adják át Gyerekszem Művészeti Egyesület által alapított díjat. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat ezentúl minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő módon filmes projektet hoz létre gyerekekkel. Az Orosz István grafikus művész, Bollók Csaba filmrendező, és Fecskó Edina pszichológusból álló kuratórium 2011-ben Szoboszlay Péter, Balázs Béla díjas rajzfilmrendezőnek, a Képről Képre animációs műhely vezetőjének adományozza a Macskássy-díjat. A díj Ligeti Edina alkotása.

 

Díjátadó vasárnap

A zsűri szombaton este dönt a helyezésekről, melyeket vasárnap 13.30-kor az ünnepélyes gálán hirdet ki az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében. A rendezvény ingyenes, de a pénteki konferenciára és a vetítésekre előzetes helyfoglalás szükséges az Uránia jegypénztárában. További információk folyamatosan jelennek meg a fesztivál honlapján .

 – NyP –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása