Fel

Nemzetközi sikerek után, Boxi megérkezett a mese.tv-re is

sddefault

Nemzetközi sikerek után, Boxi megérkezett a mese.tv-re is

Nincs is annál jobb játék, mikor otthoni hulladékokból, például papírdobozokból készíthetnek a gyerekek állatokat, házikókat, bunkikat, vagy épp autót. Az újrahasznosítás egyik előnye, hogy kreatív gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket. De mi a helyzet akkor, ha a rajzfilmkészítők is így gondolkoznak, s dobozból készítenek egy teljesen különálló világot? A főszereplő legyen egy kutya és egy kisfiú, akik izgalmas kalandba keverednek a papír világban. A Boxi sorozat írójával, rendezőjével  Klingl Bélával beszélgettünk, dobozokról, öko gondolkodásról és a film sikeréről.

Idén októberben Krakkóban a Nemzetközi Zöld Filmfesztiválon nyert újabb díjat a Boxi sorozat Zöldben című epizódja, ezzel a második környezetvédelmi filmes díját söpörte be az animációs rövidfilm.

„ Hajtogatott papírból készült filmek, játékok igen népszerűek már. – meséli Klingl Béla, a sorozat írója, rendezője – Franciaországban, vagy épp Japánban már komoly múltja van. Elkezdtünk mi is gondolkodni, hogy milyen jó lenne 3D-ben animációs filmet készíteni egy ilyen világról. Így készült el a Boxi sorzat első 5 része, majd további pályázatok segítségével végül 15 része lett a filmnek.”

Boxi egy kiskutya, aki barátjával Kartomival egy különleges „doboz világban” él, ahol a hétköznapi élet eseményeivel találkoznak, vagy épp ők csinálnak galibát. Hétköznapi csintalanságuk a mesék központi része, s a filmek végére mindig találnak egy frappáns megoldást, amikor a doboz város lakói  jókat nevethetnek.

 

BoxiBorito

 

„ A figurákat tudatosan alakítottuk ki, s a film mellett elkészült a boxisorozat.hu weboldal is. Itt a gyerekek letölthetik a főszereplők figuráit nyomtatható változatban, így  maguk is elkészíthetik őket, játszhatnak velük. A papírból készült játékokban benne van az öko, az újrahasznosítás gondolata is, amely az egyik részben vissza is köszön. A Zöldben című részben a főszereplők szembesülnek, hogy milyen probléma, mikor kivágják a fákat az erdőben, s az állatoknak nincs hol lakniuk. Boxi és Kartomi  hozzáállása, ötleteik megváltoztatja a munkások gondolkodását, s újra hajtogatnak fákat az erdőbe, s a korábban kidobott tárgyakat is új köntösben adják vissza a lakosoknak.”

2017-ben a Greenfest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon  a Zöldben című rész elnyerte a legjobb Animációs Film díjat, s idén Krakkóban szintén nyert a Nemzetközi Zöld Filmfesztiválon. S, ahogy a fesztivál szervezői is fogalmaznak, kimondottan előnyös, hogyha animációs filmekben mutatják be a világnak, s főleg a gyerekeknek az újrahasznosítás fontosságát. Hiszen így könnyebb átadni a környezetvédelemmel kapcsolatos üzeneteket, a környezettudatos élet fontosságát a nézőknek.

 

Familial_Boxi

 

 

„A sorozatnak most 15 része látható, de már készül az egy órás rész is, amelyet tavasszal mutatunk be az m2 csatornán. A már elkészült filmeket a youtube-on és az m2 csatornán folyamatosan megnézhetik a gyerekek. Jó hír, hogy a filmekkel folyamatosan jelen vagyunk egy-egy külföldi fesztiválokon is, nemrég Manchasterben találkozhattak  Boxival a nézők.”

 

AK

A Boxi sorozat készítőiről:

Boxi, a papírkutya és Kartomi, a kartonfiú kalandjai egy asztalon épült papírvilágban. Kaland! Akció! Érzelmek! Sok-sok papír!

 

rendezték:
Gauder Áron, Klingl Béla, Koós Árpád, Sándor József
látvány:
Kis Gábor Norbert
zene:
Berkes Gábor
gyártásvezető:
Tálosi Gábor, Sólyom Tibor
író, producer:
Klingl Béla
animáció:
Horváth Eszter, Zalavári András, Ujj Bea, Bóka Igor, Thomas Wright, Horog Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása