Fel

5+1 Meseösvény, ahova feltétlenül el kell mennetek a gyerekekkel

IMG_9466v

5+1 Meseösvény, ahova feltétlenül el kell mennetek a gyerekekkel

A Meseösvény egyfajta hívószó is lehet akár a gyerekes családoknak, hogy minél több időt töltsenek együtt a természetben. Hiszen egy kalandos kirándulást mi más dobhatja még jobban fel, mint egy-egy tematikus út, meseösvény, ahol játszva ismerhetitek meg együtt az erdei élővilágot, fákat, növényeket. Összegyűjtöttünk most 5+ 1 meseösvényt, amelyeket  érdemes felkeresnetek. 

 

 

Ráckeve – János Vitéz Meseút

 

12 gyönyörű, kézzel festett házikó vár Ráckeve legszebb helyein melyekben megelevenedik a híres neves János vitéz és Petőfi költeményéhez ihletet adó Horváth Nepomuki János kalandos története is.

Gyere el, tedd próbára az ügyességed, és kutasd fel az összes titkos kulccsal nyíló ládikót! A Meseházikóinkban megelevenedik egy egy helyszíne János vitéz kalandos útjának. Igazi különlegesség, hogy a költemény mellett a valódi történet is életre kel. A meséhez kapcsolódó játékos feladatokat, beszélgetés indító kérdéseket is elrejtettünk abban a reményben, hogy programunk nem csak vidám s tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés, de lehetőséget ad, egy belső utazásra is magunk és egymás jobb megismeréséhez.

Az útvonal játékosan kalauzol végig Ráckeve legszebb helyein, hogy a családi kirándulás, szórakoztató, “családépítő” kaland legyen!

Részletek itt.

 

janos-vitez-meseut-rackeve

 

Zalakaros – Égerösvény – Tőzike tündérkert 

A Termáltó és Ökopart projekt részeként egy új természetismereti tanösvény. Az állomások („Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező”) a környező erdőrészlet élővilágát, az erdő „működését”, a tájrészlet egyéb táji – természeti értékeit / vonzástényezőit, tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Az ismeretek közlése élményalapú, látványos tájékoztató táblákkal, illetve rajtuk elhelyezett számtalan interaktív elemmel („forgatható, bogarászható” valósul meg, állandó mesefigurák kísérik végig a látogatókat az állomásokon. A megközelítés tömegközlekedéssel (buszállomás kb. 700m), kerékpárral (kb. 40m), autóval (parkoló kb. 280m) is lehetséges, számos tábla jelzi a helyszínt. A könnyen bejárható, 250m hosszú pallóösvényen padok is vannak, játszótér kb. 210m-re, mosdó kb. 250m-re van.

A fogadótér és az itt található indítótábla megközelítése mozgáskorlátozottak számára is akadálymentes. Az első táblánál Braille írásos táblák kerültek kihelyezésére.

Részletek itt.

 

16480414114730693_original

 

 

 Meseút Noszvajon 

A Meseút tanösvény állomásain gyönyörű, kézzel festett házikókat találhattok, az ország legszebb helyein, melyekben egy – egy mesét, és a meséhez kapcsolódó játékot, feladatot, beszélgetést indító kérdést, kalandot rejtettek el. Programjaik nem csak vidám s tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés vagy meserandevú, de lehetőséget ad egy belső utazásra is magunk és egymás jobb megismeréséhez.

Elérhetőség itt.

 

Litér – Mesekuckó 

A litéri meseösvényen található Mesekuckókat helyi kisgyermekes szülők készítették. Ez nem egy klasszikus körút, inkább állomások. 4 mesekuckó a az erdőben található, és 3 a faluban. A táv kisgyerekes családokkal is könnyen teljesíthető. Az első szekrényben találtok egy elvihető térképet, de a többiben is  található egy fix térkép is. Az utat könnyen meg lehet találni – jelölve van. Részletek itt.

 

Katalinpuszta – Szendehely 

Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja. Budapestről, a fővárosi agglomeráció észak-keleti részéből, de az M0-ás körgyűrűnek köszönhetően szinte az egész ország területéről gyorsan és egyszerűen elérhető. Itt található a Gyadai tanösvény a Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény valamint és a Madártani tanösvény. Az ide látogatókat Hangya Dani vezeti végig a tanösvényeken. Az ösvény lejárása után játszótéren játszhatnak a kicsik, s még egy vadasparkba is ellátogathatunk. Hétvégente pedig a hangyavasút viszi végig a látogatókat!

Részletek itt.

katalinpuszta_34

+1

Füzéri vár 

A füzéri várat nemcsak a vár szépsége és a csodás kilátás miatt érdemes meglátogatni, hanem a Fehérlófia tanösvény és játszópark miatt is. A vár a Zempléni-hegység egyik legszebb és a legépebben megmaradt vára, ahol a parkoló mellett a vár felé haladva az erdőben találhatjátok meg a Kő Boldizsár és csapata által tervezett játszóteret. A park a FEhérlófia meséjére épült, különleges hintákat, túlvilágra átjáró kaput és még számos ötletes játékokat találhattok itt.  Részletek itt.

 

– AK –

IMG_9466v

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása