Fel

Biztonságos fürdőzés – 5 tanács a zárt fürdők használatához

csm_15_9915_web_thermekathrein_bkk_100817-_R_gert_perauer_98839b69ef

Biztonságos fürdőzés – 5 tanács a zárt fürdők használatához

 

 

Igaz már a kinti strandszezonnak vége, de a zárt fürdőkbe érdemes az őszi idényben is ellátogatni.  Ahhoz, hogy itt is biztonságban legyenek a gyerekek, fontos, hogy fokozottan figyeljünk rájuk! Összegyűjtöttünk 5 fontos szabályt, tanácsot, amely segít, hogy valóban öröm legyen a benti fürdőzés.

 

  1. Nem minden melegvíz gyógyvíz!

Sokféle gyógyfürdőbe beengedik a gyerekeket, de fontos, hogy mindig legyetek tisztában azzal, hogy melyiket használhatják a gyerekek biztonságosan. Fontos információ, hogy a melegvizes fürdők nem jelentik feltétlenül azt, hogy az gyógyfürdő! Viszont hazánkban számos gyógyfürdő van, ahova 14 éven aluliakat egyáltalán nem szabad bevinni. S hogy miért? Tudni kell, hogy a gyerekekre másképp hatnak a vízben található ásványi anyagok, a víz hőmérséklete – főleg, ha az elég magas – hiszen könnyen megterhelheti a szívüket. Ezért érdemes mindig körültekintően kiválasztani a megfelelő fürdőt, még ilyenkor az őszi üdülésekkor is!

 

kinder-sauna-662x331

 

  1. Szauna gyerekekkel?

A szaunázás nagyon egészséges, de gyerekekkel csak óvatosan! A gyerekek szervezetét nagyon megterhelheti a magas hőfok. Különösen a klasszikus szaunázásnál, amikor 80-100 Celsius fokra fűtik fel azokat. Ide tilos bevinni a kicsiket! Nagyobbacska gyerekeket – 14 év fölött – már 5 percre beültethetjük, de nekik sem ajánlott. A gyerekeknek főleg alacsony fokra állított – maximum 50 fokos szaunába érdemes bemenniük. Az infraszaunát a szakemberek 8 éves kor felett ajánlják, maximun 10 percig. Fontos, hogy minden szaunázás után hidratáljuk a gyerekeket, azaz fogyasszanak sok-sok folyadékot! Illetve érdemes sétálgatni velük egy kicsit hidegebb levegőn is, hogy újra felfrissülve mehessenek vissza a medencékhez.

  1. Beltéri csúzdák – csak óvatosan!

A zárt fürdők ma már elképzelhetetlenek a csúszdák nélkül. Ha pedig aquaparkba látogattok el a gyerekekkel, akkor fontos, hogy egy- két szabályt a csúszdázással kapcsolatban is megtanuljanak a kicsik. Teli hassal, étkezés után mindig pihentessük őket, ne engedjük rögtön a csúszdára. Ez azért fontos, mert ilyenkor hamar felkavarodhat a gyomruk, és senkinek sem szerencsés, ha csúszás közben történik baleset. A csúszdákat csak a tökéletesen úszni tudók használják, hiszen a csúszdák végén mindig mély a víz!

  1. Higiénia a medencéknél

A közfürdőkben fontos a higiénia betartása, s erre nemcsak a fürdő vezetésének kell odafigyelnie, hanem nekünk fürdőzőknek is. Először is minden fürdés előtt zuhanyoztassuk le a gyerekeket. Ez nemcsak a higiénia miatt is fontos, hanem azért is, mert így könnyebben megszokják a kisebb gyerekek is a meleg vizek hőfokát. Minden medence előtt van egy kisebb láblemosó medence, amelyet szintén hasznos használni. A csecsemőknél, s a már szobatiszta kisgyerekek úszásánál a legfontosabb a vízálló pelenka! Viszont ne felejtsétek el, hogy ezt is érdemes többször cserélni, így egy pelenka nem biztos, hogy elég egy napra!

 

csm_Familienentspannung_in_der_Therme_fuer_Kinder_0a28ac9ae5

 

  1. Lassan járj – ne fuss!

A víz csúszós, de legfőképp az uszodákban, fürdőkben. Azaz a medencék szélénél lehet nagyon veszélyes, s valóban csúszós a talaj. Sose engedjük meg, hogy a gyerekek futkossanak a medencék mellett. Mindig fogjuk a kezüket, vigyázzunk rájuk!

Kellemes és biztonságos őszi pihenést kívánunk!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása