Fel

Bodzás gumicukor – házilag

gumicukor3

Bodzás gumicukor – házilag

 

Gondoltad volna, hogy házilag is tudsz készíteni gumicukrot? Próbáld ki, csinálj különleges ízű cukrokat, például bodzásat!

pixel

pixel

gumicukor1

Készítsünk először bodza szörpöt

Hozzávalók 5 liter szörphöz:

  • 12-14 fürt szép bodzavirág
  • 50 dkg kristálycukor
  • 3 gramm citromsav
  • 1 fej citrom

 

gumicukor2

Elkészítés:

Egy ötliteres üvegbe beletesszük a bodzavirágot, a cukrot, a citromsavat és a felszeletelt citromot.

Egy másik fazékban vizet forralunk, majd ha már felforrt akkor elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ha már nem égetően forró, akkor ráöntjük az üvegben lévő összetevőkre. Lefedjük a tetejét, és kb 3-5 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer felkeverjük az üveg tartalmát.

A napok elteltével kisebb üvegekbe porciózhatjuk őket, és lefagyaszthatjuk, hogy sokáig elálljon.

 

Hogyan készül a gumicukor?

Recept 15 darab készítéséhez:

  • 18g zselatin por
  • 25-30g nádcukor
  • 50g  bodza szörp szirup
  • 1 evőkanél méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0.5 dl víz

gumicukor3

A zselatinport szórjuk bele a vízbe, és hagyjuk benne ázni kb 5 percig. Utána adjuk hozzá a többi összetevőt is, majd a tűzhelyre téve 10 percig főzzük.

Főzés után kiöntő formákba porciózzuk a masszát. Lehetőleg gumiból készült formákat használjunk, mert abból könnyen kiszedhető lesz a gumicukor. Kapható több féle alakú forma, a legegyszerűbb ha jégkockatartót használunk hozzá. Ezt követően tegyük a fagyasztóba. Néha-néha kukkantsunk be a hütőbe, és ellenőrizzük a gumicukor állagát. Amikor már kihűlt, és megdermedt, akkor fogyasztásra kész.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása