Bodzás gumicukor – házilag
Gondoltad volna, hogy házilag is tudsz készíteni gumicukrot? Próbáld ki, csinálj különleges ízű cukrokat, például bodzásat!
Készítsünk először bodza szörpöt
Hozzávalók 5 liter szörphöz:
- 12-14 fürt szép bodzavirág
- 50 dkg kristálycukor
- 3 gramm citromsav
- 1 fej citrom
Elkészítés:
Egy ötliteres üvegbe beletesszük a bodzavirágot, a cukrot, a citromsavat és a felszeletelt citromot.
Egy másik fazékban vizet forralunk, majd ha már felforrt akkor elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ha már nem égetően forró, akkor ráöntjük az üvegben lévő összetevőkre. Lefedjük a tetejét, és kb 3-5 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer felkeverjük az üveg tartalmát.
A napok elteltével kisebb üvegekbe porciózhatjuk őket, és lefagyaszthatjuk, hogy sokáig elálljon.
Hogyan készül a gumicukor?
Recept 15 darab készítéséhez:
- 18g zselatin por
- 25-30g nádcukor
- 50g bodza szörp szirup
- 1 evőkanél méz
- 1 evőkanál citromlé
- 0.5 dl víz
A zselatinport szórjuk bele a vízbe, és hagyjuk benne ázni kb 5 percig. Utána adjuk hozzá a többi összetevőt is, majd a tűzhelyre téve 10 percig főzzük.
Főzés után kiöntő formákba porciózzuk a masszát. Lehetőleg gumiból készült formákat használjunk, mert abból könnyen kiszedhető lesz a gumicukor. Kapható több féle alakú forma, a legegyszerűbb ha jégkockatartót használunk hozzá. Ezt követően tegyük a fagyasztóba. Néha-néha kukkantsunk be a hütőbe, és ellenőrizzük a gumicukor állagát. Amikor már kihűlt, és megdermedt, akkor fogyasztásra kész.