Fel

A Balaton tündére vízre száll

Helka

A Balaton tündére vízre száll

Egyedülállóan látványos vízi bábszínházi produkcióra készül a Kabóca Bábszínház társulata Nyulász Péter Helka, a Burok-völgy árnyai című regénye alapján, mely az Év Gyermekkönyve Díjat is elnyerte. A kalandos történet a Magyarországon eddig még nem alkalmazott, különleges, vízi bábtechnikával elevenedik meg Székely Andrea rendezésében, Gyarmathy Ágnes tervei alapján.

A valódi vízzel töltött díszletben valós és képzeletbeli helyek és lények tűnnek fel, a mesés tündérvilág összefonódik balatoni és bakonyi természeti kincsekkel, földrajzi helyekkel, legendákkal. Eljuthatunk a kékkúti forráshoz, a tapolcai tavas barlanghoz, Tihanyba, Szentbékkállára és Balatonfüredre is. A varázsos, mesés-kalandos történetben Helka hercegkisasszony és apródja, Ciprián, számos próbatétel során derítik fel egy régi legenda titkait, s igyekeznek mindent megtenni a tó megmentéséért.

Helka színpadon… gondoltad volna ezt egy éve? Ahogyan a mostani előadás készül, ilyenre gondoltál?

– Inkább csak izgultam, hogy egy feledésbe merült legenda folytatásának milyen lesz a fogadtatása, mondja Nyulász Péter. Persze reménykedtem abban, hogy az olvasók megszeretik ezt a balatoni–bakonyi tündéres–varázslós kalandregényt. Az eredmény várakozáson felüli, hiszen rövid idő alatt szükség lett a második kiadásra, azután a kötet elnyerte az Év gyerekkönyve díjat, Székely Andrea rendező, a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója, pedig vízi bábszínházat álmodott belőle.

Ez egy igazi kuriózum, hiszen hasonló még nem volt Magyarországon. Mit kell tudni erről? Hogyan képzeljük el?

– Komoly fantázia kell hozzá! A díszletben egy jókora medencében sok ezer liter víz, és a bábok sokszor a vízben mozognak, a víz alól bukkannak fel. Persze körülötte szárazföldi helyszínek emelkednek, és ott is zajlanak az események. Ezzel pedig még annál is több, mint az eredeti vízi-babszínház, amit Vietnamban találtak fel úgy ezer éve, és rizsföldeken adták elő a jeleneteket. Tudtommal a világon azóta is csak ott, Vietnamban működik egyedül vízi bábszínházi társulat.

Bábokon kel életre először Helka, milyen ő? Mit kell róla tudni?

– A bábok elfogultság nélkül gyönyörűek, és varázslatosak, ahogyan egy tündéres-varázslós csodavilághoz illik. Az egyedi játéktér pedig – annak a mérete, a valódi víz, akörül a hegyek, azt is megkövetelik, hogy egy-egy szereplőt több báb jelenítsen meg, más-más méretben, attól függően, hogy a díszlet mely részén – a hegyen, vagy épp egy barlangban kell feltűnnie. Tervezőjük Gyarmathy Ágnes, Munkácsy díjas tervező, akinek a munkáját a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő alkotta az Oscar-díjas Mephisto című film jelmezeit.

A könyvhöz képest mi változik az előadásban?

– A főszereplőkön kívül szinte minden… Ez persze egy kis túlzás, hiszen az események fő fonala azonos a kötetével – ám az tény, hogy erősen át kellett faragni, hogy a 300 oldalnyi tömény kaland elférjen a két felvonás másfél órájában. Gyakorlatilag újra kellett alkotni a történetet – ezt jelzi, hogy a bábdarabnak más a címe, mint a könyvnek. Ami azonban mindenképpen megmaradt, az az izgalom, a titokzat, a varázslat, a sok-sok valós és mesés balatoni és bakonyi helyszín. Humorból talán még több is lett. És persze ott a látvány, ami leírhatatlan, a fényekkel, a füsttel, a pirotechnikával, és így tovább…

Ja és a zenét ki ne felejtsem, hiszen dalok íródtak a szereplőknek, és Nyitrai László zeneszerző szinte azt mondhatni, szimfonikus művet komponált a jelenetekhez.

Mondhatni ez a nyár egyik szenzációja, hiszen Helka – a Balaton tündérének történetét a Balatonhoz közel Veszprémben mutatják be…

– Veszprém a Bakony fővárosa, így adta magát, hogy a veszprémi Kabóca Bábszínház vigye színre a darabot, sőt, mondhatni ez magától értetődő volt. Ám meglepő módon fonódnak össze szálak a háttérben, ami akár a véletlen műve is lehet, akár eleve elrendeltetett valaha. A könyvben látható egy 100% budakeszi pecsét, ami arra utal, hogy a szerzőn, azaz rajtam kívül itt működik a kiadó is, a Betűtészta mesekönyvbolt, s itt él az illusztrátor Bohony Beatrix is. Nagy volt a meglepetésünk, amikor itt, Budakeszin személyesen kereste fel a kiadót a veszprémi bábszínház igazgatója, azzal, hogy főiskolás kora óta vágya egy vízi bábszínházi előadás megrendezése, csak épp a darab témáját nem lelte eleddig, de most a Balaton újraéledő legendája nagyon kínálja magát. Aztán kiderült: Székely Andrea is Budakeszin lakik…

Kiknek ajánlod a darabot, és hány előadás lesz?

– A bábdarab családi előadás lesz, azaz minden korosztályra számítunk. Az ősbemutató a Kabóciádé Fesztiválon lesz Veszprémben, szabad téren, a Séd völgyében, 2012. június 16-án 20.30-kor, s a nyárra egyelőre még két időpont biztos, július 27 és augusztus 24.

Ám ahogyan hírlik, már most érdemes jegyeket rendelni! (a 06-88/590-150, vagy a +3620/215-1906-os telefonszámon, illetve a szervezes@kabocababszinhaz.hu e-mailen)

Almásy Katalin

Helka, a Balaton tündére

szabadtéri vízi bábszínházi előadás
Író: Nyulász Péter, IBBY- díjas
Tervező: Gyarmathy Ágnes, Munkácsy-díjas
Zeneszerző: Nyitrai László
Dramaturg: Sőregi Melinda
Bábszobrász: Debreceni Kornélia
Díszletszobrász: Giricz Máté
Szcenika: Szalai József
Tervezőasszisztens: Varjas Zsófi
Rendezőasszisztens: Zsida Ágnes
Művészeti menedzser: Lőrincz Veronika
Rendező: Székely Andrea

Főbb szerepekben:
Helka – Mákszem Lenke
Ciprián – Futó Ákos
Furmint – Fige Tamás
Tramini – Baranyai Anita
Kamor – Jakab Ádám
Bora – Érsek-Csanádi Gyöngyi mv.
Sió – Lovászi Edina

A további szerepekben a Kabóca teljes társulata

Báb- és díszletkészítés: Benkő Krisztina, Bodó Kata, Kerekes Péter
Technika: Kovács Szabolcs, Nagy Dávid, Nagy Tamás

Nyilvános főpróba: 2012. június 15. péntek 20,30

Bemutató: 2012. június 16. szombat 20.30

További előadások: 2012. július 27. péntek 20.30

2012. augusztus 24. péntek 20.30

Helyszín: Veszprém, Kolostorok és Kertek rendezvénytér, Séd-völgye

Jegyrendelés: www.kabocababszinhaz.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása