Fel

A Dörmögő Dömötör

dörmögő

A Dörmögő Dömötör

 

A Dörmögő Dömötör c. kulturális gyereklap 1957 januárjában indult útjára a Magyar Úttörők Szövetsége újságjaként, az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat gondozásában. Életre hívását az indokolta, hogy az általános iskolás korosztály /Pajtás/ és a középiskolás korosztály /Magyar Ifjúság/ után a legkisebbeknek, az óvodásoknak is legyen saját lapjuk.

 

Az újság nevét egy régi mesefiguráról, az 1920-as években élt erdélyi író, Sebők Zsigmond Dörmögő Dömötör nevű mesealakjától, mackójától kölcsönözte, lévén a maci a korosztály egyik legkedvesebb játékszere. Akkoriban ez volt a legkisebbek egyetlen lapja, így teljesen érthető az akkori több százezres példányszám.

 

1990-től azonban ennek az újságnak a sorsát is a rideg, piaci viszonyok alakították. A rendszeres Úttörőszövetségi „apanázsok” elmaradásával, a biztos óvodai terjesztés és vásárlóközönség megszűnésével, valamint a külföldi gyereklapok – Buci Maci, Barbie, Tom és Jerry, Micimackó stb. – beáramlásával, továbbá a gyerekek effektív számának állandó csökkenésével a „mesebeli” több százezres példányszám is egyre olvadt.

Ettől függetlenül még napjainkban is a legkisebbek egyik legnagyobb és legnépszerűbb lapjának számít. Magyar kiadóval (Adoc-Semic Kiadó), magyar szerkesztőkkel és szerzőkkel, és magyar tartalommal.

Ezt a tartalmat mindig is az olvasók életkora határozta meg. Mesék, versek, mondókák, barkács- és színező anyagok, játékok, fejtörők és pályázatok szerepelnek a kínálatban. Mert ötvenegynéhány év alatt nagyot változott ugyan a világ, de ez Meseországban nem sok változást hozott. Mindig is az volt az álláspontunk, hogy minden generációnak joga van a saját gyermekkorához.

Sokkal szembetűnőbbek a formai változások, amelyek a lap terjedelmét és formátumát érintették. A kezdeti 16 oldalas újság mára 36 oldalasra bővült, mérete pedig nagyjából a háromszorosára nőtt, nem beszélve a keményebb papírból készülő, kivágható mellékletről, amelyen társasjátékok, barkács ötletek jelennek meg.

 

A szerzők között óvónők, tanítók és tanárok éppúgy megtalálhatók, mint tehetséges, egy-két kötetes írók és költők, valamint a klasszikusok közé sorolható szerzők. (Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Gazdag Erzsi, Kálnay Adél, Csorba Győző, Lázár Ervin, Kántor Zsuzsa, stb.).

A grafikusok között persze többségében voltak és vannak a profik, legtöbbjük nagyon sok gyermek- és mesekönyvet illusztrált már. (Dargay Attila, Zsoldos Vera, Görög Júlia, Somorjai Éva, Haui József, Őszi Zoltán, Bérczi Ottó, Szűcs Édua, stb.).

A Dörmögő Dömötör azon fáradozik, hogy pozitív szemléletmódot sugalljon a mostani gyerekeknek is, ahogy ezt tette a mostani nagyszülők, és szülők idejében is. Ez a célkitűzés három pilléren áll: a vidámság, a család szeretete és a természet megóvása.

 

Cser Gábor
szerkesztő

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása