Fel

„Jó kezekben van a gyermek- és ifjúsági színház”

„Jó kezekben van a gyermek- és ifjúsági színház”

 

A hivatalos fesztiválzáró, díjkiosztó ünnepséggel véget ért a 6. Gyermek és ifjúsági színházi szemle. A két fődíjat a Nézőművészeti Kft. „ A gyáva” című előadásáért és a szlovákiai Csavar Színház „A nagyidai cigányok” színre viteléért vehette át.

 

A fesztiválzáró a Besh o droM ráhangoló muzsikájával kezdődött, akik zenéjüket kölcsönözték a Szemle reklámfilmjeihez. A megnyitóról jól ismert Judy és Punch – Schneider Jankó nagyszerű bábjátékának köszönhetően – elmesélték, mit láttak az elmúlt héten a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Ezután a zsűri tagjai osztották meg a Szemle kapcsán felmerült gondolataikat.

 

Pályi János abbéli örömét fejezte ki, hogy van olyan energia, akarás, amely életben tartja a legjobb színházi előadások bemutatkozási lehetőségeit.

 

Ascher Tamás arról beszélt, jó érzés volt színvonalas és tartalmas előadásokat nézni, mely bíztató jel arra vonatkozólag, hogy jó kezekben van a gyermek- és ifjúsági színház. Bízhatunk abban, hogy továbbra is minőségi előadások kerülnek bemutatásra az itt megméretett társulatok jóvoltából.

 

Fodor Tamás a zsűri értékelési elveként egy kérdést fogalmazott meg: „Mi volt a szempont?” A válasz: „Húúú, hát így is lehet!” Aki ennek megfelelt, azt szerette az zsűri. Lehetett ez a csodálkozás az eszközhasználatnak, a megközelítési módnak, az irodalmi anyagnak köszönhető is. Nem akartak iránymutatást adni, csak megmutatni, hogy így is lehet.

 

 

Az értékeléseket a 6. Gyermek- és ifjúsági színházi szemle díjainak átadása követte.

A díjakat átadták a zsűri tagjai, valamint:

Jankovics Marcell, Nemzeti Kulturális Alap

Máté Krisztina, Raiffeisen Bank

Molnár Éva, Millenáris Park

Balázs Jenő, Fidelio – Estmédia Kft.

A kritikusoknak alapított Fehérholló díjat idén Takács Vera (képen) a Gyermekszínházi Portál szerkesztője kapta.

 

A fődíjasok

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 300.000 Ft-os fődíjat kapta – egy kínzóan tragikus társadalmi gondnak az érintett korosztály előtti személyes megéléséért – a Nézőművészeti KFT, A gyáva című előadásáért. Rendező: Scherer Péter, játsszák: Kovács Krisztián és Scherer Péter

 

A Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os fődíját itélték oda – Arany János megrázó költeményének, a gyerekközönséget bölcs humorral együttjátszásra mozgósító, varázslatos megidézéséért – a Csavar Színház (Szlovákia), A nagyidai cigányok című előadásáért Gál Tamásnak.

 

 

További díjak:

A Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os díját kapta – a marionett hagyományt dinamikával, iróniával megújító előadásmódjáért – a Ziránó Színház, A három kismalac című előadásáért.Rendező: Boráros Milada, bábok: Boráros Szilárd

 

A Raiffeisen Bank 300.000 Ft-os díját vehette át – a virtuális világban létrejövő kamasz dráma korszerű megjelenítéséért – a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Cyber Cyrano című előadásáért. Ez az előadás kapta idén az Assitej Üveghegy díját is.

Rendező: Vidovszky György

 

A Budapest II. Kerületi Önkormányzat támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 200.000 Ft-os díjat itélték oda – az egyre fajsúlyosabb megjelenésű drámapedagógiai munkáért – a Káva Kulturális Műhely, Apalabirintus című előadásáért.

Rendező: Perényi Balázs

 

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 150.000 Ft-os díjat kapta – egy nemzedék sajnálatos kulturális leépülésének abszurd ízekkel fűszerezett dokumentálásáért – a Manna Kulturális Egyesület, Kicsi Nyuszi Hopp Hopp című előadásáért.

Rendező: Pelsőczy Réka

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával a szakmai zsűri javaslatára 150.000 Ft-os díjat vehette át – a kortárs költészet elbűvölő, a térrel is élvezetesen játszó megelevenítéséért – a Budapest Bábszínház, Hajnali csillag peremén című előadásért

Rendező: Tengely Gábor, tervezők: Sipos Katalin, Sisak Péter

 

A Millenáris díját kapta a TintalóTársulás, amely felkérés egy előadás megtartására

Az előadás címe: Bollár Kótyag és Mámori Nellike találkozása

Alkotók, tervezők: Sipos Katalin, Sisak Péter, Rumi Zsófia, Badacsonyi Angéla

 

A FIDELIO különdíját kapta a Mesebolt Bábszínház, amely 100.000 Ft értékű online megjelenést biztosít a Fidelio.hu internetes portálon.

Az előadás címe: A legkisebb boszorkány

Tervező: Boráros Szilárd, rendező: Rumi László

 

A Marczibányi Téri Művelődési KözpontGyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle diplomáját kapták

 

 

(Színház/társulat, Az előadás címe, Rendező)

 

Budapest Bábszínház, Hajnali csillag peremén, Tengely Gábor

 

Csavar Színház (Szlovákia), A nagyidai cigányok, Gál Tamás

 

Káva Kulturális Műhely, Apalabirintus, Perényi Balázs

 

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Cyber Cyrano, Vidovszky György

 

Manna Kulturális Egyesület, Kicsi Nyuszi Hopp Hopp, Pelsőczy Réka

 

Mesebolt Bábszínház, A legkisebb boszorkány, Rumi László

 

Nézőművészeti KFT, A gyáva, Scherer Péter

 

TintalóTársulás, Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása, Badacsonyi Angéla

 

Ziránó Színház, A három kismalac, Boráros Milada

 

A Szemletanács tagjai díszoklevelet adományoztak a Stúdió K Színháznak Az aranykulcs, A sünteknős és A Kíváncsi kiselefánt című előadásokért.

 

SZS

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása