Fel

A fogyókúrád árthat is az egészségednek

dieta2

A fogyókúrád árthat is az egészségednek

 

A csinos, fitt, sportos alakért sokan bármit megtennének. Akár koplalnak is, vagy szélsőségesen egyoldalú diétákat követnek, csak, hogy elérjék a céljukat. Te ne legyél köztük! Tudd, meg mit tesz a szervezeteddel, ha egy rosszul összeállított étrenddel szeretnél fogyni!

 

dieta1Fotó: shutterstock.com

 

Miért ne fogyókúrázz?

Először is tisztázzuk: már maga a szó, hogy fogyókúra magában rejti a kudarc és az egészségügyi problémák lehetőségét. Mivel vélhetően nem 1-2 hét vagy hónap alatt híztál meg, a fogyás sem lehetséges ilyen rövid idő alatt.

Ha fogyni szeretnél, ne kúrában gondolkodj! Egy kúra rövidebb-hosszabb ideig tart, miközben ahhoz, hogy tartósan és veszélyek nélkül fogyj, hosszú távra kell tervezned. Olyan étrendet, életmódot kell kialakítanod, amit egy egész életen át követni tudsz. Ez elsőre nehéznek tűnhet, de nem lehetetlen.

Milyen gyakori hibákba futhatsz bele, ha fogyni szeretnél?

1)      Nincs is szükséged fogyásra. Ha túlsúlyos vagy, feltétlenül javasolt a testsúlycsökkentés. Ha viszont nincs túlsúlyod, és mégis kövérnek látod magad, felmerül az evészavar lehetősége. Nagyon egyszerűen ki tudod számolni, hogy van-e rajtad felesleg: oszd el a testsúlyodat a méterben megadott testmagasságod négyzetével! Ha több, mint 25, törekedhetsz a fogyásra. Ha 25 alatti, de nem vagy elégedett az alakoddal, akkor inkább mozgással formálj, feszesíts rajta, de a fogyásra nincs szükséged.

2) Túl keveset eszel. Ez lassítja az alapanyagcseréd, vagyis a napi alap energia-felhasználásodat, Ez olyan, mintha a tested átmenne „raktározó” üzemmódba, hiszen „éhezel”, legalábbis a nap nagy részében.

3) Kihagysz egyes étkezéseket (például nem reggelizel vagy vacsorázol, ez szintén lassíthatja az alapanyagcseréd.

4) Szélsőséges tápanyagcélokat próbálsz elérni, például teljesen megpróbálod kiiktatni a zsírokat vagy a szénhidrátokat, pedig ezek is szükségesek, csak nem mindegy, milyen mennyiségben, arányban és forrásból fogyasztod el ezeket.,

5) Egyoldalúan eszel, például kihagyod a gabonákat, vagy éppen a gyümölcsöket.

6) Keveset iszol, a szomjúságot összekevered az éhséggel.

7) Nem veszed figyelembe, hogy az italoknak is lehet energiatartalma, nemcsak a szilárd ételeknek (például a 100%-os gyümölcslé sem nullkalóriás, az alkoholról már nem is beszélve).

8) Nem rágod meg alaposan az ételekettúl gyorsan eszel, szinte nem is jut el az agyadig az információ, hogy ettél. Nem érzed, hogy jóllaktál, ezért jóval többet ehetsz rövidebb idő alatt, mint amennyire szükséged van.

9) Túlzottan megtartóztatod magad, nem mersz kicsit sem kilengeni. Amikor mégis elszakad a cérna, nem csak 1-2 kocka csokoládét eszel, hanem akár egy táblányit is.

10) Nem a szervezeted igényei, szükségletei szerint étkezel, hanem másokat követsz, hogy ők mit esznek.

11) Túl gyorsan szeretnél lefogyni, a jo-jo effektus révén viszont könnyen visszajön az így leadott súly. Pedig már az 5-10%-os fogyás is sokat lendítene az egészségeden, közérzeteden.

12) Még mindig elhiszed, hogy létezik valamilyen csodakapszula, amivel egy-kettőre megszabadulhatsz a súlyfeleslegedtől, pedig nincs ilyen.

13) Össze-vissza eszel, nassolsz, csipegetsz, s ezt talán észre sem veszed.

14) Csak a mérleget figyeled, holott lehet, hogy a kilóban mérhető fogyásod csak a vizelettel, izzadással elvesztett vízből és az egyre kevesebb izomtömegedből adódik.

15) Nem alszol eleget, pedig ha keveset alszol, a fogyás is nehezebben megy.

16) Nem sportolsz, csak az étrendtől várod a csodát, noha sokkal feszesebb lennél a rendszeres mozgástól.

17) Nem szakembertől (dietetikustól) kérsz segítséget. A megfelelő egészségügyi szakképzettséggel nem rendelkező „tanácsadód” tévutakra is vihet, jól fontold meg, kinek hiszel!

 

dieta2

Milyen problémákat okozhat egy rosszul összeállított „fogyókúra”?

Ha mégis egy rövid ideig tartó, ám annál szigorúbb diétára fognád magad, számolj azzal, hogy a szervezeted valamilyen módon jelezni fog. Ennek több tünete is lehet, például a következők:

–          hajhullás, körömtöredezés (a szigorú egyoldalú étrend okozta vitamin-, ásványianyag-hiány miatt),

–          száraz bőr (a vitamin- és ásványianyag-hiány következtében, vagy akkor is, ha túl kevés folyadékot iszol),

–          pattanásos, zsíros bőr (amennyiben egy zsírban gazdag étrendet követsz, esetleg túlzásba viszed az olajos magvak, diófélék fogyasztását, ez a bőrödön is nyomot hagyhat),

–          levertség, rossz közérzet (az energia- és tápanyaghiányos étkezés a hangulatodra is kihathat, ez se neked, se a környezetednek nem jó),

–          tanulási problémák, feledékenység (az elégtelen energia-, szénhidrát-felvétel is okozhatja),

–          ájulás, rosszullét (ha kihagyod a reggelit és/vagy napközben is csak alig eszel valamit, ne csodálkozz, hogy rosszul leszel, különösen, ha még sportolsz is),

–          ha rövid idő alatt sokat fogysz, epeköved is lehet (ez igen nagy fájdalommal járhat, amire vagy a műtét vagy a szintén nem túl kellemes kőzúzás a megoldás),

–          a túl szigorú, energiahiányos étrend mellett akár a menstruációd is el- vagy kimaradhat (ez lehet, hogy éppen jól jön, de semmire jóra nem vezet).

Ezek közül nem biztos, hogy minden tünet nálad is egyből jelentkezik, hiszen a szervezeted raktárai egy ideig még ellensúlyozni tudják a helytelen étrendet, de számolnod kell velük. Nem zsigerelheted ki a testedet következmények nélkül. Inkább az életmódváltásra, ne a gyors fogyásra törekedj!

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, vagy ha nagyobb mértékű túlsúlytól kell megszabadulnod, akkor a neked legmegfelelőbb étrend, életmód megtalálásában és követésében több egészségügyi szakember (orvos, dietetikus, mozgásterapeuta/személyi edző, pszichológus) közös munkájára és támogatására is szükséged lehet. Velük könnyebben fog menni és sikeresebb is leszel, miközben elkerülöd a helytelen fogyás káros következményeit.

Irodalom:

  1. Ésszerű Testtömegcsökkentés. FOOD TODAY 06/2003.
  2. Schmidt Judit: Diétatípusok – divatos diéták 1. rész.
  3. Schmidt Judit: Diétatípusok – divatos diéták 2. rész.
  4. Schmidt Judit: Diétatípusok – divatos diéták 3. rész.
  5. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Fogyókúra – az éhség/jóllakottság érzet. Táplálkozási akadémia hírlevél 7. évfolyam, 5. szám – 2014. JÚNIUS
  6. Michael Dansinger (lekt.): Rapid Weight Loss. 2015.08.27.
  7. The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: Dieting and Gallstones.

 

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta |

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása