Fel

A kávé 7 csodálatos tulajdonsága, amiért érdemes mindennap fogyasztani

kave6

A kávé 7 csodálatos tulajdonsága, amiért érdemes mindennap fogyasztani

 

Mindennap kávéztok? Mert érdemes! Nem csak finom, de olyan tulajdonságai vannak, amelyek igen hasznosak is…

pixel

pixel

kave1

A kávé rengeteg ember számára napindító üzemanyag. Amíg meg nem isszuk a szokásos adagot a forró italból, addig reggelünk el sem kezdődhet. Tompák, álmosak és nehéznek érezzük magunkat, de miután elfogyasztottuk a kávénkat minden sokkal könnyebben megy. Megadja a napi löketet, plusz energiával lát el bennünket, de mit tud még?

 

kave2

Jobb teljesítmény az edzéseken

Nincs szükség energiaitalra, turmixokra vagy egyéb kiegészítőkre ha jó eredményt szeretnénk elérni.

Igyál edzés előtt egy csésze kávét!

A koffeinnek köszönhetően nagy mennyiségű zsírsav kerül a véráramba, melyeket az izmaink feldolgoznak, elégetnek.

 

kave3

Csökkenti a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét

A The American Chemical Society tanulmánya szerint akik 4 csésze kávét megisznak naponta, azoknál 50%-kal csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye. Továbbá minden ezen felül megivott csésze 7%-kal csökkenti az esélyt.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mértéktelen kávéfogyasztás egészséges. Számos olyan hatása is van, melyek nagy mennyiségben károsak a szervezetre nézve. Pl. emeli a vérnyomást és dehidratál. Éppen ezért, napi 4 csészénél többet nem ajánlott inni, az ideális mennyiség a 2-3 csésze, melyet lehetőség szerint 17:00 előtt fogyasszunk el. Illetve szintén ajánlott minden csésze mellé egy pohár vizet is fogyasztani, hogy a szervezet hidratációja biztosított legyen.

 

kave4

Növeli agyunk neurotranszmitter termelődését

A neutrotranszmitterek ingerületátvivő anyagok az agyunkban. Ezek segítségével áramlik az információ az idegsejtek, az izmok vagy mirigysejtek között. Ezek felszabadulására mint pl.- dopamin, noradrenalin, szerotonin – hat a kávé. Felszabadulásuk révén energikusabbnak, vidámabbnak és pozitívabbnak érezzük magunkat.

Nem véletlen, hogy öngyilkosok is sokkal ritkábban kerülnek ki olyanok közül, akik napi 2-4 csésze kávét fogyasztanak.

 

kave5

Kisebb valószínűséggel lehetsz bőrrákos

100% biztos védelem nincs a bőrrák vagy bármely más típusú rák ellen sem. Ám a Harvard Egyetem kutatása szerint azok, akik napi 3 csésze kávét isznak, kisebb valószínűséggel lesznek bőrrákosak, mint azok akik nem kávéznak.

Természetesen az átlagszámításoknál a genetikai hordozókat kell elsősorban figyelembe venni. Az elvégzett kutatások mind átlagos egészségügyi állapottal rendelkező, átlagos immunrendszerrel és genetikai háttérrel bíró emberekre értendő.

 

kave6

Jobban, gyorsabban, könnyebben hozol döntéseket

3 perc kávészünet, ami aztán kamatostul megtérül a főnöködnek. Felpezsdít, hiszen emeli a vérnyomást és a vérkeringést,  amely az agyunkra is hatással van.

A Dél Floridai Egyetem és a Miami Egyetem közös kutatásából kiderült, hogy a mindennapi kávéfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

 

Még az illata is relaxáló

Ingerült és nyűgös vagy, mert nem aludtál eleget? Nem volt időd reggel kávézni, nyugodtan elkészülni, reggelizni? Ilyenkor mindannyian úgy érezzük magunkat, mint aki dupla bal lábbal kelt fel.

Ám a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói szerint a friss kávészemek illatának belélegzése nyugtató hatással bír ránk nézve. Ebből kiindulva érdemes egy vázában tartani néhány maroknyi kávé szemet, melyet az éjjeli szekrényünkre helyezhetünk. Így kellőképpen közel van hozzánk amikor indítjuk a napunkat. Szagoljunk mindennap bele, szívjunk néhány mély levegőt, és csak utána keljünk ki az ágyból.

 

Kávézacc a bőrünk szépségéért

A reggeli kávézaccot olívaolajjal és barnacukorral keverve felhasználhatjuk bőrradírként, mellyel átdörzsölhetjük testünket.

A kávéban lévő koffein serkenti a vérkeringést így a narancsbőr ellen is kiváló. Érdekel a recept? Olvasd el itt!

 

forrás: kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása