Fel

A németeknél is a legjobbak között a Cyber Cyrano

A németeknél is a legjobbak között a Cyber Cyrano

Nyilvánosságra hozta a zsűri a 2012. évi Német Gyermekszínházi Díjra, valamint a Német Ifjúsági Színházi Díjra javasolt darabok listáját. Utóbbi tíz dráma között szerepel a Kolibri Színház Cyber Cyrano című előadásának német fordítása is. A legrangosabb, 10-10 ezer euróval is járó német gyermek- és ifjúsági színházi elismerésekről szeptemberben döntenek, a díjátadó december 7-én Frankfurtban lesz. Az előadás a csehországi Pilsenben is nagy sikert aratott.

Tasnádi István igaz történeten alapuló drámáját Vidovszky György rendezte a Kolibriben. A Platform 11+ uniós együttműködés keretében a középiskolás korúaknak készült darabot a 2010/2011-es évad legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadásának választották a hazai kritikusok, és a tavalyi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén fődíjat, valamint különdíjat nyert.

Külföldi mustrák

 

A darab külföldön idén szerepelt először: június 20-án a pilseni Skupova Fesztiválon, 21-22-23-án pedig a stuttgarti Schöne Aussicht nemzetközi biennálén, mely az egyik legfontosabb gyermek- és ifjúsági színházi seregszemle Németországban.

 

A németországi mustrán a honi előadások mellett belga, holland, svájci, olasz és dél-afrikai társulatok és a Kolibri is szerepeltek. Novák János, a Kolibri helyszínen járt igazgatója szerint a színvonalas mezőnyben a Cyber Cyrano előadásait a közönség és a szakma elismerése kísérte.

Az idén 14. alkalommal megrendezett Schöne Aussicht az elmúlt évtizedben a legfontosabb németországi seregszemlék egyikévé vált. A kétévente válogatott Baden-Württemberg-i gyermek- és ifjúsági színházi újdonságok bemutatása mellett a világ minden tájáról érkezett színvonalas vendégprodukciók voltak láthatóak, emellett workshopok, műhelymunkák, szakmai beszélgetések zajlanak.

A Schöne Aussicht biennálét 2004 óta Németország egyik leghíresebb gyermek- és ifjúsági színháza, a Junges Ensemble Stuttgart (JES) szervezi és rendezi.

Csehországi műhelymunka

 

Az 1967 óta először évente, majd kétévente megrendezett Skupova Plzen a legrégebbi színházi fesztivál Csehországban. Június 17-21-ig a nemzetközi zsűri 22 társulat és előadó 30 produkcióját vette szemügyre, köztük szlovák, szlovén, lengyel, izraeli előadásokat. Idén Pilsen adott otthont a Platform 11+ uniós együttműködés éves találkozójának, és június 18-án a Skupován mutatták be a finn-észt-angol-magyar koprodukcióban készült záró előadást is. A Black Stone című darab elkészítésében magyar részről a kolibris Alexics Rita és Vidovszky György vett részt.

Fotók: Szlovák Judit

Sz.Zs.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása