Fel

A tiszavirág felülírta a programnaptárt, s talán a természettudományt is

A tiszavirág felülírta a programnaptárt, s talán a természettudományt is

Sokáig csak találgatások és reménykedés honolt a természetvédők és a kérészrajongók között, ám július derekára már a szakemberek is beletörődtek, hogy idén elmaradt a Tisza virágzása. Emberemlékezet óta nem történt ilyen, s ez amellett, hogy új fejezetet nyithat a természettudományban, jelentősen befolyásolta a Tisza menti kulturális életet is.

 

Elmaradt az efemer násztánc

 

A kérészek násztánca, a tiszavirágzásként közismert, június közepén szinte óramű pontossággal megcsodálható természeti jelenség egyedülálló Európában, hiszen a kérészek e faja már csak a Tisza medrében él. Idén azonban a háromesztendőnyi lárvaidőszakot követő tömeges kirepülés elmaradt. A szakemberek már június végén gyanakodni kezdtek, hiszen idén tömeges rajzás sehol sem fordult elő, s csak a Berettyó egyes részein, a Tisza-tavon, illetve a Tiszán, Tiszafüred térségében láttak egy-egy kósza példányt. A tiszavirágzás eddig feljegyzett legkésőbbi időpontja 2006-ban volt, akkor július első napjaiban lehetett megfigyelni egy nagyon mérsékelt rajzást, ám a rákövetkező évben hatalmas virágzás volt megfigyelhető. A kérészek biológiai órájának pontatlanságáért minden bizonnyal a szélsőséges időjárás tehető felelőssé, hiszen 2006-ban is a magas volt a vízszint, ugyanakkor ezen a korábbi példákon okulva, elképzelhető, hogy 2011 nyarán eddig még soha nem látott mértékű tiszavirágzás várható.

 

 

Tudományos feltételezések

 

A jelenség kapcsán már tudományos körökben is megindultak a találgatások, hogy ez a páratlan természeti kincsünk egy eddig nem ismert páratlan képességgel is bír: ha kell, meghosszabbítja egy évvel a három éves lárvaciklust. Végh Mihály természetvédelmi szakember, a Tisza jó ismerője azonban figyelmeztet, ennek még nincs tudományos megalapozottsága, hiszen a mai napig erről még nincsenek  adatok, feljegyzések. A választ a jövő évi rajzás adhatja meg. Abban az esetben, ha az eddig tapasztalt méreteknél nagyobb lesz a kérészek násztánca az e különös faj életéről szóló kutatásokban új fejezetet nyithat.

 

 

 

Elmaradt kulturális programok

 

A világon egyedülálló tiszavirágzás köré az elmúlt években sok különböző kulturális, természetjáró vagy akár sport programot szerveztek. Az idei évben a szélsőséges időjárás ezekre a programokra is hatással volt. Augusztus 24-25-re halasztották a több éves hagyománynak örvendő szolnoki Fesztivált, s hasonlóan elmaradt a  Teljesítménytúra. Szintén elmaradt a kérészrajzáshoz szorosan kötődő ’Tiszavirág-les’ – melyet a Tiszakürti Arborétum három éve sikeresen rendez, ám a szervezők remélik, hogy a jövő évben hozzájuk ellátogató érdeklődőknek páratlan élményben lesz részük.

 

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása