Fel

Advent a Vajdahunyad várában – 2012

karácsony kisvonat

Advent a Vajdahunyad várában – 2012

 

Az Advent közeledtével rövidülnek a napok, zordabbá válik az időjárás, és az emberek lelkét egyre inkább betölti a fény és a melegség iránti várakozás. Bár a természet ebben az időben nem képes megadni ezt, a modern kor vívmányai mellett évszázadok óta a lélekből fakadhat ennek az igénynek a kielégítése. Ezért sikeresek a karácsonyi vásárok, melyek olyan élményekkel és tárgyakkal való találkozást biztosítanak, amelyek feltöltik az embereket az előttük álló hosszú tél elviselésére.

A főváros egyik 120 éves látványossága, a télen jégpályává varázsolt Városligeti tó partján magasodó Vajdahunyad várában felépített karácsonyi álomvilág remélhetőleg nem csak a gyerekeket varázsolja el.

Az egy hónapos rendezvénysorozattal Budapest rangos, kiemelkedő rendezvényeit kívánjuk gazdagítani, az aranykor ünnepi hangulatát, pezsgő hagyományos urbánus és paraszti tradícióit felidézve.

A vár udvarán felállított színpadon koncertek, utcaszínházi produkciók pezsdítik a hangulatot, így fellép Gryllus Vilmos, a Budapest Bár, a BeshodroM és még sokan mások.

Hideg ellen a legjobb szer egy forró ital, vagy étel- ebből sem lesz hiány, hiszen a rendezvény kiemelt attrakciója a számtalan különböző ízesítésű forralt bort és az immunrendszert erősítő, valamint ízlelő bimbóinkat csiklandozó mézet áruló standok sokasága. De kezet és lelket melengetni lehet majd a fűtött Mézeskalácsházban illetve a vár barokk termében megrendezésre kerülő előadásokon, kézműves foglalkozásokon is, vagy egyszerűen bekuporodva a könyves sarokba.

A rendezvény reményeink szerint a karácsonyi készülődés egy másik fontos részének, az ajándék vásárlásban is segítségére lehet a magyar és külföldi turistáknak csakúgy, mint a közel- távolból érkező budapesti lakosoknak. Célunk, hogy a vásárlói kör a hagyományos értékeket képviselő mesteremberek portékai mellett megtalálja az egyedi formatervezett, kreatív, ötletes ajándék és használati tárgyakat is melyek még őrzik a múlt „illatát”, de a mai ember számára is használható és befogadható árucikkek a tucatárukkal szemben. A népművészeti portékákat kínáló mesterek, kézművesek mellett meghívást kapnak a mai kortárs iparművészetet képviselő iparművészek és formatervezők is.

A rendezvény szervesen kapcsolódik a Városliget egyéb látványosságaihoz, így hétvégente Mikulás hintóra ülve látogathatjuk meg a környék egyéb kulturális helyszíneit, így eljuthatunk a Közlekedési Múzeumba, az Állatkertbe, a Szépművészeti Múzeumba és a Széchényi Fürdőbe és a Hősök terén üzemelő Mikulásgyárba.

A számos kísérő program közül csak néhányat kiemelve: a gyerekek megcsodálhatják az élő betlehemet, megsimogathatják az állatokat, betekinthetnek Tél Király birodalmába, ahol az ügyesek elnyerik jutalmukat, készíthetnek karácsonyi díszeket és mézeskalácsot, december 6-án találkozhatnak a Mikulással. A vándorfotós által készített korabeli hangulatot árasztó képek pedig bekeretezve akár remek karácsonyi ajándékként is szolgálhatnak.

A Vajdahunyad várában megrendezett adventi vásár hétköznapokon délelőtt 12-től este 8 óráig, hétvégeken 10-től este 8 -ig óráig várja a látogatókat.

Programelemek:

1. Vásári programok

Kézműves sétány – ahol kézműves portékáikat kínáló mesterek, népművészek, kereskedők

Míves Terasz – Nemzedékek öröksége: tradicionális kézművesség, határon innen és túl Élő mesterségek műhelye mesterség bemutatókkal egybekötött hagyományőrző vásárutca (Gyertyamártó műhely, Mézeskalács műhely, Bőrműhely, Kovács bemutató, Üvegfúvó bemutató, Ólomkatona öntő, Kékfestő műhely, Fafaragó műhely, Csipkeverő műhely, Viselet műhely, Takács műhely, Fazekasműhely, Szakajtó készítő és szalmafonó…)

Design korzó – újra gondolt művészet – iparművészeti alkotások, termékek kavalkádja

Gasztronómia – Adventi Látványkonyhák és főzőbemutatók a korzón: sültek, káposzták, téli csemegék, hagyományos és különleges gasztronómiai látványosságok tárháza, országos forralt bor mustra, forró puncs és krampampuli…

Az angyalok kertjében

Ódivatú gyerekjátékok vására, kalács tekerintő

2. Vásárt kiegészítő programelemek:

Mézesbábos meseház – az Ország Mézeskalács háza

benne: mézeskalács műhely és mesekuckó

Adventi Pásztortalálkozó

Költészetek utcája és Czifra kávéházi szeglet: könyvlapozó és élő versműhely, ahol a pincértől az Adventi Verses Kalendáriumból is rendelhetünk, mert a kockásterítős kisasztal mellett együtt üldögélnek a művészek… irodalmi kerekasztal pódium

Jelmezes Rikkancsok, akik a Program Kalendárt osztogatják természetesen korhű stílusban nyomtatva

Mikulásház és Angyalposta – Ajándékozás / Jótékonysági program

Mikuláshintó, angyalok körhintája

Karácsonyi Nosztalgia Fogat

Adventi Míves kuckó – Kézműves alkotóműhelyek, hagyományőrző kézműves mesterségek fűthető faházban

Világfa – interaktív karácsonyi meselabirintus

Élő betlehem és báránysimogató

„Camuphone” Verkli – A századforduló populáris zeneszolgáltatója karácsonyi muzsikával, slágerekkel. Régi stílus, új tartalommal. A verklis megénekelteti a járókelőket is…

Vándorfotográfus

Színpadi produkciók – Hunyadvár Színpódium

11.00 – 16.00 Minden hétközi és szombati nap budapesti és Budapest környéki amatőr művészeti csoportok, oktatási intézmények karácsonyi műsorai

11.00 – 16.00 Térzene – a város különböző tereiről ismert ismeretlen, ám népszerű zenészei. Üvegharang-játékosok, fuvolisták, hegedűsök a korzó több szegletében

16.00 Kalendárium kapunyitogató – rítusjáték mesemondókkal, muzsikusokkal, garabonciás gólyalábasokkal és vándorjátszókkal. Megkondulnak a harangok, felcsendül az ének, és minden…alkalommal megnyílnak az égtáj-kapuk.

17.00 – 20.00 Hunyadvár pódium – adventi koncertek (nép és világzenei produkciók, századelős muzsikák) bábtáncoltatók, misztérium és betlehemes játékok, gyermekszínházak, táncszínházi produkciók

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása