Fel

Akik még hisznek az énekszó varázsában -Béka csókja megzenésített versek a Kék Katica youtube oldalán

image_6483441 (2)

Akik még hisznek az énekszó varázsában -Béka csókja megzenésített versek a Kék Katica youtube oldalán

 Mindig nagyszerű kezdeményezés, mikor a vers, a zene, s a film találkozik. Amikor a rímek mellé dallam is párosul, s a végén kisfilmek is kikerekednek belőlük. Ilyen vállalkozás a Béka csókja című verses kötet és a Kék Katica produkció is. A kötet írójával, Németh Róberttel, a dalok szerzőjével Hazay Ancsával, s az énekesnővel Venczel Mónikával beszélgettem a véletlenek egybeeséséről, inspirációkról, s arról, hogy mitől kék a katica?

 

Némi képzavar, hogy miért Kék katica a youtube oldalatok neve. Különleges név, egyedi, de tudjuk, hogy a katica piros, s nem kék! ?

 

Venczel Móni: – Nincs konkrét oka, csak ötleteltünk, s ez tűnt kedvesnek.

Hazay Ancsa: – Vagy talán azért, mert a katica önmagában túl lányos, s a versek nemcsak kislányoknak szólnak, hanem mindenkinek. Így a kék az átmenet, kedves is, lányos is, fiús is.

 

Mielőtt megszületett volna a zene, az animációs filmek, kellettek a versek, az ihlet. Hogy születtek meg a versek?

 

Németh Róbert: – Egy barátom kért meg, hogy írjak a lányának névnapi verset. Azt gondoltam rendelésre nem fog menni, de gyorsan ment az alkotás, majd jöttek sorba a rímek, a témák, s megszületett a Béka csókja című kötet, több verssel. Először magam is csodálkoztam, hogy milyen könnyen megy a versírás, mert bevallom, nem vagyok költő, hobbiból kezdtem el írni, s lám lett belőle egy csodás verses kötet.

 

image_6483441 (4)

 

Bocsánat, a verses kötet címe Béka csókja, de nem a békát kell a hercegnőnek megcsókolnia? Nálatok a béka csókolja homlokon az olvasókat?

 

Németh Róbert: – Jogos a kérdés, de olyan frappánsnak találtam a címet, hogy sokszor fel sem tűnik a hallgatóknak, nem is gondolják tovább az emberek, így maradt a cím! Amúgy imádom a békákat!

 

Hogy lettek a versből dalok?

 

Hazay Ancsa: – Tavaly mutatta meg a verseket Robi, majd rácsodálkoztam, hogy milyen lendületesek, gördülékenyek, mindegyikben van valami meglepetés, szép a nyelvezete, s persze tele vannak humorral. Ahogy olvastam, azt vettem észre, hogy visítva nevetek… Már kaptam is a kezembe a gitárt, s sorra születtek meg a dalok.

 

image_6483441 (1)

 

Az egyértelmű volt, hogy Ancsa fogja megzenésíteni a verseidet?

 

Németh Róbert:– Egyértelmű volt, igen. Az elmúlt hetekben többen is jelentkeztek, hogy megzenésítenék és énekelnék a verseimet, de nagyon örülök, hogy Ancsa lett az, aki ezt megtette, mert annyira tetszik, amit kihoz belőlük vagy még hozzájuk tesz! És imádom vele a közös munkát is (vagy inkább szórakozást), nagyon egy hullámon vagyunk…a versek nagy részét teljesen jóváhagyja, de időnként kicseréltet 1-1 pikánsabb sort vagy megjegyzi, hogy “Nagyon jó, Robikám, de mi történt, a végére elfáradtál?!”

 

image_6483441 (3)

 

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy ki mivel foglalkozik a civil életben?

 

Németh Róbert: – Elvileg német nyelvtanárként végeztem, de rengeteg mindent kipróbáltam. Több évig dolgoztam külföldön, voltam betegápoló Németországban, pincér egy luxushajón a Karib-tengeren, almát szedtem Olaszországban…sokáig kerestem az utamat, amit megtaláltam, s mellette most épp az írás került előtérbe.

Hazay Ancsa: – Két gyerekes anya vagyok, s mellette Ringató foglalkozásokat vezetek, dalokat írok.

Venczel Mónika: – Három gyermek édesanyja vagyok, én is Ringató foglalkozásokat vezetek, s most végzem a tanítóképző főiskolát, tanító leszek!

 

Megismerve a háttereteket, egyértelműnek tűnik, hogy a gyerekeknek énekeltek. Már mondtad Ancsa, hogy a dalokat nagyon könnyen megírtad, de miképp kerültek színpadra, lemezre, majd kisfilmre?

 

Hazay Ancsa: – Eleinte nem gondoltuk komolyan, nem is hittük, hogy ezekből a kezdeti próbálkozásokból bármi is lesz. Majd megmutattuk a barátainknak, s bátorítottak. Így bele mertünk vágni, teszteltem a dalokat. Majd jött a tovább gondolás.

 

Mikor írod a dalokat, akkor direkt Móni hangjára írod őket?

 

Hazay Ancsa: – Igen, vannak dalok, amelyek már eleve az ő hangjára íródtak. Mónival nagyon jó barátnők vagyunk, már gyerekkorunk óta, így nem volt kérdéses, hogy ki fog énekelni. Emellett önkéntes munkatársai vagyunk mindketten a „A te hangodat ismerem” perinatális zenei programban.  Együtt zenélünk még Újj Zsombor, hegedűművésszel is. Az első koncerten már túl vagyunk, s sorra jelennek meg az animációk is a youtube-on.

 

Milyen volt a fogadtatás?

 

Venczel Mónika: – Először is az otthoni fogadtatást mesélném el, a lányom, aki 10 éves, már első hallás után dúdolja őket. Így első kézből, azonnali minőségellenőrzésen esnek át a dalok. A bemutató koncerten, csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, s a videók megtekintéseiből ítélve is azt gondoljuk, hogy szeretik a dalokat. Örülnek nekünk, s a legtöbben azt mondják, hogy szükség van a mai zenei kínálat frissülésére. Ez hízelgő számunkra!

 

Most három videót láthatnak a nézők a youtube csatornátokon, mik a tervek?

 

 

Hazay Ancsa: – Karasz Dani, aki az animációkat készíti, Prutkay János kitűnő rajzai alapján. Mikor belekezdtünk a munkába, már az első öt perc után tudtuk, hogy hosszú távú közös munkába vágtuk a fejszénket. Azért azt elárulom, hogy sokáig nem is akartam, hogy animációk készüljenek a dalokból, mert nem szerettem volna a gyerekeket én is a monitor elé ültetni. De végül meggyőztek, hogy ha már néz valamit, akkor az legyen színvonalas. Így születtek meg a filmek! S nagyon nagy sikerük van! Aminek csak örülünk!

A terv, hogy havonta tegyünk fel új animációkat a csatornára, de ami még fontosabb, hogy koncertezhessünk. Interaktív előadásainkon jó látni a családokat, hogy együtt éneklik velünk a dalokat. Hiszen mi legjobban az énekszó varázsában hiszünk!

 

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása