Fel

Aladdin háromszor is meglátogat minket

Aladdin háromszor is meglátogat minket

Január 20-án három Aladdin-film is megjelenik DVD-n, a klasszikus Disney-feldolgozás mellett annak két kevésbé ismert folytatását is beszerezhetjük. Remek családi szórakozás vár tehát ránk a koldusból lett herceggel és szerelmével, valamint vicces udvartartásukkal – akik most új kalandokba keverednek.

Ismert történet, új színezet

Az 1992-es év nagy sikere volt az Aladdin és a csodalámpa Disney-feldolgozása, amely a film után videojátékot és egy sereg más terméket is életre hívott. Az Ezeregyéjszaka meséiből ismert arab népmesét A kis hableányt is jegyző rendezőpáros, John Musker és Ron Clements ültette át a Disney világába: az eredmény a megszokottnál kevésbé negédes, élettel és humorral teli alkotás lett – melyet kétségkívül az állandóan mókázó, örökké pörgő dzsinn (az eredetiben Robin Williams hangjával) visz el a hátán.

A történetet valószínűleg nem kell bemutatni senkinek: a szegény sorból származó Aladdin talál egy lámpást, amit ha megdörzsöl, egy (majd’) minden kívánságát teljesítő dzsinn bukkan elő. Aladdin a legjobban a hercegnő szerelmét szeretné megszerezni, efféle varázslatra azonban nem képes a dzsinn (az emberi érzelmeket nem tudja befolyásolni) – a fiú így némi segítséggel ugyan, de végül is saját erejéből szerzi meg a lányt, akivel aztán boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Addig azonban számos nehézséget kell még leküzdeniük, mint azt a film két folytatásából is láthatjuk. Az 1994-ben készült Aladdin és Jafar, valamint az egy évvel későbbi Aladdin és a tolvajok fejedelme az Egyesült Államokban sem került moziforgalmazásba, direkt otthoni megtekintésre készült – így kevésbé vált ismertté, főleg idehaza. Bár az eredeti film hangulatát hozza, a két folytatás természetesen nem annyira átütő – de azért egy családi délutánt megér az életünkből.

Más problémák a folytatásban

Az Aladdin és Jafar nem is ugyanazokkal az alkotókkal készült: a rendezést mások vállalták magukra, Robin Williams szerepét pedig a Simpson család fejének, Homernak a szinkronhangja, Dan Castellaneta vette át – Williams csak az Aladdin és a tolvajok fejedelmére tért vissza a stábhoz. A történet mindenesetre ott folytatódik, ahol az előző filmmel véget ért: Aladdin és Jázmin hercegnő boldogan élnek, míg a gonosz Jafar vissza nem tér, hogy bosszút álljon rajtuk – ezúttal egy hatalmas erejű dzsinn képében.

Az Aladdin és a tolvajok fejedelme már egy kevésbé következetes folytatás, amibe ráadásul sok, máshonnan ismert mesei-mitológiai elem is keveredett. Aladdin és Jázmin hercegnő épp hetedhét országra szóló lakodalmukra készülnek, amikor beállít az Ali babához köthető negyven rabló – akik Midász király kezét keresik, amely mindent arannyá változtat. Aladdint szerencsére most is segítik régi barátai, Abu és Dzsinni – akik mindhárom filmben számos humoros jelenettel szolgálnak a nézőknek, szórakoztatóvá téve a folytatásokat is.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása