Fel

Álomszoba, Inspibox és gyereknapi alkotóműhely – beszélgetés Csorba Anitával

Csorba Anita portréfotó

Álomszoba, Inspibox és gyereknapi alkotóműhely – beszélgetés Csorba Anitával

Álomszoba, Inspibox, kreatív ötletek: azt hiszem már többet nem is kell elárulnom, szinte mindenki tudja, hogy kiről is beszélek. Csorba Anita munkái, kisfilmjei minden kicsit és nagyot elvarázsolnak. Öröm látni, ahogy a gyerekek szájtátva fogadják az új szobájukat, vagy izgalomtól csillogó szemekkel nyitogatják ki az Inspiboxokat. Anitával kreativitásról, kihívásokról – és persze a gyerekekről beszélgettem.

 

 

 

 

 

Több, mint 10 éve foglalkozol a honlapodon, a Youtube csatornádon a gyerekekkel. Amikor elindultál, akkor ez tudatos volt, hogy a gyerekek felé fogsz fordulni?

 

 

 

12 éve kezdtem el: az online térben mutattam be szép környezeteket, kreatív ötleteket. Festőművész, építész vagyok, mindig is szerettem volna átadni, megmutatni másoknak az alkotás örömét. Ez a fajta vágy adott nekem is inspirációt, hogy elkezdjem a munkámat. Az, hogy a gyerekek lettek a legnagyobb rajongóim, az véletlen volt. Kikerültek a videóim, és azt vettem észre, hogy a legtöbbet a gyerekek nézték meg. Hamar megtaláltam velük a közös hangot, és ez azóta is tart.

 

 

 

Ez meglepett téged?

 

 

 

Inkább nagy öröm, hogy meg tudom velük találni a hangot és kedvelnek. Persze, mindig nagy izgalom, hogy vajon tetszik-e nekik, amit mutatok. A másik fontos kérdés számomra, hogy miképp tudom rávenni a gyerekeket az alkotásra. Vajon lesz-e kedvük velem együtt alkotni? Hogy fogadják az új ötleteket, vajon fogják-e szeretni? Szerencsére nagyon jól alakulnak a programok, és a gyerekek nagyon nyitottak arra, amit mutatok nekik. Lelkesek és szívesen alkotnak velem.

 

 

 

Amit te adsz nekik, az ötleteid, a videóid olyanok, mintha rajzórán ülnének a gyerekek, de mégsem olyan, mint az iskolában. Mi a titkod?

 

 

 

Az iskolai rajzórákon sokszor sajnos negatív visszajelzéseket kapnak a gyerekek. Ott nem a kreativitás a fontos, hanem a megfelelés. Ez visszaveti a gyerekek alkotóképességét, és sokszor el is megy a kedvük a rajzolástól, festéstől. Ezzel szemben én megpróbálom őket inspirálni, szeretném, ha örömet okozna nekik az alkotás. Nem minősíteni, hogy ez, vagy az hogy sikerült, a lényeg nálam az alkotáson van. A legtöbb gyerek, amikor ráér, szívesen rajzol, fest, színez, vagy ragaszt. Rengeteg képet, alkotást küldenek el nekem, amelyeket el is rakok emlékbe, nagyon nagy öröm ez számomra. Most is van egy pályázatunk, a Mini-Inspibox nyereményjáték, nagyon kíváncsian várom a műveket.

 

 

 

Azért ez komoly felelősség, hiszen egy meghatározó személyiség lettél sok kisgyerek számára. Mi a nemek aránya, kik a kreatívabbak?

 

 

 

Igen, érzem a felelősségemet ebben a témában, ezért is próbálok minél minőségibb ötleteket eléjük tárni. Nem csak az Inspiboxok segítik őket, hanem a kreatív videóim is, ahonnan ötleteket meríthetnek a gyerekek, vagy az Álomszoba sorozatomból, és persze a pályázatok, rendezvények is, ahol személyesen tudok találkozni a gyerekekkel. Mi a nemek aránya? Inkább a lányok fele húz, a nézők kb. 90 %-a lány, a többi fiú. De a fiúk nagyon klassz, vagány fiúk, akik szeretnek alkotni.

 

 

 

Nemrég indult el a kreatív rajziskolád, az Inspikid Klub. Rajzszakkör az online térben?

 

 

 

A klub ötlete már vagy 5 éve foglalkoztat. Korábban már kitaláltuk a kreatív dobozunkat, amelyben minden fontos alapanyag megtalálható, ami kell az aktuális alkotáshoz. Ezt azért tartottam fontosnak, mert sokszor jártam már úgy, hogy valamit kitaláltam, de mindig hiányzott hozzá valami, s akkor mehettem vissza a boltba. De itt most mindent egyben megtalálnak, csak ki kell nyitni és neki kell állni alkotni. Egy-egy Inspiboxból 5-10 alkotást tudnak a gyerekek elkészíteni. Ennek nagyon nagy sikere lett, így tovább gondoltuk, hogy mi lenne, ha egy képzést indítanánk el nekik. A klub idén indult el, már 30 tanulónk van. Ők havonta kapnak új feladatokat, alapanyag csomagot, videókat. Viszont azt látom, hogy egyre nagyobb igény van alapanyag nélküli tanfolyamra is, azaz olyan ötletekre, amelyhez csak az inspirációt adom meg, minden hozzávalót megtalál otthon a gyerek. A klub elérhetősége: https://csorbaanita.hu/gyermekfejlesztoprogram/

 

 

 

A másik műsorod az Álomszobagyár, amely hatalmas karriert futott be. A gyerekek imádják, ha lehet így fogalmazni. Ez egy olyan műsor, amely a kreativitás mellett sokszor érzelmi húrokat is megpenget. Ez komoly kihívás számodra?

 

 

 

Az Álomszobagyár műsorunk mára kinőtte magát, a Spektrum Home csatornán is látható, és nagyon nagy kihívás minden egyes új szoba átalakítása. A műsor lényege az, hogy kis költségvetésből átalakítunk egy szobát egyetlen nap alatt. Mindig nagy izgalom, hogy mit fog hozzá szólni a szoba tulajdonosa, vajon fog-e tetszeni neki, miképp fogadja, amikor meglátja. A szobák átalakításánál ma már nem csak a gyerekek a célcsoportunk, hanem 50-50 % – ban felnőtt és gyerek szobákon dolgozunk. Hetente kétszer forgatunk, és ugyan sok munka van vele, úgy érzem, hogy nagyon megéri. Már csak a visszajelzéseket nézve, látva, hallva is.

 

 

 

Hol találkozhatnak veled legközelebb a gyerekek?

 

 

 

Idén gyereknapon, május 28-án várjuk őket az Inspirációk Élménystúdióban a gyereknapi rendezvényünkön. Lesz közös alkotás, ajándékok, meglepetések. Várunk mindenkit szeretettel!

 

 

 

Szerző: AK

 

Gyereknap és Alkotóműhely – május 28.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása