Fel

Anya születik! – egy darab, amit minden édesanyának látni kell

IMG_0690

Anya születik! – egy darab, amit minden édesanyának látni kell

 

 Úristen terhes vagyok! Hol fogok szülni? Hogy kell megfogni a babát? Jól tettem tisztába? Eleget szoptattam? Mikor hagyhatom rá a nagyira? Elég jó anya vagyok? – ilyen és hasonló kérdéseket boncol az Anya születik című előadás a Jurányi Házban. A darab egyik alkotójával Réti Adriennel beszélgettem, hogy miért kell minden édesanyának, nagymamának megnézni az előadást.

 

Idén még egyszer játsszátok a darabot, de az új évadban havonta egyszer majd látható lesz a Jurányi Házban. Kiknek ajánlanád, hogy mindenképp nézzék meg?

 

IMG_9511

 

Természetesen az édesanyáknak, nagymamáknak, de ugyanúgy apukáknak is, s bárkinek, aki egy anya körül van. Mert hiszen ez a darab rólunk szól, azokról, akik már átélték az anyaság érzését, onnantól kezdve, hogy várandósak leszünk, egészen az otthoni „idillinek” mondott időről. Pontosan ez az időszak indított arra minket Botos Évával színésznővel, Perczel Enikővel, a darab dramaturgjával és Cseh Judit rendezővel. A darab írása során mindannyian visszaemlékeztünk azokra az időkre, amikor gyermeket vártunk, ki, hogyan reagált a környezetünkből erre, hogyan éltük meg a gyermekágyas időszakot. Vagy épp milyen volt a kapcsolatunk akkor a párunkkal, vagy az édesanyánkkal. Az alkotói folyamat alatt sorra beszéltük át az élményeinket, így született meg a darab.

 

A darab két személyes, Botos Évával játsszátok felváltva a szerepeket, milyen élményeket kaptatok az elmúlt másfél év alatt, amióta bemutattátok?

 

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az előadások után ott maradhassanak a nézők, s tudjunk velük beszélgetni, ha szeretnének. Itt nem az előadásról beszélgetünk, hanem azt szerettük volna, hogy meséljenek ők is, osszák meg az élményeiket. Fantasztikus beszélgetések kerekednek ilyenkor. Sokszor azt érzem, hogy ez az a platform, ahol az anyukák el tudják panaszkodni, hogy mi történt velük. S itt nem a szó szerinti panaszkodásról van szó, hanem inkább, hogy ebben a közegben, egy ilyen darab után könnyebben el tudják mesélni a nők, hogy velük mi történt, hogy történt. Fontosnak tartom ezt a fajta közeget, amely egy kicsit olyan, mint régen a fonó, vagy egy nagycsalád, ahol nagymama, dédi, vagy a falu többi női tagjai együtt voltak, s meghallgatták a friss anyukát, támaszaik lehettek. Ilyen már nagyon ritkán van, pedig nagy szükségük lenne rá.

 

IMG_0451

 

Tudsz mondani egy konkrét esetet, amely nagyon meghatott?

 

Igen, egy anyuka mesélte, hogy ő már 15 éve nem tudja feldolgozni a szülés élményét, s most sikerült, valami elindult nála. Nagyon jó érzés volt ezt hallani, hogy ezt a mi munkánknak köszönheti. S itt csatlakoznék vissza ahhoz újra, hogy kellenek ezek a beszélgetések, hogy lássák az anyukák nincsenek egyedül. Volt olyan eset is, hogy a friss anyuka erre az előadásra jött el először a babája mellől. Számára biztos nagy megerősítés volt a darab, komoly visszajelzés.

 

Anyaként átéled újra és újra ezt az időszakot, de közben a te kislányod is megnőtt már. Nem merült fel benned, hogy ezt a tovább kéne szőni? Új történetekkel?

 

De nagyon jó lenne tovább vinni, amikor már nagyobbak, óvodások vagy kisiskolások, netán kamaszok a gyerekek. Terveink vannak, remélem sikerülnek. Viszont most arra vágyunk, hogy az előadást máshol is megmutathassuk. Szeretnénk minél szélesebb körbe elvinni a darabot. Ehhez keressük a megfelelő  helyeket, technikai feltételeket.

 

 

Következő előadás:

  1. január 27. – szombat – jegyek itt kaphatók: https://juranyi.jegy.hu/program/anya-szuletik-150342

 

 

Anya születik!
manna produkció

Hé! Te ott! Aha, te! Elég jó anya vagy! Akkor is, ha ma nem érzed így!
A te műszakod hétfőtől hétfőig tart, a fizetésed kritikán aluli, pisi, kajaszünet elvétve van, a főnökeid rettentő kritikusak veled, és a munkád csak akkor látszik igazán, ha porszem került a gépezetbe. Mert mondjuk ki: nehéz, sokszor nehéz.
Ez az az előadás, amiben szembe merünk nézni az anyaság nehézségeivel, mert itt az idő, hogy merjünk őszintén beszélni, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt.
Hé! Te ott! Igen, te! Elég jó anya vagy! Akkor is, ha ma nem érzed így!

 

IMG_0115

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása