Fel

Apás szülés avagy sem?

apasszules4

Apás szülés avagy sem?

 

Mit gondolnak az apukák, mit éreznek a kismamák? Érvek és ellenérvek az apai részvétellel kapcsolatban.

 

pixel

pixel

apasszules1

Az apák szerepe régen, és most

Az idő múlásával lehetőség nyílt arra, hogy az apák is részt vehessenek a szülés lebonyolításában. Felölthetik a műtőkből már jól ismert uniformist, és olyan élményeket gyűjthetnek, amelyekről a régi kor férfijai álmodni sem mertek. Régebben ez elképzelhetetlen volt, és egyik nem számára sem okozott fejtörést.

Teljesen elfogadott hétköznapi tényként kezelték, hogy a baba világrahozatala alatt az apukának az ajtón kívül van a helye. Így az édesapák, a kórházi ajtó külső oldalára szorultak, és annak kis ablakán át figyelhették csak az eseményeket, amitől úgy érezhették, hogy kimaradnak egy nagyon fontos történésből.

 

apasszules2

Hogyan vélekednek a kismamák?

Hiába az újabb, liberális rendszer, sok nő manapság sem csinálná ezt másképp. Számukra elképzelhetetlen, hogy a gyötrelmes pillanatokban mutatkozzanak férjük előtt, mert attól félnek, hogy a róluk kialakított kép romlik majd a férfi szemében, ha végig kíséri a szülést. Viszont sok anyuka nagyon boldog a tudattól, hogy párjuk ott van, fogja a kezüket, támogatja őket és rájuk mosolyog a nehéz pillanatokban. Közös élményként kezelik ezt is, mint az élet sok másik eseményét.

Akadnak nem is kevesen olyanok, akik fényképeket, videókat készítenek a szülés különböző fázisairól, hogy legyen mit mutatni a rokonoknak, vagy csak az emlékek kedvéért, hogy legyen mit előhúzni a fiókból pár év múlva. Amennyiben az apukának nincs ellenvetése az ötlettel kapcsolatban, nyugodtan beleugorhatunk az apás szülésbe, hiszen minden szülés egy egyedi alkalom, soha többé nem tér vissza, és nem szavakba önthető kötelék a papa a mama és a baba között.

 

apasszules3

Ha az apás szülésről szóló cikkünk elnyerte a tetszésed, akkor a családalapítás párkapcsolati tényezőiről szóló írásunk is érdekes lehet számodra. Az említett cikket itt olvashatod.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása