Fel

Aranyvackor pályázat – gyerekeknek is!

Aranyvackor pályázat – gyerekeknek is!

Nem csak gyerekszerzôk, hanem gyerek szerzôk is indulhatnak az Aranyvackor pályázaton. Természetesen külön kategóriában méretnek meg felnôtt és kiskorú alkotók – elôbbiek az Aranyvackor 2011, utóbbiak a Kisvackor pályázatra küldhetik a szövegeket, képeket. Közös viszont a zsűri és a pályázati téma, az átváltozás.

 

Magasan a mérce

 

A gyermekkönyves alkotói pályázat sorozatot 2007-ben indította útjára a Pagony Kiadó, azzal a szándékkal, hogy tehetséges írók és illusztrátorok mutatkozhassanak meg kétévente, s megismerhessék egymást – illetve ôket a kiadók.

 

A megelôzô két pályázat magas színvonalára jellemzô, hogy számos magas színvonalú és sikeres gyerekkönyv létrejöttét eredményezte. Csak pár példa: Nádori Lídia – Kun Fruzsina Sárkány a lépcsôházban című kötetétôl Finy Petra és Gyöngyösi Adrienn Lámpalány meséin át Máté Angi és Szulyovszky Sarolta Volt egyszer egy…-éig. Az Aranyvackorok révén olyan alkotók és olyan művek mutatkozhattak be, akik a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával frissíthetik fel.

 

 

Átváltozások

 

A 2011. évi pályázat témája: az „átváltozás” – ám ettôl független, hogy maga a pályázat is átesett pár változáson. Az Aranyvackor rendezését idén átvette a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, a pályázatnak pedig született egy kistesója a Kisvackor pályázat képében. Ezúttal is várják szerzôpárok, avagy író-illusztrátorok pályaműveit, melyek korábban még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedô, legalább három darabból álló, tetszôleges technikával készített képsorozatot várunk. A korábbiaktól eltérôen azonban nem fogadnak el csak szöveget, illetve csak illusztrációt tartalmazó pályamunkákat a szervezôk, akik viszont létrehoztak egy közösségi oldalt is, hogy ezzel is elôsegítsék a pályázók egymásra találását.

 

 

Kisvackor Pályázat

 

A gyerekkönyv alkotók ezúttal társként szólítják meg a gyerekeket. Céljuk, hogy kapcsolatba hozzák ôket a kortárs gyerekirodalommal, s bevonják ôket a „könyves folyamatokba”. A Kisvackor pályázaton alsó tagozatos gyerekek csoportosan (minimum 5 fô) vehetnek részt, tanár vagy könyvtáros pedagógus irányításával. A feladat: alkossanak meg egy könyvet vagy papírszínházat. Ez utóbbi egy több lapból álló, a nézôk felé csak képet, a mesélô felé szöveget és instrukciókat tartalmazó képsorozat. Egyesíti a dia, a könyv, a mesélés és a film tulajdonságait, de szemben a könyvvel az illusztrációk egymásra csúszva, egymást kiegészítve jelennek meg.

 

Az Aranyvackor és Kisvackor pályázatok zsűrije Kovács Eszter szerkesztô, Pozsonyi Pagony, Paulovkin Boglárka grafikus, illusztrátor, Pompor Zoltán fôiskolai adjunktus, Szegedi Katalin grafikus, illusztrátor, Tóth Krisztina költô, író, műfordító. A zsűri elnöke és a pályázat védnöke M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs rendezô, producer, animátor, vizuális kommunikációs tervezômûvész.

 

A felnôtt pályázat beérkezési határideje: 2010. december 17., a kisdiákok pályázatait pedig 2011. január 31. A díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a 2011. február 24. és 26. között megrendezendô Kortárs Gyerekirodalmi Napok keretében a Petôfi Irodalmi Múzeum ad otthont. A kiírás pontos részletei megismerhetôk az Aranyvackor internetes oldalán.

 

 

 

Nyulász Péter


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása