Fel

Különleges programokkal várják a családokat a könyvtárak országszerte

Különleges programokkal várják a családokat a könyvtárak országszerte

Országszerte színes programokkal készülnek a könyvtárak október 4 és 10 között, hogy a családok körében népszerűsítésék szolgáltatásaikat. A Családi Olvasás Éve 2010. Programsorozat keretében ekkor rendezik meg az Országos Családi Könyvtári Napokat.

 

A könyvtárak arra készülnek, hogy ezen az őszön is sokak fedezik fel, milyen változatos lehetőséget kínálnak a könyvtárak a szabadidő tartalmas eltöltésére. A családi könyvtári napok országos programjához eddig 552 település 683 könyvtára csatlakozott, s 3153 programmal várják a családokat, érdeklődőket. A cél, hogy felhívják a figyelmet a könyvtárak alapvető szerepére az olvasóvá nevelés folyamatában.

 

 

Kocogás és nyomkeresés

 

Az egy hét során naponta más-más témakörhöz kapcsolódó kiállítások, irodalmi művekre épülő beszélgetések, előadások, olvasáshoz kötődő játékok, zenei csemegék várják az érdeklődőket. Ilyen lesz például az „Olvas a család” – felolvasásokkal, irodalmi játékokkal, a „Tanul a család” – középpontban a digitális írni-olvasni tudással, az „Egészséges család” – kirándulással, kocogással, „szűréseken” való megjelenéssel, kirándulás, a „Gazdálkodik a család” – gazdálkodás pénzzel, idővel, energiával, fogyasztóvédelmi tájékoztatókkal. Lesznek ezen túl központi játékok, akciók is, mint például a „Családi Nyomkereső”, melyben a családokkal kapcsolatos kérdések, feladatok szerepelnek. A felderítésre váró nyomok a programsorozat öt témaköréhez kapcsolódnak. Folytatódik a tavaly sikert aratott „Kölyökolvasó játék” is, mely most is elsősorban a kortárs magyar gyerekirodalom alkotásait ismerhetik meg a gyerekek, s amelyhez az iskolai könyvtárak is bekapcsolódhatnak.

 

 

Könyves Vasárnap

 

Kiemelt esemény lesz idén is a Könyves Vasárnap október 10-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, sokféle meglepetéssel fogadnak mindenkit. Folytatódnak az elmúlt években elkezdett népszerű baba-, kölyök-, tini- és nagyi programok is. Az egyik kiemelt program az Internetes Könyvstaféta. A résztvevő családok (vagy gyerekcsoportok) felváltva oldanak meg különböző érdekes feladatokat az internet illetve a könyvek segítségével. Ezen a napon ismét lesz Betűbuli az Országos Családi Könyvtári Napok honlapján. A feleletválasztós kérdésekre immár hagyományosan 0:00 órától lehet majd választ keresni, de a honlapot azelőtt is érdemes felkeresni, hiszen az egyes települések, könyvtárak programjai napra lebontva megtalálhatók rajta.

 

 

 

 

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása