Fel

A népmese ünnepe

A népmese ünnepe

Lassan iskoláskorba cseperedik a népmese napja, s az öt évvel ezelőtti kezdeményezés sikerét jelzi, hogy évről évre egyre több rendezvény és esemény kapcsolódik. Az ünnepet a Magyar Olvasástársaság hívta életre nagy mesemondónk, Benedek Elek születésnapjához kötve.

 

A családi olvasás évének jegyében

 

A népmese napja immár szinte mozgalommá vált. Központi programját – a VI országos népmese konferenciát idén is a Magyar Olvasástársaság rendezi meg – ezúttal október elsején – Százhalombattán, a Hamvas Béla Városi könyvtár társszervezésében, s a naphoz számtalan más rendezvény is kapcsolódik. A szakmai konferencián a családi olvasás éve tematikához kapcsolódnak az előadások. Az előadók szólnak a család semmivel sem pótolható fejlődés- és személyiség-lélektani szerepéről, s a meséről, amelynek közösségteremtő ereje vitathatatlan, s egyfajta varázseszköz egy család életében – együtt elmondva, vagy könyv fölött összebújva egyaránt. A központi esemény – és a hozzá kapcsolódó népmeseprogram kiemelt vendége 2010-ben a Drávaszög és a hazánkban élő horvát nemzetiség lesz, a mesés hangulatról pedig szakavatott mesemondók gondoskodnak.

 

 

Meseterápia központ Paloznakon

 

A konferenciától ugyan függetlenül, de a jeles naphoz kötve hirdeti a népmese erejét a Paloznakon, a Zrínyi utca 16. alatt megnyíló Meseterápia központ. Az intézmény a maga nemében egyedülálló a világon, s a Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta által kidolgozott módszerre alapozva nyújt segítséget a hozzá forduló gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A megnyitó napján – szeptember 30-án mutatják be Boldizsár Ildikó Meseterápia című könyvét is, mellyel azonban egy másik eseményen, a budapesti közönség is megismerkedhetett. A Meseutca internetes portál adománygyűjtő – meseolvasó napján írók, költők – Berg Judit, Darvasi László, Finy Petra, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Závada Pál – olvastak mesét, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület javára gyűjtsenek élelmiszert, játékot, könyvet, ruhát. Ez az esemény tulajdonképpen az új portál megnyitója is volt egyben.

 

 

Meseutca Budapesten

 

A Meseutca szerkesztői arra vállalkoznak, hogy segítsenek eligazodni a mind nagyobb számban megjelenő gyermekkönyvek világában. Az érdeklődők korosztályonként és témánként lebontva kapnak tanácsot, hogy mely könyveket érdemes megvásárolni – legyen az akár régebbi avagy a legújabbak közül való. Minden könyvet több oldalról mutatnak be, megszólal gyermek, szülő, könyves szakember, pszichológus, olvasáskutató, fejlesztőpedagógus, és így tovább. A portál naponta frissülő kínálatában hanganyagok, olvasnivalók, videóinterjúk, gyerekfoglalkoztatók, pályázatok, játékok várják a betérőket.

 

Mint magukról mondják: a Meseutca az olvasásra nevelés útja, ahol a család apraja-nagyja és a szakember is talál informatív és szórakoztató írásokat.

 

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása