Fel

Régi-új bábszínház alakult

00003

Régi-új bábszínház alakult

 

A 2010/2011-es színházi évadban egy új bábszínházat köszönthet a közönség: az Ametist Bábszínház szeptember 23-án tartotta meg első bemutatóját, a Mazsola és Tádét. A társulat nem frissen végzett fiatalokból alakult, vezetője, Niklesz Ildikó körülbelül húsz éve van a pályán, rendezőként és színészként is kiveszi a részét a produkciókból.

„Légy oly értékes, mint egy drágakő, és ha kell, légy oly szilárd, mint a kő” – ezzel a mottóval és erre utaló névvel alakult meg az Ametist Bábszínház, melynek első előadására szeptember 23-án került sor a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központban. A társulatot Niklesz Ildikó alapította, aki magánéleti okból vált ki Fabula Bábszínházból, és új kollégákkal – Sasvári Ágnessel, S. Tóth Judittal és Tóth Gáborral – társult.

 

Niklesz Ildikó 1981-ben a pécsi Bóbita Bábszínháznál kezdte pályáját, 1984 és 1991 között pedig az Állami Bábszínház tagja volt, az 1990/1991-es évadban megkapta a Balajthy Andor (vándor)gyűrűt is. 1991-ben már a Fabula Bábszínház társalapítójaként és színészeként üdvözölhette a közönség: a társulattal számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt, játszotta többek között Mazsolát, a kis Vukot és Hamupipőkét.

A Mazsola és Tádéval kezd az új bábszínház

 

Az idei váltás után Niklesz Ildikó és új társulata, az Ametist Bábszínház egy klasszikus darabbal, a Mazsola és Tádéval mutatkozik be. A Bálint Ágnes tollából született történetet könyv és tévésorozat formájában is láthattuk már, a hatvanas, hetvenes években sok gyerek kedvence volt. Az Ametist Bábszínház a klasszikus modorban, a jól ismert bábokkal, Pivarnyik László zenéjével vitte színpadra a darabot, melyet a szeptemberi bemutató után még havi négy alkalommal tekinthetünk meg decemberig.

 

Az októberi repertoár része még a Mazsola és Tádénál kevésbé ismert Jegesmaci barátai, amely szintén egy zenés bábjáték, Lázár Magda tollából; Pivarnyik László zenéjével, Niklesz Ildikó rendezésében. A darab két kíváncsi pingvinről szól, akik hosszú vándorútra indulnak, hogy megtalálják a jegesmedvét. Az októberben és novemberben két-két alkalommal látható előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

 

Arcfestést is vállalnak a színészek

 

Az Ametist Bábszínház előadásait nemcsak színházakban és művelődési házakban tekinthetjük meg, azok bármelyike megrendelhető óvodai, iskolai ünnepségre, szabadtéri közösségi rendezvényekre vagy akár születésnapi zsúrokra. Niklesz Ildikó és csapata ráadásul nemcsak színvonalas bábjátékával szórakoztatja a gyerekeket, a kézműves foglalkozás mellett arcfestést, játékos versenyek megrendezését is vállalja, ha arra van igény.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása