Fel

Az adventi színek jelentése

adventszin3

Az adventi színek jelentése

pixel

Advent időszaka a keresztény kultúrkörben a karácsony előtti negyedik vasárnaptól karácsonyig tart. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3.között van, utolsó vasárnapja december 18. és december 24.közé esik.

pixel

pixel

adventszin2

 

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta készítenek koszorút. A gyertyák színe a katolikus vallásban lila, kivéve a harmadik vasárnapon, amikor rózsaszín gyertyát gyújtunk. A lila a bűnbánatot és a megtérést jelképezi, a rózsaszín az örvendezést. A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden héten eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az utolsó vasárnapon minden gyertya egyszerre ég.

 

adventszin4

Színek és jelentésük

Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);

zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);

Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);

Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

 

adventszin1

Változó trendek

Manapság már nem feltétlenül ragaszkodunk a hagyományos lila-rózsaszín adventi koszorúhoz. Mindenkinél más és más a színválasztási szempont. Van aki a lakása színeihez, van aki a karácsonyfához és egyesek az év divatszíneihez igazítják az adventi koszorú színét. A legfontosabb azonban, hogy a változó divatirányzatok közepette se feledkezzünk meg az Advent lényegéről, az örömteli várakozásról, a szeretetteljes készülődésről.

 

forrás: www.teunneped.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása