Fel

Az oktatás jövője elkezdődött

oktatás

Az oktatás jövője elkezdődött

A digitális pedagógia pár éve még a jövőt jelentette, a legtöbb iskolában azonban ez ma már a mindennapok része. Az ELTE Tanító és Óvóképző Kar Informatika Oktatási Csoportja, és az Egyszervolt.hu fejlesztő csapata által szervezett konferencián a digitális taneszközök és oktatási tartalmak mindennapi iskolai használatáról és annak jelentőségéről nem csupán előadásokat hallhatott a kétszáz főnyi résztvevő, hanem gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetett a bemutatókon.

A résztvevők magas száma – az ország minden részéből érkezett mintegy kétszáz pedagógus és főiskolai hallgató – jelezte: a digitális pedagógia valóban az érdeklődés középpontjában áll. A „Multimédiás fejlesztő- és oktatóprogramok alkalmazása a kisiskolás korban” elnevezésű konferencia előadói a legfrissebb kutatási eredmények alapján mutatták be a digitális pedagógia alapozó oktatásban betöltött szerepét.

Digitális pedagógia a mindennapokban

Az érdeklődők válaszokat kaptak olyan kérdésekre, mint például hogyan, milyen mértékben fejlesztik a kisiskolások gondolkodását a digitális taneszközök, a tankönyv és tartalomfüggetlen digitális fejlesztő játékok, avagy hogyan használhatók az élményszerű tanítás-tanulás folyamat támogatásásra a digitális taneszközök, interaktiv táblák osztálytermi környezetben – adott esetben a hagyományos taneszközök használatával kombinálva. Szó esett e közben a sajátos nevelési igényű tanulók, kisiskolások fejlesztésének lehetőségeiről is a digitális taneszközök használatával. Az elméleti és módszertani előadásokat követően a szekció foglalkozásokon olyan gyakorló óvópedagógusok, tanítók számoltak be napi jó gyakorlataikról, akik rendszeresen alkalmazzák munkájuk során a digitális taneszközöket.

 

Gyakorlat és továbbképzés

A konferencián újdonságként gyermekszekciót is szerveztek, ahol a látogatók a gyakorlatban is megtapasztalhatták, hogyan dolgoznak az iskolás gyerekek a digitális tananyagokkal. Ezúttal a szórakoztatva oktatás internetes zászlóshajója, az Egyszervolt.hu csapata mutatta be az általa fejlesztett digitális feladatgyűjtemény, az Okos Doboz alkalmazásait. Az oktatási-nevelési tartalmak fejlesztése kiemelt feladata az egyszervolt.hu oktatás-fejlesztőinek, s e folyamatban általános iskolák is részt vesznek tesztelésekkel, véleményezésekkel. A konferencián elhangzott, hogy a Független Pedagógiai Intézet 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést indít az Egyszervolt.hu Programiroda által fejlesztett és kidolgozott tartalmakkal. A képzés témája: Tanulásmódszertani alapismeretek, készség-képességfejlesztés lehetőségei, digitális eszközökkel támogatott közismereti tanórák tervezése, tanmeneteket tervezése a kerettantervi szabályozásnak megfelelően.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása