Fel

Bárány Boldizsár – nemsokára 150-edszer

boldizsar1

Bárány Boldizsár – nemsokára 150-edszer

 

A Radnóti Színházban 2010. februárja óta fut Szabó Magda Bárány Boldizsár című darabja zenés mesejáték formájában. Novemberben kerek számmal ünnepeljük az előadás immár négy éve töretlen sikerét, ugyanis november 8-án 15:00-kor a 150. előadást ünnepeljük! A két részes zenés mesejátékot 4 éves kortól ajánljuk, színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina.

pixel

pixel

boldizsar6

Szabó Magda népszerű meséje egy olyan bárányfiúról szól, aki nem szeret iskolába járni, és mindig borsot tör mások orra alá. A sok rosszaságot Bárány Boldizsár izgalmas kalandok során próbálja meg jóvá tenni. A kedves állatfigurák tanulságos történetének zenés színpadi változatával most először találkozhatnak a gyerekek.

 

Interjú a rendezővel, Őri Rózsával

A színház 2010/2011-es évadának harmadik bemutatóját mindenki nagy izgalommal várja, hiszen hosszú idő után újra mesejáték készül a Radnóti Színházban. Szabó Magda Bárány Boldizsár című meséje Őri Rózsa ötlete nyomán és rendezésében kerül színpadra.

 boldizsar4

Honnan jött az ötlet, hogy a Bárány Boldizsárból mesejáték legyen?

Életem első olvasmányélménye volt a Bárány Boldizsár. 1958-ban adták ki a könyvet, és egyszer egy karácsonyra megkaptam. Én akkor pár éves lehettem, és nagyon megszerettem, mindig ezt olvastam.

Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy színpadra kellene állítani, és most lehetőséget kaptam Bálint Andrástól, hogy megrendezhessem. Kovács Krisztina dramaturggal munkához láttunk, és Kriszta átírta a verses mesét színdarabbá, szerintem remekül.

 

Mit szeretsz ebben a mesében?

Ez egy egyszerű történet, de közben fordulatos és izgalmas is, sok humorral fűszerezve. A főhős, Bárány Boldizsár, a darab végére rájön – és eközben a gyerekekkel is megérteti –, hogy mit szabad és mit nem lehet tenni az életben, hogy csak olyat szabad csinálni, amivel másnak nem okozunk kárt, mást nem bántunk meg vele. Ez a mese arról szól, hogy ha rosszat cselekszel, annak következménye van, és a rosszat neked magadnak kell jóvá tenni, és ez egy nehéz, kellemetlen feladat.

boldizsar2

Melyik korosztálynak szól majd az előadás?

Talán leginkább a négy-tíz éveseknek, de reményeim szerint a gyerekekkel érkező felnőttek is jól fognak szórakozni.

 

Nem féltél az eltelt évek alatt, hogy valaki más megcsinálja?

De igen, főleg amikor zöld utat kaptunk Bálint Andrástól, és elkezdtünk dolgozni, akkor féltem a legeslegjobban, hogy valaki le fog előzni az utolsó pillanatban.

 

Régi vágyad volt az is, hogy a Bárány Boldizsár zenés mesejáték legyen?

Kezdetben talán nem gondoltam erre, de most egészen biztosan éreztem, hogy zenés mesét kell csinálni. Egyértelmű volt, hogy a Vodku együttes tagjai – akik a Cseresznyéskerttől fogva gyakorlatilag házi szerzői lettek a színháznak – írják a zenét. A zenekar nagy lelkesedéssel fogott neki a munkának, és most már javában folynak a zenei próbák, a daltanulások.

boldizsar5

A mese szereplői állatok. Milyen lesz a díszlet és a jelmez?

Hosszasan kerestem díszlet- és jelmeztervezőt és megtaláltam egy lelkes fiatalembert, Cziegler Balázst. Látványos, szép díszletet és jelmezeket tervezett, olyat, ami – reméljük – elvarázsolja a gyerekeket.

 

Kik fognak játszani az előadásban?

Négy színész fog benne játszani, de mivel rengeteg szerep van ebben a mesében, a többit a Vodku együttes tagjai és a színház műszaki dolgozói fogják eljátszani. Mindenki nagy örömmel tanulgatja a dalokat és a prózai részeket.

boldizsar3

Életed első rendezése lesz a Bárány Boldizsár…

Izgulok is. De azt gondolom, hogy ez alatt a harminc év alatt, amit színházban eltöltöttem rendezőasszisztensként, már annyi rendezővel dolgoztam, annyi félével, annyi műfajban, hogy ugyan nem végeztem el a főiskolát rendezőszakon, de komoly szakmai gyakorlat volt számomra a színházban eltöltött három évtized.

 

Gyerekdarabokban is dolgoztál?

Főleg a győri színházban – ahol a Radnóti előtt 9 évig voltam tag –, de a Radnóti Színházban is dolgoztam a Micimackóban. A Micimackó óta nem volt gyerekelőadás ebben a színházban, és ennek már több mint tíz éve.

 

Az unokáidat beavattad a Bárány Boldizsárral kapcsolatos terveidbe?

Négy unokám van, és az ötödik is mindjárt megszületik. A négyből egy még pici, de a másik három már nagyon várja, hiszen kívülről ismerik ezt a mesét.

 

Hogyan fogadta a társulat, hogy most egy mesedarabot fog a színház bemutatni?

Mindenki nagy izgalommal várja a bemutatót. Gyerekdarabot próbálni mindig különös varázs és nagy kihívás. A gyerekek azonnal jelzik, ha valami nem tetszik.

 

Miért fontos gyerekdarabot játszani?

Egyrészt előbb-utóbb a gyerekekből lesz a színház felnőtt közönsége. De ami ennél is lényegesebb számomra: szeretném, ha a gyerekek látnának valami egyszerű, közérthető és szívhez szóló történetet, ami érzelmileg is hat rájuk, és segít eligazodni ebben a bonyolult világban.

 

Főbb szereplők:

Bárány Boldizsár: Rétfalvi Tamás

Bertalan, az édesapja:  Schneider Zoltán

Borbála, az édesanyja:  Marjai Virág

Márton kapitány; Nyúl Tanító Úr; Mókus doktor:  Adorjáni Bálint

 

Az előadás soron következő dátumai:

október 19., 10:30 és 15:00

október 20., 10:30

 

Majd novemberben:

november 6., 10:30

november 8., 10:30 és 15:00

november 19., 10:30

 

Fotók: Dömölky Dániel

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása