Fel

Beszélő zene – Schubert és Toch Matinékoncert

Müpa

Beszélő zene – Schubert és Toch Matinékoncert

A Művészetek Palotája az iskoláskorú gyerekeknek és családjuknak szervezi a Matinékoncerteket. A sorozat előadásai minden félévben egy-egy téma köré rendeződnek. A 2013. tavaszi évadban Bécs városának 18. századi klasszikus, és 20. századi modern nagymestereivel ismerkedhet meg a közönség.

Schubert és Toch

A „Bécstől Bécsig” című sorozat Franz Schubert és Ernst Toch dalaival folytatódik május 12-én. Franz Schubert határtalanul sokszínű daltermésének általános jellemzője, hogy a szöveg a vele egységben élő zene által nyer valódi értelmet. Egy évszázaddal később Ernst Toch a beszédben rejlő zeneiség lehetőségeit bontogatja “beszélő kórusaival”, melyekben nem a zene erősíti a szöveg jelentését, hanem maga a szöveg válik zenévé ritmusa, hangsúlyai, hanglejtése, dinamikája által. A két szerzőt így nemcsak az köti össze, hogy mindketten Bécs városában éltek és alkottak, hanem az is, hogy különösen fontos volt számukra zene és szó, beszéd és zene kapcsolata.

A Darázs Renáta, Kiss Péter és a Discantus Énekegyüttes előadásában megszólaló művekről Fazekas Gergely (képünk) mesél a matinéfoglalkozásokon, így vezetve be a gyerekeket a komolyzene világába és a zenehallgatásba.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása